Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Η ΟΔΥΝΗΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΛΥΣΗ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ: ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ, ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΣΗΜΕΡΑ, Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ.

1. Με την ορκωμοσία της «νέας» κυβέρνησης και την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατά την οποία ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα γνωστά του ευχολόγια, το ευχάριστο, για καμία εικοσαριά στελέχη της Ν.Δ. και μόνο διάλειμμα, τελείωσε.

2. Η κυβερνητική ανευθυνότητα, η ανικανότητα, η κοινωνική αναλγησία και αδικία ΔΕΝ ανασχηματίζονται. Η οδυνηρή πραγματικότητα που ζει ο πολίτης ΔΕΝ ανασχηματίζεται. Η χώρα αντιμετωπίζει μια πολύπλευρη κρίση, αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολούθησε η κυβέρνηση Καραμανλή. Αυτές οι πολιτικές δεν αλλάζουν. Και πώς να αλλάξουν; Ο ίδιος πρωθυπουργός δεν ήταν που στήριζε πλήρως την καταστροφική οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του πριν από μόλις 20 ημέρες στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό; Να θυμίσουμε τι έλεγε;

  • «Θυμίζω ότι, το 2004,το έλλειμμα ήταν κοντά στο 7,5% του ΑΕΠ και, σήμερα, είναι κάτω από το 3%.Θυμίζω ότι η ανεργία ήταν στο 11% και, σήμερα, είναι κατά μέσο όρο στο 7,5%.Θυμίζω ότι, χωρίς τις σημαντικές αυτές εξελίξεις, χωρίς τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε, οι οικονομικά ασθενέστεροι δεν θα είχαν, σήμερα, καμιά ελπίδα βοήθειας. Η Οικονομία μας δεν θα μπορούσε να αντέξει τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης. Δεν θα είχε τις αντοχές που έχει. Αντοχές που είναι ισχυρότερες σήμερα, σε σχέση με πολλές άλλες χώρες» (Κ. Καραμανλής, 21 Δεκεμβρίου 2008, ομιλία στη Βουλή για προϋπολογισμό 2009).

3. Η απόλυτη παράνοια. Πριν από 20 ημέρες αποθέωνε την οικονομική πολιτική Αλογοσκούφη και μετά τον απομάκρυνε! Οι πολίτες, όμως, έχουν ανάγκη από σοβαρότητα. Απαιτούν ένα ρεαλιστικό και άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση. Τέτοιο σχέδιο δεν διαθέτει η κυβέρνηση Καραμανλή. Οι πολιτικές της οδηγούν στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Δεν οδηγούν στην έξοδο αλλά βυθίζουν ακόμη περισσότερο τη χώρα στην κρίση.

4. Αυτή η κυβέρνηση, όσο και αν προσπαθεί να παρατείνει το βίο της, αποχωρεί. Θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να δώσει το δικαίωμα στους πολίτες να λυτρωθούν από την παρουσία της. Αυτό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Η κυβέρνηση Καραμανλή είναι μια κυβέρνηση στη διάθεση των γεγονότων, στην διάθεση του τυχαίου και του αναπάντεχου. Δεν είναι μια κυβέρνηση για τα δύσκολα. Είναι μια κυβέρνηση που κρύβεται στα δύσκολα. Αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει κανένας ανασχηματισμός. Είναι πρόβλημα που αφορά τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

5. Ο σχεδιασμός του ΠΑΣΟΚ παραμένει ο ίδιος. Εξειδικεύουμε τις προτάσεις μας στους πολίτες, εξηγούμε και πείθουμε ότι έχουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης για τη χώρα. Σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τις Σέρρες θα εξαγγείλει το ολοκληρωμένο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για να ξαναδώσουμε προοπτική στον αγροτικό κόσμο, να κάνουμε συνώνυμο της ποιότητας, το ελληνικό προϊόν. Έτσι θα προχωρήσουμε. Εξειδικεύοντας το σχέδιο μας για να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, να εφαρμόσουμε μια διαφορετική οικονομική πολιτική, που προστατεύει τους αδύναμους και την μεσαία τάξη, να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική σε μια χώρα, που φαίνεται ότι έχει χάσει αυτή τη στιγμή την εμπιστοσύνη στον εαυτό της και στο μέλλον της. Κι αυτό δεν της αξίζει. Δεν μας αξίζει.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ.

ΝΑ ΕΝΤΑΘΕΙ Η ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ.

1. Οι συνεχιζόμενες και εντεινόμενες πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά αποτελούν καθαρή και επικίνδυνη πρόκληση. Οι χθεσινές προκλήσεις των Τούρκων στο Αγαθονήσι, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τις προθέσεις της Άγκυρας να παίξει επικίνδυνα παιχνίδια, που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

2. Η υποβάθμιση των προκλήσεων και η έλλειψη στρατηγικής εκ μέρους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας οδηγούν σε αποθράσυνση της τουρκικής ηγεσίας.

3. Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια της χώρα. Δεν αρκούν τα διαβήματα προς την Τουρκία. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ενημερώσει το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και να εντείνει την επαγρύπνηση στην περιοχή της Δωδεκανήσου.