Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: 1,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ.

1. Η υπογραφή της σύμβασης για την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας έρχεται μετά από μια μακρά περίοδο συστηματικής απαξίωσης της εταιρίας από την σημερινή κυβέρνηση, με αποκορύφωμα την αναγγελία από τον πρωθυπουργό του «κλεισίματος» της εταιρείας το 2005. Συνοδεύεται από ένα σημαντικό κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο, της τάξεως του 1,5 δις, στο οποίο δεν αναφέρεται κανένα κυβερνητικό στέλεχος, ούτε ο πρωθυπουργός.

2. Το ζητούμενο είναι η συγκεκριμένη λύση να αποδειχτεί βιώσιμη, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον και τον ανταγωνισμό. Προς το παρόν, παραμένουν πολλά ερωτηματικά και γκρίζες ζώνες για το περιεχόμενο της συμφωνίας η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.

3. Το ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετηθεί υπέρ μιας λύσης μεικτού σχήματος με ιδιωτικά αλλά και δημόσια κεφάλαια, σε συνεργασία με διεθνή αερομεταφορέα. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξετάσουμε το τελικό κείμενο της συμφωνίας, όταν δημοσιοποιηθεί και έρθει στη Βουλή.

ΠΑΣΟΚ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ

«ΕΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ» ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ

1. Επειδή τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν μία πρωτοφανή παραποίηση της αλήθειας στο ζήτημα της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, για να καλύψουν τις αντεργατικές πολιτικές που ακολούθησαν και την τελευταία 5ετία και την περίοδο 1990-1993, ξεκαθαρίζουμε τα εξής:

-    Το ισχύον νομικό πλαίσιο, που αφορά σε όλες τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, δημιουργήθηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη (όσο κι αν θέλουν να την ξεχνάνε),  με τον νόμο Σουφλιά.

-    Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ βελτίωσαν επί το κοινωνικότερο το καθεστώς, ώστε η εργατική μας νομοθεσία να συγκαταλέγεται στις πλέον προστατευτικές για τον εργαζόμενο στην Ε.Ε..

-    Μετά το 2004, η κυβέρνηση της ΝΔ θεσμοθέτησε νέους αντεργατικούς νόμους, όπως ο Ν.3385/2005, εκχωρώντας αποκλειστικά στους εργοδότες το δικαίωμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Ακόμη, με το νόμο για τις ΔΕΚΟ (Ν.3429/2005), καταστρατηγήθηκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και δημιουργήθηκαν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων.

-    Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), αφού  ακόμη και η προστατευτικότερη νομοθεσία, χωρίς ένα μηχανισμό ελέγχου, καθίσταται γράμμα νεκρό. Η κυβέρνηση Καραμανλή απαξίωσε το ΣΕΠΕ, οικονομικά και λειτουργικά.  

2. Η κρίση βρίσκει την αγορά εργασίας ανοχύρωτη και τον εργαζόμενο ανυπεράσπιστο. Η διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα μπορεί και πρέπει να συνδυαστεί με αυξημένη προστασία για τους εργαζόμενους και τη δίκαιη κατανομή των βαρών και θυσιών. Αυτό όμως προϋποθέτει σοβαρή κυβέρνηση με σχέδιο, και όχι  παραπαίουσα και κουρασμένη κυβέρνηση.

ΠΑΣΟΚ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ

ΨΕΜΑΤΑ, ΨΕΜΑΤΑ, ΨΕΜΑΤΑ...

1. Θυμηθείτε: Αύγουστος 2007. Η Ελλάδα έχει ήδη ζήσει τον πύρινο εφιάλτη στην Πάρνηθα, στην Αιγιαλεία, στην Εύβοια, στην Κρήτη. Ο κίνδυνος όμως δεν έχει τελειώσει. Οι συνθήκες καύσωνα επιμένουν. Το γνωρίζουν όλοι. Στις 17 Αυγούστου καίγεται η Πεντέλη. Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός της χώρας προκηρύσσει εκλογές. Ο ήδη αποδιαρθρωμένος κρατικός μηχανισμός παραλύει εντελώς. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παραιτείται για να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Η χώρα καθίσταται εντελώς ανοχύρωτη απέναντι σε ενδεχόμενη νέα πύρινη λαίλαπα. Ακολουθεί η τραγωδία της Ηλείας, της Πελοποννήσου. Οι 70 νεκροί.

2. Θυμηθείτε το «λόγο» για τον οποίο οδηγηθήκαμε τότε σε εκλογές: «Ελληνίδες, Έλληνες, πριν από τρεισήμισι χρόνια, μας δώσατε την εντολή να βγάλουμε τη Χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο... Στην περίοδο που πέρασε, κάναμε μαζί μεγάλες προσπάθειες...Η Χώρα απέκτησε υγιή δημόσια οικονομικά. Η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, ενός προϋπολογισμού ανάπτυξης, ενός προϋπολογισμού ευθύνης, ενός προϋπολογισμού κοινωνικής αλληλεγγύης, αποκτά χαρακτήρα εθνικής υπόθεσης. Η απόφαση αυτή αφορά άμεσα και ουσιαστικά το μέλλον κάθε οικογένειας, το μέλλον της κοινωνίας μας, το μέλλον της Πατρίδας. Απαιτείται για την απόφαση αυτή ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή, ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία» (Κ. Καραμανλής, διάγγελμα, 17/8/2007).

3. Σήμερα δημοσιεύονται οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας, η μελέτη των συναφών παραμέτρων...δεν μοιάζει θετική και δεν υποδεικνύει την ύπαρξη έκτακτων συνθηκών που να επιτρέπουν την απομάκρυνση από την καθιερωμένη προθεσμία για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος»Τι σημαίνει αυτό;

-    Πρώτον, η Ελλάδα για δεύτερη φορά σε 5 χρόνια μπαίνει σε επιτήρηση.

-    Δεύτερον, για το οικονομικό αδιέξοδο δεν φταίει η διεθνής οικονομική κρίση αλλά οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν. Δικαιωνόμαστε πλήρως για αυτό που επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή οδήγησε τη χώρα σε κρίση πριν από τη διεθνή κρίση». Αποκαλύπτεται έτσι το μέγεθος της ασύλληπτης πολιτικής εξαπάτησης που συντελέστηκε τον Αύγουστο του 2007 και όλη την τελευταία 5ετία της «ήπιας προσαρμογής», των «μεταρρυθμίσεων» και της «θωρακισμένης οικονομίας».  

-    Τρίτον, «αδειάζεται» πλήρως ο κ. Καραμανλής και το επιχείρημά του «οι έκτακτες συνθήκες επιβάλλουν έκτακτα μέτρα». Η Επιτροπή λέει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν έκτακτες συνθήκες που αφορούν στην διεθνή οικονομική κρίση. Υπάρχει μόνο η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία οδήγησε την οικονομία η πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή.


ΠΑΣΟΚ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:

ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ. Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ. ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Από την εισήγηση του Γ. Παπανδρέου στην Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα

Παραδομένη η σημερινή κυβέρνηση στα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε

1. «Η σημερινή κυβέρνηση είναι παραδομένη στα προβλήματα, που η ίδια δημιούργησε όπως το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα με τα 80 δισεκατομμύρια παραπάνω ευρώ που χρέωσε τα τελευταία χρόνια τον Έλληνα πολίτη».

2. «Ακόμη χειρότερα: Σε μια εποχή που οι αγορές, αλλά και οι διακρατικές σχέσεις βασίζονται  στην αξιοπιστία, στην εμπιστοσύνη, όπως και οι σχέσεις κράτους-πολίτη αυτή η  κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της. Και βεβαίως, παραμένει χωρίς σχέδιο».

3. «Όποιος είναι κουρασμένος να πάει σπίτι του. Διότι σήμερα χρειάζεται σοβαρό σχέδιο και πρωτοβουλία. Είναι επικίνδυνη αυτή η μοιρολατρική αντίληψη, της παράδοσης, και της «κούρασης».

 

Γιατί έχει σημασία η νίκη του ΠΑΣΟΚ; Τα διλήμματα των ευρωεκλογών.  

1. «Το στοίχημα των Ευρωεκλογών είναι μεγάλο. Είναι πρωτεύουσας σημασίας, αν βεβαίως δεν γίνουν και εθνικές εκλογές. Έχει σημασία η δική μας νίκη, έχει σημασία ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας αυτών των εκλογών, το μήνυμα που θα σταλεί προς τις συντηρητικές δυνάμεις της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης».

2. «Στις ευρωεκλογές ο πολίτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα διλλήματα:

-    Θέλουμε μια Ελλάδα ισχυρή, με σχέδιο, με αξιοπιστία, που να μπορεί να διαπραγματεύεται ή μια Ελλάδα παραδομένη, φοβισμένη  χωρίς αξιοπιστία στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα;

-    Θέλουμε μια χώρα που έχει αναπτυξιακό στόχο, που επενδύει στον πολίτη, στην εκπαίδευση, στις νέες θέσεις εργασίας και αναδιανέμει δίκαια τον πλούτο, ή θέλουμε την εμβάθυνση της ύφεσης, την απειλή της χρεοκοπίας, άδικες φοροεπιδρομές, φτώχεια, ανεργία και μεγαλύτερη ανισότητα;

-    Θέλουμε ένα σύστημα παιδείας σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν, ή ένα εκπαιδευτικό σύστημα αποστεωμένο, οικονομικό βαρίδι για την ελληνική οικογένεια;

-    Θέλουμε ένα κοινωνικό κράτος που δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας, της σιγουριάς, που εγγυάται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, ή ένα κράτος αναλγησίας, λεηλάτησης των Ταμείων, νοσοκομείων χωρίς γιατρούς και στοιχειώδη υλικά;

-    Θέλουμε ένα δημοκρατικό κράτος, παραγωγικό, ευνομούμενο, που  σέβεται  τον πολίτη,  εξασφαλίζει τα δικαιώματά του, ένα κράτος αποκεντρωμένο, ή ένα αυταρχικό και σπάταλο κράτος, ένα κράτος πελατειακό, όπου δίκιο έχει ο ισχυρός, που περιφρονεί τον πολίτη και του δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια;»

3. «Και βεβαίως, το δίλημμα για τις Ευρωεκλογές είναι επίσης εάν θα έχουμε μια Ευρώπη προοδευτική. Αν θέλουμε να έχουμε μια Ευρώπη πραγματικά της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής, που θέλει να έχει λόγο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παντού, που θέλει να έχει λόγο για τις διεθνείς εξελίξεις και για μια δημοκρατική διακυβέρνηση του πλανήτη μας, τότε πρέπει να έχουμε μια Ευρώπη που είναι σοσιαλιστική, σοσιαλδημοκρατική, προοδευτική».

ΠΑΣΟΚ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ