

ανοιξαμε το blog για να εκφρασουμε αποψεις μας. δεν ειμαστε δημοσιογραφοι, δημοσιολογοι, δημοσιοτριφτες κλπ, ουτε πολιτικοι ή πολιτικαντηδες. ειμαστε οι πολιτες της ...διπλανης πορτας, χωρις παρωπιδες κομματικες, συντεχνιακες, τοπικιστικες κλπ. ....
1. Γ. Παπανδρέου: Το Κυπριακό, πρόβλημα εισβολής και κατοχής
ΑΛΛΑ το ερώτημα πλανάται εφιαλτικό: πόσο ανακουφιστική θ αποδειχθεί η ένεση των εκπτώσεων όταν μήνα με τον μήνα η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών συνεχίζεται αλματώδης; Τον Ιούνιο αυξήθηκαν σχεδόν κατά 300% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Και ανάλογη ήταν η πορεία το πρώτο εξάμηνο φέτος σε σχέση με πέρυσι. Από 600 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι, φέτος έφτασαν στα 1,77 δισ.
Η ΕΞΕΛΙΞΗ είναι, δυστυχώς, φυσιολογική και αποτέλεσμα της περιοριστικής και φοροεισπρακτικής πολιτικής των κυβερνώντων. Οχι μόνο δεν κινήθηκαν προγραμματισμένα για να στηρίξουν και να ενισχύσουν την αγορά, αλλά επέλεξαν να κάνουν το αντίθετο. Περιόρισαν την αγοραστική δύναμη της συντριπτικής πλειονότητας των καταναλωτών, προκάλεσαν τη θεαματική πτώση του τζίρου και με δεδομένη τη στάση των τραπεζών να περικόψουν τις χρηματοδοτήσεις και τις δανειοδοτήσεις, άφησαν την αγορά χωρίς ρευστό και εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ν αδυνατούν ν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
ΚΑΙ ΤΟ κακό είναι ότι βρισκόμαστε, όπως όλα δείχνουν, στην αρχή. Οσο η κρίση θα εντείνεται τόσο οι μεταχρονολογημένες επιταγές, με τις οποίες κινείται ουσιαστικά η αγορά, θα φτάσουν να είναι ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας. Που θ αποδειχθεί καταστροφικότερη αν συνεκτιμηθεί και η φοροεπιδρομή, την οποία έχει ήδη εξαπολύσει η κυβέρνηση εναντίον των πάντων, και θα επιτείνει ακόμη περισσότερο την έλλειψη ρευστού στην αγορά.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ και με κάθε τρόπο η κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα έρχεται ν αποδείξει ότι η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή είναι ανίκανη να διαχειριστεί την κρίση και ότι η λύση είναι μία και μόνη: Να αναλάβει ο λαός την ευθύνη να δείξει τον δρόμο της εξόδου από τα αδιέξοδα με προσφυγή στις κάλπες.
Διαβεβαίωσε χθες τη Βουλή ο Παυλόπουλος ότι το μέτρο της δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων μέχρι την προπαραμονή των εκλογών δοκιμάστηκε κι απέτυχε. Αλλά δεν εξήγησε για ποιον ακριβώς λόγο θεωρεί ότι απέτυχε. Προφανώς ήθελε να πει, αλλά δεν το είπε, πως θεωρεί αποτυχία το γεγονός ότι την τελευταία, ιδιαίτερα, προεκλογική βδομάδα, η κοινή γνώμη βομβαρδίστηκε από υπερβολικά μεγάλο αριθμό δημοσκοπήσεων.
Αν αυτό είναι, τότε αποδεικνύεται και πάλι ότι η κυβέρνηση αυτή ούτε δυο δράμια ευρηματικότητα δεν διαθέτει για να σκαρφιστεί μια στοιχειωδώς πειστική δικαιολογία. Μόνο ηλίθιοι θα ήταν δυνατό να περιμένουν ότι σε μια χώρα που γίνονται κάθε μήνα περί τις δέκα δημοσκοπήσεις, δεν θα γίνονταν είκοσι ή τριάντα την τελευταία προεκλογική βδομάδα.
Αλλά, φυσικά, ο Παυλόπουλος δεν είναι ηλίθιος. Ούτε και τον πείραξε ο αριθμός των δημοσκοπήσεων. Το αποτέλεσμά τους ήταν που τον ενόχλησε. Λέτε να έχανε τον ύπνο του ή το κέφι του αν τις παραμονές των ευρωεκλογών δημοσιοποιούνταν 42 δημοσκοπήσεις που θα έδιναν στη ΝΔ προβάδισμα 2 ή 3 ή 4 μονάδων;
Δυστυχώς, γι αυτόν τέτοιο ενδεχόμενο δεν προβλέπεται για την προσεχή εξαετία τουλάχιστον. Αρα εκείνο που τον τρομοκράτησε -και τον τρομοκρατεί- είναι η προοπτική των (άγνωστο πόσων) επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων που οι τελευταίες προεκλογικές μέρες τους θα συνοδεύονται από απογοητευτικές για το κόμμα του προβλέψεις. Ξέρει καλά, βλέπετε, ότι με τα μυαλά που κουβαλάμε στη χώρα μας οι δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν απλώς πολιτικές τάσεις, αλλά παράγουν και πολιτικά αποτελέσματα.
Κι έτσι γυρίζουμε στο παλιό καθεστώς. Δημοσκοπήσεις θα γίνονται, αλλά δεν θα δημοσιοποιούνται από εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Από το διαδίκτυο, όμως, θα δημοσιοποιούνται. Ή μάλλον θα δημοσιοποιείται ό,τι θέλει ο κάθε blogger.
Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
bartzinopoulos@hotmail.com
Να προχωρήσουμε σε πλήρη κάθαρση του μιντιακού τύπου. Οι ad hoc πολιτικές εξυπηρετούν μόνο τις συγκυριακές επιδιώξεις του ενός ή του άλλου.Επομένως, αν καταργηθεί η ανωνυμία (πώς άραγε; Στην Κίνα πρόσφατα το προσπάθησαν, αλλά απέτυχαν) και φιμωθούν τα blogs, τότε:
Να καταργηθούν και τα «ρεπορτάζ» που στηρίζονται σε ανώνυμες αλλά «έγκυρες», «αποκλειστικές» και άλλες πηγές (όπως «κυβερνητικοί αξιωματούχοι», «υπουργοί της κυβέρνησης», «κομματικά στελέχη» κ.λπ.), οι οποίες συχνά υπάρχουν μόνο στο μυαλό των δημοσιογράφων και τροφοδοτούν τις στήλες των εφημερίδων και τις παρόλες στα παράθυρα των τηλεοπτικών ειδήσεων. Το όνομα του δημοσιογράφου που τα λέει δεν σημαίνει τίποτα σε κανέναν, τουλάχιστον από πλευράς αξιοπιστίας. Σήμερα όλοι είναι υπάλληλοι κάποιου.
Να καταργηθούν και οι καταγγελίες στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι οποίες δεν συνοδεύονται από το όνομα του καταγγέλοντος (είναι γνωστή η πρακτική τα στοιχεία να «παραμένουν στη διάθεση του σταθμού», αλλά όχι στο κοινό).
Να καταργηθεί το αγγελιόσημο, το οποίο αποτελεί καθαρή χρηματοδότηση του δημοσιογραφικού κλάδου από το καταναλωτικό κοινό, λόγω μετακύλισης της σχετικής δαπάνης στις τιμές των προϊόντων που διαφημίζονται.
Να δημοσιευθούν τα ονόματα των διπλο, τριπλο-θεσιτών σε κρατικά Μέσα Ενημέρωσης, καθώς και το ύψος των αργομισθιών που εισπράττουν, προκειμένου να «επικοινωνούν» τις απόψεις της κυβέρνησης σε στήλες εφημερίδων και τηλεπαράθυρα.
Να δημοσιευθούν τα ονόματα των δημοσιογράφων που διατηρούν θέσεις σε γραφεία τύπου Δημοσίου και ΔΕΚΟ, οι οποίοι ταυτοχρόνωςκαλύπτουν «αξιόπιστα και αντικειμενικά» το ίδιο ρεπορτάζ για ιδιωτικά Μέσα.
Να ψηφιοποιηθεί και να εξεταστεί (από την πλευρά της δαπάνης) το «πόθεν έσχες» που όλοι οι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν κάθε χρόνο στον Άρειο Πάγο.
Να συνεχίσουμε; Οι στρεβλώσεις στη μιντιακή αγορά της χώρας είναι άπειρες και συντηρούνται από τις κυβερνήσεις για λόγους ελέγχου και χειραγώγησης.
Αυτό που κανείς δεν έχει καταλάβει είναι ότι η κοινωνική αξία των παραδοσιακών Μέσων Ενημέρωσης έχει αρχίσει να υποχωρεί. Ή μάλλον, να το θέσω καλύτερα. Οι ιθύνοντες μόλις άρχισαν να αντιλαμβάνονται τη δύναμη του διαδικτύου και προσπαθούν να τη δαμάσουν.
Στην εποχή των κατεστημένων μίντια, των διαπλεκομένων και των “νταβατζήδων” (όπως έχει πει και ο Κ. Καραμανλής), τα blogs παίζουν τον ρόλο των Σαμιζντάτ, των άλλοτε κρυφών κειμένων του 1950 στη Ρωσία. Υπερβολικό επιχείρημα; Για να δούμε…
Με αλματώδεις ρυθμούς αυξάνονται μήνα με το μήνα οι ακάλυπτες επιταγές, επιβεβαιώνοντας τους φόβους για πιστωτική ασφυξία στην αγορά λόγω της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τειρεσίας, το πρώτο εξάμηνο του έτους, η αξία τους εκτινάχθηκε στα 1,6 δισ. ευρώ, έναντι 511 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2008. Ειδικά τον Ιούνιο, η αξία τους ανήλθε σε 338,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 289,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Σε σχέση με το Μάιο του 2009, οι ακάλυπτες επιταγές σημείωσαν αύξηση 0,93% όσον αφορά την αξία τους και μείωση 1,1% όσον αφορά τα τεμάχια.
Αντίστοιχα, οι απλήρωτες συναλλαγματικές τον Ιούνιο του 2009 ανήλθαν σε 15.464 τεμάχια και η αξία τους έφτασε τα 23,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 24,56% και 28,42% αντίστοιχα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του ιδίου έτους.
Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008 σημείωσαν αύξηση 66,76% σε τεμάχια και 73,83% σε αξία. Το πρώτο εξάμηνο του 2009 οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 72.378 και η αξία τους έφτασε τα 117,2 εκατ. ευρώ.
bloggers mpostani |
σήμερα Πεμ 03 Απρ 2025 ΞλλΟΟΞΉΞΏΟ, ΞΞ»Ξ»Ο ΟΞ―Ξ±, ΞΟΟΞΏΟ, ΞΟΟΞ± |
αύριο Παρ 04 Απρ 2025 |
www.eortologio.gr ---------- |