Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

ΛΙΓΟΙ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΑΝ, ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΛΙΓΟΙ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΝ

Από τα χθεσινά ΝΕΑ... (πατήστε κλικ)

.[ fimotro ]

ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΒΑΛΑΝ ΥΠΟΘΗΚΗ.

.
Την Πατρίδα μου την βάλαν υποθήκη,
θα ΄λθει μέρα που στους ξένους θα ανήκει,
μετανάστης στην δική μου την Πατρίδα,
με πασπόρτ,με υπογραφή και με σφραγίδα.
&
Με υποθήκευσαν κι εμένα και εσένα,
δεν θα βρεις ανυποθήκευτο κανένα,
πάρτυ κάνουν ανενόχλητοι οι λύκοι,
στης Πατρίδας μου τ΄απέραντο τσιφλίκι.
&
Κάποια μέρα,κάποια νύχτα μεσ΄ τη νύστα
θα μου πούνε οι αφέντες καληνύχτα,
θα φορτώσω την κατάντια μου στον ώμο,
κι άι στο διάολο θα μου πούνε,
πάρε δρόμο...
&
Η πατρίδα μου σε έκτακτη ανάγκη,
με πουλήσανε κρυφά οι σαλτιμπάγκοι,
μετανάστης στην δική μου την Πατρίδα,
με πασπόρτ,με υπογραφή και με σφραγίδα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΛΗΣ

[ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ]

Ο ΛΙΑΠΗΣ ΣΕ ΡΟΛΟ...ΚΕΡΑΜΙΔΟΓΑΤΟΥ!

Αν μένετε σε γειτονιά που έχει σπίτια με κεραμίδια και δείτε ξαφνικά τον...Λιάπη σε κάποια κεραμοσκεπή, μην εκπλαγείτε! Είναι στα ...κεραμίδια με όσους εισηγούνται στον Καραμανλή να πάει σε εκλογές τώρα. Δημοσίως είπε ότι η ΝΔ οδηγείται σε πολιτική ευθανασία, ιδιωτικώς λέει πολύ πολύ χειρότερα. Στο στόχαστρό του είναι οι κορυφαίοι-κυρίως ο Σουφλιάς και η Ντόρα. Τους κατηγορεί ότι έχουν τη δική τους ατζέντα, δηλαδή ότι σπρώχνουν τον Καραμανλή σε βαριά ήττα, ώστε να αναγκαστεί να φύγει μετά και να τον διαδεχθούν! Τα ίδια έχει πει πρόσφατα στον πρωθυπουργό και εξάδελφό του, χωρίς να μπορέσει να πάρει από εκείνον μια σαφή απάντηση.

[ VETO 300 ]

Εχω και BMW , παμε μια βολτα;;; (απο τον Σπυρο)

[ ΑΣΗΜΩΝΗΣ ]

Οταν κοιτας απο ψηλα Νο 81 (η επιστροφη)

[ ΑΣΗΜΩΝΗΣ ]

Πανω απο 6% η διαφορα, σε ιστορικο χαμηλο η Νεα Δημοκρατια!

[ ΑΣΗΜΩΝΗΣ ]

Ο μαλακας της χρονιας!!!

[ ΑΣΗΜΩΝΗΣ ]

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΘΕΜΟΥ...


Με τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα το "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ", (την μοναδική που κάνει στην ουσία αντιπολίτευση στον Κουρασμένο), κι έχοντας αφήσει πίσω του την άγρια καταδίωξη από το σύστημα Ρουσόπουλου, ο Θέμος ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον χειμώνα αλλά και τον Παπανδρέου στο Μαξίμου, με νέα ΜΜΕ! Σύμφωνα με πληροφορίες ο ταλαντούχος δημοσιογράφος και πετυχημένος εκδότης, έχει στα σκαριά ένα ραδιόφωνο, ένα εβδομαδιαίο περιοδικό κι ένα διαδικτυακό κανάλι με lifestyle θεματολογία. Μιλάμε για το "ΟΛΑ TV" και το ομώνυμο περιοδικό ("OΛΑ"), που σχεδιάζει να το κυκλοφορήσει στα περίπτερα στη λογική του "ΗΕLLO", έχοντας παράλληλα και το δικό του portal. Μιλάμε για την απόλυτη επιστροφή του Θέμου, αν σκεφθείτε ότι παραμένει και το δημιουργικό μυαλό στην εφημερίδα του.

[ fimotro ]

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

{ κλικ }

[ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ]

Δεν αποφασίζει ο Καραμανλής για τις εκλογές (ΕΘΝΟΣ Γ Ν Ω Μ Η ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ),

Επανειλημμένα έχουμε υπογραμμίσει τους τρεις τελευταίους μήνες ότι μόνο η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μπορεί να δώσει τη λύση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η χώρα. Και κάθε φορά επισημαίναμε ότι ο λόγος που καθιστά αναγκαία την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι η διαπιστωμένη ανικανότητα του Κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του να διαχειριστούν τα προβλήματα που οι ίδιοι με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους δημιούργησαν από το 2004 μέχρι και σήμερα.

Αντίθετα, οι κυβερνώντες επέμεναν να διατείνονται ότι δεν συντρέχει λόγος για πρόωρες εκλογές, ότι οι σχετικές εισηγήσεις αποτελούν μεθοδεύσεις του ΠΑΣΟΚ για να επανέλθει στην εξουσία και ότι ο Κ. Καραμανλής και οι συνεργάτες του είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν την τετραετία. Μέχρι και πρόσφατα ακόμη αυτή την επιχειρηματολογία ανέπτυσσαν.

Ηδη, όμως, η κατάσταση έχει αλλάξει. Η προσπάθεια των κυβερνώντων να αναδείξουν σε θέμα μείζονος σημασίας την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να επιβάλει εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν βρήκε στην κοινή γνώμη την απήχηση που έλπιζαν. Και ταυτόχρονα το αίτημα για εκλογές αποκτά καθημερινά και νέους υποστηρικτές, οι οποίοι δεν προέρχονται μόνο από τον χώρο της αντιπολίτευσης, αλλά και μέσα από την κυβέρνηση, καθώς και από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οδηγούμαστε στο πρωτοφανές παγκοσμίως φαινόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αν και η ίδια γνωρίζει ότι την αναμένει σκληρή ήττα. Πολιτικά φαντάζει παράλογο. Γι’ αυτό και ορισμένοι μιλάνε για αυτοκτονία, αν και άλλοι διατείνονται ότι αυτοκτονία θα είναι να επιλεγεί η προσεχής άνοιξη ως χρονική στιγμή για την εκλογική αναμέτρηση με το ΠΑΣΟΚ, αφού η φθορά τότε θα είναι μεγαλύτερη.

Ολα αυτά, όμως -και άσχετα από την απόφαση την οποία θα πάρει τελικά ο Κ. Καραμανλής- ελάχιστη σημασία έχουν, όταν εκείνο που καθημερινά διαπιστώνεται είναι η αδυναμία της κυβέρνησης ν’ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και όταν γενικά αναγνωρίζεται ότι η υπάρχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, αλλά θα πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση με ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή.

[ ΕΘΝΟΣ ]

Ο Καραμανλής ήταν και είναι Κωστάκης...

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος


Δεν υπάρχει, νομίζω, πολιτικός σχολιαστής που να μην επισημαίνει τους τελευταίους μήνες την αδυναμία του πρωθυπουργού να αντιμετωπίσει την κρίση που μαστίζει τη χώρα, αλλά και την ανικανότητά του να διαχειριστεί την πολιτική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί για τον ίδιο, την κυβέρνησή του και το κόμμα του. Κοινό στοιχείο όλων των σχετικών σχολιασμών είναι η διαπίστωση ότι ενώ όλοι γύρω του αναμένουν (ή και αξιώνουν) να προχωρήσει σε κάποιες πρωτοβουλίες, εκείνος παραμένει αναποφάσιστος και αδρανής, δικαιώνοντας τους λίγους, οι οποίοι ακόμη και την εποχή της παντοδυναμίας του διατείνονταν ότι το μοναδικό προσόν του στην πολιτική είναι το ονοματεπώνυμο που διαθέτει.

Ηταν μια ενδεχομένως υπερβολική για την εποχή εκείνη κριτική, αλλά απολύτως δικαιωμένη σήμερα. Και όποιος ίσως αμφιβάλλει δεν έχει παρά να ανατρέξει στην περίοδο από το 2004 μέχρι και σήμερα και να αναζητήσει έστω και μία σημαντική πολιτική πρωτοβουλία του. Ο,τι κάνει σήμερα έκανε και τότε. Ακύρωνε και δυσφημούσε καθετί που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ κι επέμενε να επιρρίπτει σε αυτό τις ευθύνες για οτιδήποτε στραβό συνέβαινε.

Ουσιαστικά καμία διαφορά δεν έχει ο σημερινός Καραμανλής από τον Καραμανλή του 2004 ή του 2005. Το μόνο που πραγματικά έχει αλλάξει είναι ότι το παραμύθι δεν πουλάει πια και ότι οι χθεσινοί υμνητές του, πολιτικοί αλλά και δημοσιογράφοι, τον έχουν εγκαταλείψει. Και το αστείο -ή το τραγικό- είναι ότι τον κατηγορούν για τους ίδιους ακριβώς λόγους που άλλοτε τον εκθείαζαν.

Ποιος δεν θυμάται, για παράδειγμα, τις μακροσκελείς αναλύσεις ή τα πομπώδη τηλεοπτικά σχόλια, με τα οποία ο δημοσιογραφικός περίγυρος του Μαξίμου εγκωμίαζε το γεγονός ότι ποτέ και για τίποτα δεν έπαιρνε την παραμικρή απόφαση, διότι «ποτέ ο Καραμανλής δεν αποφασίζει εν θερμώ»; Ή ποιος δεν θυμάται τους βλακώδεις επαίνους για τη «γενναιότητα» που δήθεν επέδειξε δηλώνοντας ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου», αν και ήδη είχε κάνει τα πάντα για να το συγκαλύψει;

Ο Καραμανλής δεν άλλαξε. Είναι αυτός που ήταν. Αν κάποιοι «άλλαξαν» είναι αυτοί που μέχρι πρότινος τον έγλειφαν.

[ ΕΘΝΟΣ ]

ΑΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

[ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ]

Καψε , καψε, τι θα καψεις… (κατα το λαϊκό άσμα...)

{ κλικ }
[ ΕΘΝΟΣ ]

ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ...

[ ΒΗΜΑ ]

Τους έχει κάνει τα νεύρα τσατάλια

"Στα... πρόθυρα νευρικής κατάρρευσης βρίσκονται πλέον οι βουλευτές της ΝΔ. Η τακτική της πλήρους αδράνειας που ακολουθεί ο Κ. Καραμανλής έχει εκνευρίσει όλη τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα. Για να δούμε, θα τους κάνει το χατίρι ή θα έχουμε λιποθυμίες;....."

[ Ελληνικό καφενείο ]

Η σταθερή αξία του μπακάλη στην πολιτική οικονομία

ΜΕΡΟΣ Α

Σκέψου ότι ζεις σε μια γειτονιά παλαιού τύπου. Από αυτές που βλέπεις στις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες, ας πούμε -Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο φάση. Έχεις τώρα σ´αυτή τη γειτονιά ένα μπακάλικο -το αφεντικό του μαγαζιού, κωλόχοντρος αντιπαθέστατος αλλά αναγκαίος επειδή φέρνει τα πάντα, παστέλια, μαντολάτα, απορρυπαντικά, τρόφιμα, τσιγάρα -διαθέτει και τηλέφωνο «δια το κοινόν». Έχει και υπαλλήλους διάφορους ο χοντρός –μπακαλόγατους σαν το Ζήκο- βάλτους κι αυτούς στην ιστορία.

Τι κάνει λοιπόν ο χοντρός;Αγοράζει κοψοχρονιά και πουλάει σε τσιμπημένες τιμές, κλέβει και στο ζύγι -κονομάει γενικώς. Και όσο κονομάει, τόσο αγοράζει κι όσο αγοράζει, τόσο πουλάει όλο κι ακριβότερα -κονομάει χοντρικώς. Πουλώντας λιανικώς.Έχει φτιάξει τώρα ο χοντρός ένα κομπόδεμα μεγαλύτερο από τη μπάκα του. Τι να το κάνει; Οι τράπεζες δε δίνουν καλά επιτόκια, με τοκογλυφίες δε θέλει να μπλέκει καθότι επίφοβα πράγματα, για την πάρτη του δε γουστάρει να ξοδέψει επειδή τυγχάνει ολιγαρκής καρμίρης ο χοντρός -σκέφτεται λοιπόν, σπάει την κεφάλα του, τι να το κάνει το μπαγιόκο. «Ρε δεν ανοίγω ακόμα ένα μπακάλικο -να κονομάω από δυο πάντες;» λέει στο τέλος.Τώρα υπάρχουν δυο μπακάλικα στη γειτονιά, μόνο που οι τιμές δεν πέφτουν (κορόιδο είναι ο χοντρός να τις ρίξει; αφού μόνος του κάνει παιχνίδι), αντιθέτως, λόγω εξόδων της αναπτυσσόμενης επιχείρησης (του χοντρού), οι τιμές ανεβαίνουν.

Τι γίνεται μετά; Τι να γίνει; Μεροκαματιάρηδες οι άνθρωποι της γειτονιάς, δεν διαθέτουν κανένα μηχάνημα να κόβει αβέρτα χρήματα -οπότε δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν τα εμπορεύματα του χοντρού. Πέφτουν τα έσοδα, ανεβαίνουν τα έξοδα -τρελαίνεται ο χοντρός! Τι θ´ απογίνει; Αποφασίζει να ανοίξει μπλοκάκι με βερεσέδια, καλύτερα να του χρωστάνε παρά να σαπίζει το εμπόρευμα στα ράφια. Αναθαρρεύουν λοιπόν οι μεροκαματιάρηδες της γειτονιάς κι αρχίζουν να ψωνίζουν όλο και περισσότερα με βερεσέ -το μπλοκάκι του χοντρού γίνεται κανονικός τηλεφωνικός κατάλογος!Ξυπνάει, που λες, ένα πρωί ο χοντρός μέσα στον ιδρώτα: «Ρε τι γίνεται εδώ; Έχω καταντήσει να μου χρωστάνε μέχρι και τα καναρίνια το καναβούρι τους -που θα πάει αυτή η κατάσταση; Δεν έκανα καλά να ξανοιχτώ τόσο πολύ -άσε που ψυλλιάζομαι ότι οι μπαταξήδες της γειτονιάς δεν θα έχουν να με ξεχρεώσουν στον αιώνα τον άπαντα». Τι σκαρφίζεται λοιπόν ο χοντρός;

Πάει στον γερο-τσιφούτη της γειτονίας, τον σιχαμερό που δανείζει με τόκους δέκα φορές πάνω από το νόμιμο. «Γερο-Λαδά αδερφέ μου, σώσε με!» παρακαλάει ο χοντρός.«Ξανοίχτηκα με τα βερεσέδια -κάνε κάτι να έρθω στα ίσα μου γιατί οι προμηθευτές πιέζουν κι εγώ μόνο το μπλοκάκι έχω!» Ο τσιφούτης την έχει από καιρό ανθιστεί τη φτιάξη, καθότι παλιά καραβάνα στην οικονομική ανάλυση. Αγοράζει λοιπόν το μπλοκάκι του χοντρού (κοψοχρονιά φυσικά) και όλα μέλι-γάλα.Τώρα, αυτό το μπλοκάκι με τα βερεσέδια πρέπει κάπως να κλείσει -αλλά ο τσιφούτης είναι… λεπτοκαμωμένο άτομο, καχεκτικό και φιλάσθενο, ας πούμε! Φωνάζει λοιπόν κάτι «καλόπαιδα» της γειτονιάς, με πτυχία και περγαμηνές από τα καλύτερα Σωφρονιστικά Ιδρύματα της χώρας και τους ξηγιέται: «Φέρτε μου τα φράγκα, κι από ότι μαζεύετε, 2% δικά σας». Ξαμολιούνται τα παιδιά, απειλούν, δέρνουν, σπάνε - κάτι μαζεύουν. Φτιάχνει την πρώτη μπάζα ο τσιφούτης αλλά είναι ακόμα παθητικός. Το μπλοκάκι ούτε που αδυνάτισε καθόλου, τετράπαχο παραμένει.

Πάει λοιπόν στα δικαστήρια και τις αστυνομίες. «Βοηθήστε με καλοί μου άνθρωποι, φτωχός είμαι, το κομπόδεμά μου δάνεισα και τώρα δε με πληρώνουν επειδής είμαι γέρος κι ανήμπορος!» Φιλότιμοι οι σταυρωτήδες κάνουνε μια έτσι και ξεσπιτώνουν ένα κάρο κόσμο, αφού οι έρημοι οι άνθρωποι δεν έχουνε να πληρώσουν. Κάθεται τώρα ο τσιφούτης και ξαναμετράει. Τι πήρε; Λίγα λεφτουδάκια και μπόλικα χαμόσπιτα. Ούτε καν τα χρήματα που έδωσε στον χοντρό μπακάλη δεν έπιασε, τραβάει τις αραιές τρίχες που του έχουνε απομείνει ο τσιφούτης. «Πως την πάτησα με τον κανάγια! Που, ακόμα και σκλάβους να τους πουλήσω όσους είναι εδώ μέσα στο μπλοκάκι - τα λεφτά μου δεν θα τα βγάλω!»Από την άλλη πλευρά ο μπακάλης έχει πέσει στα μαύρα πανιά. Γιατί όσα του έδωσε ο τσιφούτης δε φτάνουν ούτε για «ζήτω» -έχει ξανοιχτεί πολύ, έχει τιγκάρει τις αποθήκες σε εμπόρευμα, χρωστάει στους προμηθευτές και ο κόσμος δεν περνάει να ψωνίσει ούτε λουμίνια για το καντήλι. Πώς να περάσουν; Αφού δεν τους έχει μείνει ούτε κεραμίδι να βάλουν πάνω από την κεφάλα τους, κι ένα σαραβαλάκι που πήρανε με δόσεις το χάσανε κι αυτό.

Αρχίζει λοιπόν τις απολύσεις ο μπακάλης -την πληρώνουν οι μπακαλόγατοι και το παράρτημα ειδών μπακαλικής, μπας και σωθεί η επιχείρηση.Έχουμε τώρα έναν τσιφούτη στα πρόθυρα αυτοκτονίας, έναν μπακάλη σταπρόθυρα εμφράγματος και τους μεροκαματιάρηδες δυο-τρία χιλιόμετρα βαθύτερα από τα πρόθυρα, (στα υστερόθυρα), Καθαρτηρίου και Κολάσεως γωνία, για την ακρίβεια. «Το νου σας τυριά, θα σας φαν´ οι βλάχοι!» που λέει κι ο φιλόσοφος. Επειδή όμως τέτοια πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν σε μια ευυπόληπτη κοινωνία, παρεμβαίνει το κράτος, να βάλει τάξη. Γιατί άνευ τσιφούτη δεν κινείται το χρήμα, άνευ μπακάλη δεν εισάγεται φουά γκρα και άνευ μεροκαματιάρηδων δεν εισπράττονται φόροι για να αγοραστεί το φουά γκρα!

Με νιώθεις;

συνεχίζεται

Επιμέλεια: Ν.Α.Π., Μέγας Διδάκτωρ της Διεθνούς Μπακαλικής

[ Βόρεια της Αθήνας ]

Απέτυχε η προσπάθεια να αποσπάσουν "εγγυήσεις" από τον Γ. Παπανδρέου


Δίνει "ασυλία" στους δικούς του ο Κ. Καραμανλής...
Τοποθετεί στο Επικρατείας πρόσωπα όπως τον Μ. Δασκαλάκη και τον Ε. Αντώναρο για να μην έχουν προβλήματα μετά τις εκλογές. Απέτυχε η προσπάθεια να αποσπάσουν "εγγυήσεις" από τον Γ. Παπανδρέου
Από τον Στάθη Παλαιολόγο
Μαζί με την απόφαση για τις εκλογές τον Οκτώβριο (διαβάστε τη σχετική αποκάλυψη εδώ), ο Κ. Καραμανλής φέρεται να πήρε και άλλη μια απόφαση. Να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας πρόσωπα του "περιβάλλοντός" του, όπως ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Μενέλαος Δασκαλάκης αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος και ενδεχομένως ένας δυό ακόμη. (Ο Γ. Ανδριανός θα κατέβει στην Αργολίδα).
Αυτό το κάνει ο κ. Καραμανλής γιατί θέλει να προφυλάξει το "περιβάλλον" του κατά τη δύσκολη "επόμενη μέρα" της διαφαινόμενης βαριάς εκλογικής ήττας. Να τους προφυλάξει, με τη βουλευτική ασυλία, τόσο πολιτικά και εσωκομματικά από τις επιθέσεις που θα δέχονται αλλά και από πιθανά άλλα προβλήματα που θα προκύψουν για ορισμένους όταν η ΝΔ δεν θα είναι πια στην εξουσία.
Με την κίνηση αυτή αποδεικνύεται πάντως ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι διατεθειμένος να προσφέρει οποιαδήποτε διαβεβαίωση για "ασυλία" σε παράγοντες του σημερινού κυβερνητικού και πρωθυπουργικού χώρου που μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένοι μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοια προσπάθεια καταβλήθηκε επίμονα στο παρασκήνιο το τελευταίο διάστημα αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να καλύψει κανέναν εφόσον προκύψει θέμα. Και μην έχοντας εξασφαλίσει μια τέτοια πολυπόθητη δέσμευση ο κ. Καραμανλής, σπεύδει να "εξασφαλίσει" αυτός προακαταβολικά τους δικούς του...

[ press-gr ]

Δώρος Λοΐζου - ο ήρωας ποιητής (30 Αυγούστου 1974 – 30 Αυγούστου 2009)

Δεν χρειάζεται να μιλάμε πολύ εμείς…
Ποτέ δε χρειάστηκε…
Αρκεί να με κοιτάς…
Αρκεί να σε κοιτώ…
Μ’ αυτό το καθάριο βλέμμα που δανειστήκαμε για λίγο από τον ήλιο…
Στην Κύπρο όλα τάσκιαζε η φοβέρα. Το προδοτικό πραξικόπημα, η τουρκική εισβολή πραγματοποιούσε τους στόχους της εισβάλλοντας ανενόχλητη στην Κύπρο, η χούντα είχε καταρρεύσει και οι λεγόμενοι «συνετοί και ρεαλιστές» ζητούσαν το συμβιβασμό, να δοθεί «γη και ύδωρ».
Κάποιοι, όπως και σήμερα, «
αδιόρθωτοι κι ασυμβίβαστοι» κρατούσαν ψηλά το λάβαρο της αντίστασης κι μπροστάρης ο Βάσος Λυσσαρίδης.
Το πρωί της
30ης Αυγούστου 1974, οι γνωστοί-άγνωστοι οπλοφόροι έστησαν ενέδρα, στην καρδιά της Λευκωσίας κοντά στα Γραφεία του Σοσιαλιστικού ΚόμματοςΕΔΕΚ, στο Βάσο Λυσσαρίδη.
Ο τόπος του μαρτυρίου, ένα περίπτερο κοντά στην Πλατεία Ελευθερίας. Ο δολοφόνος ενέδρευε για το Βάσο Λυσσαρίδη, αλλά ο δολοφόνος αστόχησε. Ο Λυσσαρίδης και η γυναίκα του Δώρου επέζησαν. Ο Δώρος κείτονταν νεκρός.
Με την απόπειρα δολοφονίας του Βάσου Λυσσαρίδη, ξένοι και ντόπιοι συνωμότες, προσδοκούσαν τον αποκεφαλισμό του αντιστασιακού κινήματος, που θα διευκόλυνε την επιβολή μιας λύσης τουρκοποίησης της Κύπρου, χωρίς την ενοχλητική αντίδραση της αντιστασιακής ηγεσίας.
Οι σφαίρες δεν βρήκαν το στόχο τους, αλλά το εκλεκτό παλικάρι της Κύπρου.
Ο αγωνιστής ποιητής Δώρος Λοΐζου έπεφτε νεκρός.
Με τα μαλλιά ριγμένα πίσω, με το ματωμένο πρόσωπο ανάποδα φυτευόταν στο χώμα για να γίνει κήρυκας και σηματοδότης στον αγώνα που θα ακολουθούσε και που ακόμα συνεχίζεται.
Γέννημα θρέμμα του λαού, διανοούμενος μαζί και αγωνιστής, εραστής της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής ιστορίας, σοσιαλιστής και πάνω απ’ όλα ποιητής. Ένας «επικίνδυνος ποιητής» για το κατεστημένο, την αδικία, τους αμερικανοτσολιάδες.
Προφητικοί οι στίχοι του, «να πυροβοληθεί χωρίς προειδοποίηση».
«φρουρός στις αυλάδες του κόσμου
με την αγάπη για όπλο του
και τους στίχους φυσέκια
»
Έφυγε ο Δώρος της Αντίστασης και του αγώνα, ο Δώρος της ποίησης και του οράματος.
Η δολοφονία του μήνυμα και υποθήκη για συνέχιση και καταξίωση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί.
Σήμερα, μετά από 34 χρόνια, συνεχίζεται η κατοχή της μαρτυρικής Νήσου, οι κίνδυνοι για ολοκληρωτικό, εθνικό αφανισμό δεν έχουν εξαλειφθεί ακόμα.
Σήμερα, που η κατοχή ντροπιάζει τον ελληνισμό, τους δήθεν πολιτισμένους ευρωπαίους και η θυσία του Δώρου παραμένει αδικαίωτη.
Αποτελεί χρέος η συνέχιση της αντίστασης και του αγώνα.
Αυτό είναι το νόημα και η επιταγή από την υπέροχη θυσία του Δώρου Λοΐζου.
Αυτό είναι το πατριωτικό-δημοκρατικό-αριστερό καθήκον για το σήμερα και το αύριο.

"Πάντως εμείς θα τους αντισταθούμε.

Όποιοι κι αν είναι. Όσο δυνατοί κι αν είναι
"

Δώρος Λοίζου

Η ζωή του ήρωα, εδώ: Δώρος Λοΐζου: Ο ήρωας Ποιητής
Ορισμένοι στίχοι του ήρωα, εδώ: Κι οι ποιητές να γράφουν πρέπει διαρκώς...

[ SIBILLA-ΣΙΒΥΛΛΑ]

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ-ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ

Αν τελικά ο Καραμανλής προκηρύξει εκλογές, ο Παπανδρέου θα πορευτεί με το σχήμα των ευρωεκλογών, δηλαδή με Ραγκούση-Παπακωνσταντίνου. Είναι το δίδυμο που εκείνος ανέδειξε και του "βγήκε". Θα σηκώσει το επικοινωνιακό βάρος του προεκλογικού αγώνα, με τις αναμετρήσεις στην τηλεόραση, και θα δώσει το στίγμα της "εποχής Γιώργου". Ο Παπακωνσταντίνου δεν έχει κώλυμα εμφανίσεων στην τηλεόραση, μιας που δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής, ενώ και ο Ραγκούσης πιθανότατα θα τοποθετηθεί στο Επικρατείας γι αυτόν τον λόγο. Ο Ραγκούσης, που θα ήθελε να είναι υποψήφιος με σταυρό στη Β' Αθηνών, αλλά δεν θα επιμείνει, μάλλον θα είναι και πρώτος τη τάξει υπουργός του Παπανδρέου-αν κερδίσει αυτοδυναμία-δηλαδή, στο εσωτερικών. Αλλά και ο Παπακωνσταντίνου θα εγκαταλείψει την ευρωβουλή και θα πάρει υπουργείο πρώτης γραμμής-Οικονομίας ή Ανάπτυξης. Το προεκλογικο δίδυμο, λοιπόν, θα "χρωματίσει" και την κυβέρνηση

[ veto300]