Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

«Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων»



Του Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου 

gpapachristos@dolnet.gr

ΔΕΝ ΛΕΩ, μια χαρά είναι αυτό το εφεύρημα της «συναίνεσης» που μετά μανίας προωθεί εδώ και δυο, τρεις εβδομάδες η κυβέρνηση. Της δίνει τη δυνατότητα να μεταθέτει αλλού το θέμα της συζήτησης, της επιτρέπει να αποπροσανατολίζει, να αλλάζει την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, γενικώς να πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Παλιά αυτό γινόταν στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, για την περίφημη καθυστέρηση. Τώρα γιατί η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός επιδιώκουν να καταστήσουν συμμέτοχους (και συνένοχους) τα υπόλοιπα κόμματα στη δική τους ανυπαρξία και ανικανότητα; Με δυο λόγια είναι το δόγμα του «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων». Γκρεμίζομαι εγώ, ελάτε κι εσείς από κάτω να θαφτούμε μαζί στα ερείπια. Φυσικά, δύσκολο να συμπαρασύρει ιδανικούς αυτόχειρες, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση για κάθε πρόβλημα, σοβαρό ή λιγότερο σοβαρό, που αντιμετωπίζει, ενώ είναι σε φάση «σηκώνω ψηλά τα χέρια», ζητάει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Αλλά για ποιο πράγμα; Την εμπόδισε κανείς να πάρει όποια απόφαση θέλει; Της έδεσε κανείς τα χέρια και δεν την άφησε να λύσει το πρόβλημα; Της επέβαλλε κανείς να κάνει αυτό κι όχι εκείνο που είχε εξ αρχής αποφασίσει; Όχι. Μόνη της κυβερνάει, μόνη της αποφασίζει. Ποιον προσπαθεί να ξεγελάσει; Για κορόιδα ψάχνει; 
από ΤΑ ΝΕΑ
ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Απογοήτευση


Ο κύκλος κλείνει: η κυβέρνηση που ξεκίνησε τη θητεία της με την περίφημη απογραφή θα υποχρεωθεί να την ολοκληρώσει με μια νέα απογραφή, που αυτή τη φορά όμως θα γίνει με εντολή από τις Βρυξέλλες. 

Ο κόμπος βλέπετε έφτασε στο χτένι και στην Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν τα παραπλανητικά στοιχεία που μαγειρεύει το οικονομικό επιτελείο. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για την πλήρη χρεοκοπία της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία προχώρησε σε εκλογές το 2007 για να μπορέσει δήθεν να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2008 και κατάφερε να βάλει εκ νέου τη χώρα σε επιτήρηση. 

Οι αιτίες σε τελευταία ανάλυση είναι απλές. Τα έσοδα έχουν καταρρεύσει επειδή η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια χάιδευε τη φοροδιαφυγή και μείωνε τους φόρους για τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις. 

ΟΣΟ για τις δαπάνες, τα 10 δισ. που υποσχόταν ο κ. Καραμανλής το 2004 από τη μείωση της σπατάλης αποδείχθηκαν αέρας κοπανιστός, γιατί βέβαια ποτέ δεν υιοθετήθηκε μια συστηματική πολιτική εξυγίανσης του δημόσιου τομέα. 

ΔΕΝ είναι όμως μόνο τα οικονομικά μεγέθη που προκαλούν δέος, καθώς ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε αδυναμία να ξεπληρώσουμε το δημόσιο χρέος. 

ΕΙΝΑΙ πολύ περισσότερο η αίσθηση της απογοήτευσης και της οργής στην κοινή γνώμη για μια κυβέρνηση που σπατάλησε τα χρόνια της στην εξουσία χωρίς να πετύχει το παραμικρό για να βελτιώσει τα πράγματα και φυσικά να κάνει καλύτερη τη θέση των πολιτών. 

ΜΙΑ κυβέρνηση που έχει χάσει την αξιοπιστία της όμως δεν είναι ποτέ δυνατόν να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την οικονομική κρίση! 
από ΤΑ ΝΕΑ
ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Απογραφή για τα «μαγειρέματα»


Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Ελλάδα κρύβει την αλήθεια για έλλειμμα, χρέος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά



Δεν εμπιστεύονται στις Βρυξέλλες τα στοιχεία για  τον προϋπολογισμό ούτε του 2008, όταν υπουργός  ήταν ο Γ. Αλογοσκούφης, ούτε και του 2009, που  ανέλαβε ο Γ. Παπαθανασίου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες  της Ε.Ε. θεωρούν ότι η Ελλάδα επιδίδεται τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια σ΄ ένα άνευ προηγουμένου παιχνίδι απόκρυψης και παρουσίασης ψευδών στοιχείων, με σκοπό να παραπλανήσει τις κοινοτικές υπηρεσίες και να εμφανίσει μικρότερο έλλειμμα
Εντελώς αναξιόπιστα θεωρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ελλάδα για το δημοσιονομικό της έλλειμμα, το οποίο εκτιμάται από τις κοινοτικές υπηρεσίες ότι είναι στην πραγματικότητα πολύ υψηλότερο. 

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούν ότι η Ελλάδα επιδίδεται τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια σ΄ ένα άνευ προηγουμένου παιχνίδι όχι απλώς «δημιουργικής λογιστικής», αλλά απόκρυψης και παρουσίασης ψευδών στοιχείων, με σκοπό να παραπλανήσει τις κοινοτικές υπηρεσίες και να εμφανίσει μικρότερο έλλειμμα. Υψηλόβαθμη πηγή σχολίαζε ότι η απόπειρα εξαπάτησης είναι τόσο οφθαλμοφανής ώστε «αγγίζει τα όρια του γελοίου». 
ΜΠΟΣΤΑΝΙ