Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

ΣΠΕΚΟΥΛΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Της Δανάης Κολτσίδα
Σχετικά με τις τοποθετήσεις των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, διότι μερικοί και μερικές πουλάνε φούμαρα γνώσης και μόρφωσης στους φίλους τους στο facebook και επειδή δυστυχώς στον κόσμο υπάρχει μοναξιά και κάποιοι θέλουν να πιστέψουν σε κάτι, συνήθως την πατάνε και πέφτουν πάνω σε κάτι ημίτρελους που έχουν καβαλήσει το καλάμι...
Διαβάζω αναρτήσεις και σχόλια (δυστυχώς και εξαιρετικά αξιόλογων και σοβαρών) φίλων και συναδέλφων για τις τοποθετήσεις σε θέσεις δικαστικών υπαλλήλων που δημοσιοποιήθηκαν, μεταξύ των οποίων και κάποιες από τις (πρώην) 595 καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ.
Το επιχείρημα προφανώς (και σκοπίμως) παραπλανητικό : Ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει, βάζει τις καθαρίστριες που είναι "δικά του παιδιά" σε θέσεις πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΠΕ και ΤΕ), παρ' όλο που είναι "του δημοτικού".
Και η αλήθεια :
1ον. Ποτέ κανείς από όσους βρέθηκαν περισσότερο ή λιγότερο στο πλευρό αυτών των γυναικών όσους μήνες βρέθηκαν στους δρόμους και στο αντίσκηνο της Κ. Σερβίας δεν τις ρώτησε τι ψηφίζουν. Το ότι πολλές, πράγματι, στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποτέλεσμα κι όχι αιτία της αλληλεγγύης του συγκεκριμένου χώρου προς τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες. Δηλαδή, θα ήταν λογικό να ψηφίζουν... Μητσοτάκη?
2ον. Οι γυναίκες που ξημεροβραδιάζονταν στο γνωστό αντίσκηνο και είχαν την "τιμή" να τους μετρήσουν ουκ ολίγες φορές τα πλευρά οι ΜΑΤατζήδες ήταν πολύ λιγότερες (δυστυχώς) από τις 595 που βρέθηκαν στο δρόμο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκατέστησε όλους όσους απολύθηκαν με τρόπο οριζόντιο και παράνομο.
3ον. Ο χαρακτηρισμός ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) αφορά τη θέση και όχι το πρόσωπο. Μία θέση ΥΕ μπορεί να καλυφθεί από οποιονδήποτε έχει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ απολυτήριο δημοτικού, χωρίς όμως να απαγορεύεται αυτός να έχει ακόμα και... ντοκτορά. Επίσης, όπως είναι και το συνηθέστερο, δεν αποκλείεται κάποιος που έχει βγάλει ακόμα και το δημοτικό και έχει διοριστεί ως ΥΕ ή ΔΕ (αν έχει βγάλει το λύκειο), να συνεχίσει - ως ενήλικος πλέον - τις σπουδές του και να ζητήσει να του αναγνωριστεί το τυπικό προσόν που απέκτησε. Αυτό αποτελεί πάγια διαδικασία (μετάταξη σε ανώτερη κατηγορία), μέσω υπηρεσιακού συμβουλίου.
4ον. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει θέση ανώτερη των τυπικών προσόντων που κατέχει. Και τον... Ομπάμα να έχεις μέσον, θέση ΤΕ ή ΠΕ με απολυτήριο δημοτικού, απλά ΔΕΝ παίρνεις. Αυτές λοιπόν οι (ελάχιστες) από τις 595 καθαρίστριες προφανώς είτε είχαν είτε απέκτησαν μετά το διορισμό τους τυπικά προσόντα περισσότερα από αυτά που αντιστοιχούν σε θέσεις ΥΕ.
5ον. Από το σύνολο των καθαριστριών των οποίων οι θέσεις καταργήθηκαν σε μια νύκτα από το Μητσοτάκη, ένα μέρος ήταν αυτές που απολύθηκαν. Ένα δεύτερο μέρος ήταν αυτές που - βάσει του τότε ισχύοντος νόμου - εξαιρέθηκαν για λόγους κοινωνικούς  (π.χ. μέλος της οικογένειας με σοβαρή αναπηρία κ.λπ.). Και τέλος, ένα τρίτο μέρος (αυτές που είχαν και τα περισσότερα προσόντα ) μπήκε σε διαδικασία κινητικότητας, στο πλαίσιο της οποίας κάλυψε κενές θέσεις σε άλλους φορείς του δημοσίου, ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΜΙΑΣ.
6ον. Την κινητικότητα αυτή ως γνωστόν δεν την έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η (προ)προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Άρα, τα παράπονά σας στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Αθανασίου.
Κριτική για το αν η κυβέρνηση φέρεται καλά στους δικηγόρους ή αν ενδιαφέρεται για το χώρο της δικαιοσύνης να κάνουμε.
Αλλά σοβαρή. Και για τα σοβαρά.

Αυτά προς το παρόν ……