Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Απάντηση του δημοτικού συμβούλου του Δήμου Ελευθερών Μιχάλη Φασούλα στο Δήμαρχο Χαράλαμπο Χρυσανίδη

Σχετικά με τα όσα είπε ο Δήμαρχος Ελεύθερων στην εκπομπή «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ» στο δημοσιογράφο κ. Γανίτη, το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου και αφορούν το πρόσωπο μου, για την αποκατάσταση της αλήθειας, σας παρακαλώ να καταχωρήσετε την παρακάτω απάντηση.


Σχετικά με τα όσα είπε ο Δήμαρχος Ελεύθερων στην εκπομπή «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ» στο δημοσιογράφο κ. Γανίτη, το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου και αφορούν το πρόσωπο μου, για την αποκατάσταση της αλήθειας, σας παρακαλώ να καταχωρήσετε την παρακάτω απάντηση.
Είναι αλήθεια ότι, δεν απαίτησα ούτε τότε, αλλά ούτε και στην πρώτη τετραετία καμία θέση, ο δήμαρχος με την σύμφωνη γνώμη ΟΛΩΝ, μου ανέθεσε τόσο την θέση του αντιδημάρχου και την θέση του προέδρου της ΔΕΥΑΕ, όσο και την θέση του προέδρου στην Δημαρχιακή επιτροπή, φορτίο αρκετό μεν, απαραίτητο δε, για να έχει το χρόνο ο Δήμαρχος να κινείται για τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Ο κόπος, ο χρόνος και η προσπάθεια που απαιτήθηκε από πλευράς μου, με έφεραν στα όρια μου καθόσον δεν υπήρχε έστω ένα άτομο να βοηθήσει λόγω ειδικών γνώσεων και εμπειρίας που απαιτείτο. Στη δεύτερη τετραετία, πράγματι μου προτάθηκε να επιλέξω, είτε την θέση του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών, είτε του προέδρου της ΔΕΥΑΕ. Προτίμησα την πρώτη επειδή ήδη για την δεύτερη είχα δρομολογήσει αρκετά αν όχι το σύνολο των έργων (είχε ολοκληρωθεί η σύνταξη όλων των μελετών και είχε ξεκινήσει η κατασκευή των έργων). Απαιτούσε όμως να έχω παράλληλα με τα καθήκοντα του αντιδημάρχου και την ευθύνη των έργων της ΔΕΥΑΕ (ενώ ανέλαβε ο ίδιος την προεδρία της ΔΕΥΑΕ) ώστε σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά να υπάρχει έτοιμος «υπεύθυνος» , ενώ αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά να μπορεί να επαίρεται - όπως και έγινε - ότι επί προεδρίας του «όλα λειτουργούν καλά».
Άλλωστε μετά την πρώτη τετραετία όπου δεν υπήρχε ούτε ένα άτομο προσωπικό στην ΔΕΥΑΕ, τη δεύτερη τετραετία η ΔΕΥΑΕ στελεχώθηκε με μηχανικούς, υπομηχανικούς, εργοδηγούς, τεχνίτες, υδραυλικούς κλπ, άρα μπορούσε να λειτουργεί πλέον. Σε όσες όμως περιπτώσεις πρότεινα λύσεις η προφανείς τεχνικές βελτιώσεις, ο δήμαρχος ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΕ, ποτέ δεν δέχθηκε καμιά, παρά το ότι δεν είχε γνώση των αντικειμένων, χωρίς ποτέ να δώσει πειστική ερμηνεία. Γι’ αυτό θεώρησε παράξενο να μην θέλω να είμαι διακοσμητικό στοιχείο και το είπε άλλωστε δημόσια «επειδή τελευταία ο Μιχάλης διαφωνεί σε κάποια θέματα, θεωρώ ότι έθεσε τον εαυτό του εκτός παραταξης». Δηλαδή δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα διαφωνίας σε κανένα, ακόμα και σε θέματα που δεν γνωρίζει, αφού θέλει να επιβάλει την γνώμη του ακόμα και σε θέματα που δεν έχει γνώση. Δυστυχώς δεν ανήκω στους οσφύκαμπτες, στους yes men, και αν ήμουν καρεκλοκένταυρος θα μπορούσα να συμφωνώ σε όλα και να διατηρώ την καρέκλα. Όμως δεν θα τιμούσα την ψήφο των δημοτών που με τίμησαν.
Όσον αφορά για το ξενοδοχείο που θέλει να κτίσει στα πρώην ΣΙΛΟ της Ν.
Περάμου, που τώρα είναι ιδιοκτησία του, πράγματι δεν μπορούσα να ψηφίσω, ούτε θετικά ούτε αρνητικά καθόσον το θέμα αυτό, δεν ήταν καν γραμμένο στην ημερησία διάταξη και μας το εμφάνισε ξαφνικά εκτός ημερησίας διάταξης, οπότε δεν είχαμε την δυνατότητα να δούμε ούτε καν το περιεχόμενο του θέματος που θα ψηφίζαμε. Εάν εψήφιζα είτε ΝΑΙ είτε ΟΧΙ, δεν θα ενεργούσα ως δημοτικός σύμβουλος με στοιχειώδη υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια, αλλά ως παίκτης ΠΡΟ-ΠΟ. Όσον αφορά τη δήλωση του ότι ασκώ αντιπολίτευση η ψηφίζω αρνητικά σε όλα , δεν λέει αλήθεια και το γνωρίζει αυτό, αφού υπάρχουν και περιπτώσεις όπου μας είπε π.χ. ότι δήθεν έκλεισε μια τεχνική εταιρεία για να προτιμηθεί άλλη, ενώ μπροστά μας ο εργολάβος, μας διαβεβαίωσε ότι όχι μόνον δεν έκλεισε, αλλά άνοιξε και υποκατάστημα στην Θεσσαλονίκη. Σε τέτοια θέματα με κραυγαλέες αντιφάσεις είχε την απαίτηση να συμφωνούμε.
Επίσης δεν μπορούσα να ψηφίσω για την μεταφορά της ιχθυόσκαλας Καβάλας από την Καβάλα στη Ν. Πέραμο, χωρίς να πεισθώ για τα οφέλη που θα είχε ο Δήμος Ελεύθερων (και τα οποία οφέλη δεν τα θέλει η Καβάλα), μόνον και μόνον επειδή είχε αναγγελθεί στα ραδιόφωνα.
Εκτός αν εφαρμόζεται η τακτική όταν θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα ψάχνεις λύσεις, όταν θέλεις να μην το λύσεις, ψάχνεις αιτίες.
Μειοψήφησα βέβαια και στο τρόπο κατασκευές των δικτύων αποχέτευσης διότι αφέθηκε να περάσει πολύς χρόνος αδικαιολόγητα με αποτέλεσμα να εμφανισθεί ως κατεπείγον.
Αν όμως γινόταν δημοπράτηση του έργου έγκαιρα όπως είχα προτείνει και υπήρχε όλος ο χρόνος για να γίνει κάτι τέτοιο και δεν έφθαναν (για λόγους που επαφίεται στη νόηση του μέσου ανθρώπου) οι προθεσμίες σε οριακό σημείο, ώστε να υπάρχει το «περίεργο» επιχείρημα, ότι επείγει το έργο, πριν έλθει το καλοκαίρι με τα λύματα να έχει κατασκευασθεί κλπ, μήπως γίνουν ενστάσεις με την δημοπράτηση κλπ, οδηγήθηκε το θέμα στην ανάθεση και χάθηκε έτσι και η ευκαιρία να ωφεληθεί ο Δήμος Ελευθερών πολλά χρήματα από τις εκπτώσεις της δημοπρασίας που είναι πολύ μεγάλες σε τέτοια έργα (έχουν υπάρξει και περιπτώσεις εκπτώσεων πάνω από 50%, ειδικά τώρα με την οικονομική κρίση)... Έτσι δεν θα υπήρχε καν θέμα για την ποιότητα αποβλήτων που καταλήγουν στη θάλασσα κλπ και δεν θα εγείρετε καν τέτοιο θέμα.
Για τα παραπάνω θέματα μειοψήφησα επειδή προσωπικά δεν πείσθηκα για την ορθότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν και άφηναν δυνατότητες έτσι για την δημιουργία σκιών, υπονοιών και γενικά καταστάσεων οι οποίες δεν τιμούν όσους τις χειρίζονται, τις επιδιώκουν η ακόμα και τις επιδοκιμάζουν η τέλος ακόμα τις ανέχονται. Στο δημοτικό συμβούλιο, προσπάθησε να μηδενίσει κάθε προσφορά μου, για να μπορεί να δικαιολογήσει την ρήξη και να επιρρίψει τις ευθύνες κατά την προσφιλή τακτική του στους ώμους άλλων. Ακόμα δεν είπε λέξη για το γεγονός ότι όταν βεβαίωνα στις αρχές του 2003, ότι θα επιλύσω το χρόνιο πρόβλημα της ύδρευσης σε όλα τα χωριά σε 6 μήνες, θεωρήθηκε αστείο και σχεδόν χλευάσθηκα. Τώρα που υλοποιήθηκαν από πλευράς μου όλα τα υπεσχημένα; Ακριβώς το ίδιο θα συνέβαινε και με την αποχέτευση, δηλαδή έντεχνα (καλλίτερη λειτουργία), έγκαιρα (αρκετούς μήνες νωρίτερα), γρήγορα (με περισσότερους εργολάβους), οικονομικά και κυρίως φιλικότατα προς το περιβάλλον, χωρίς οσμές, θορύβους και ρύπους.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι 128 000 ευρώ ζητούσαν για την κατασκευή του αυτοματισμού τηλελέγχου, τηλεχειρισμών και τηλεμετρίας και το έφτιαξα με 26 000 ευρώ. Είναι ντροπή και αίσχος να μιλάει κάποιος για ιδιοτέλεια ενώ προφανώς συμβαίνει το αντίθετο και το εγνώριζαν όλοι αυτό.
Επί πλέον μειοψήφησα και στο θέμα ΟΧΙ κατασκευής του ξενοδοχείου στην ΑΛΑΝΑ της Ηρακλείτσας (όπως ψευδώς και τεχνηέντως διαδίδουν μερικοί), αλλά του τρόπου κατασκευής. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι συμφερότερο για τον Δήμο να κατασκευάσει ο ίδιος ο Δήμος το ξενοδοχείο (με τους 8 μηχανικούς που διαθέτει πλέον), να εισπράξει ο Δήμος την επιδότηση και να το παραχωρήσει ως κατασκευασμένο πλέον ξενοδοχείο σε ιδιώτη για εκμετάλλευση, (παρά να παραχωρήσει απλά την έκταση και να εισπράξει την όποια επιδότηση ο ιδιώτης). Μίλησε επίσης και ανέφερε ότι έκανα λευκή απεργία. Τότε εκτός των άλλων που γνωρίζουν όλοι οι δημότες, πως συντάχθηκαν αρκετές μελέτες προσωπικά από εμένα παρά το ότι δεν ειχα καμιά νομική υποχρέωση (αντιπλημμυρικό αντλιοστάσιο Ν. Περάμου προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, εκσυγχρονισμός - αυτοματοποίηση λειτουργίας αρδευτικού δικτύου Μυρτοφύτου προϋπολογισμού 480.000 ευρώ, εκσυγχρονισμός - αυτοματοποίηση λειτουργίας αρδευτικού δικτύου Φωλεάς προϋπολογισμού 490.000 ευρώ, αυτοματισμός - εκσυγχρονισμός δικτύου ύδρευσης Μαρμαρά προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, κλπ) Καθένας μπορεί να κρίνει ποιος λέει την αλήθεια και ποιος ψεύδεται. Εκτός αν οι υπόλοιποι 2 αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΕ, συνέταξαν περισσότερες μελέτες και καλό είναι να τις αναφέρουν. Αν ήταν ανέντιμος ο Φασούλας θα ζητούσε και θα επέμενε να υπογράφονται όλα τα εντάλματα πληρωμών της ΔΕΥΑΕ, ΚΑΙ από τον Δήμαρχο παρ’ όλο που δεν είχε καμιά υποχρέωση προκειμένου να μην υπάρχει καμιά απολύτως σκιά; Είναι αυτό δείγμα ιδιοτέλειας η απόδειξη ηθικής ακεραιότητας και ποιότητας χαρακτήρα; Σε όσους τολμούν λοιπόν να μιλούν για ιδιοτέλεια, αδιαφάνεια και έλλειψη προσφοράς, επιστρέφονται τέτοιοι λασποχαρακτηρισμοί ιδιαίτερα σε όσους άγγιξαν επικίνδυνα τον χαρακτηρισμό του άφιλου, του αγνώμονα και του αχάριστου. Κλείνω με τα παρακάτω δυο αποφθέγματα του Ισοκράτη: «η όρθια στάση ταιριάζει στους ηθικούς, αξιοπρεπείς, έντιμους και ευσυνείδητους ανθρώπους, ενώ η κεκλιμένη στους δουλοπρεπείς η τους έχοντες τάση προς δουλοπρέπεια».
Η κοινωνία προοδεύει όταν δεν τιμά και δεν επιβραβεύει εκείνους που πλούτισαν ακόμα και με νόμιμα μέσα (πολύ δε περισσότερο με παράνομα), αλλά όταν τιμά εκείνους που υπηρέτησαν και σαν άνθρωποι και σαν δημόσιοι λειτουργοί την κοινωνική δικαιοσύνη και ταύτισαν τα όσα έλεγαν με τα όσα έπραξαν.
ΥΓ. Δεν θα υπήρχε ανάγκη να γράφει η παρούσα απάντηση αν δεν είχα προκληθεί από «απαντήσεις», σε «ερωτήσεις» του δημοσιογράφου.
Μιχάλης Φασούλας
Διπλ. Μηχανολόγος
& Ηλεκτρολόγος
Ε.Μ.Π.

ΥΣ: Την επιστολή του σ Μιχάλη την δημοσιεύουμε με καθυστέρηση ένεκα γνωστών σε αυτόν λόγων,προβλημάτων. Απο εδώ και μπρος θαμαστε παρόντες στα γενόμενα του Δήμου Παγγαίου

ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΟΣΕΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ.....

Κόλαση :
Γιακουμάτος στη ΝΕΤ 105,8 σε ερώτηση για τους τεχνοκράτες που λένε ότι μπορεί να μηδενισθεί το έλλειμμα σε 1 χρόνο:
"Αυτοί οι θεωρητικοί... αυτοί λοιπόν όλοι του Yale, του Harvard, όλοι οι οικονομολόγοι, τα παιδάκια, καλά golden τσόγλαν είναι όλα. Αλλά μέχρι σε ένα σημείο, μας έχουν βουλιάξει. Και αυτά όλα είναι διακομματικά" (!)

Τώρα γίναν διακομματικά; Οταν τα διορίζατε με 5000 -10000 ευρω σαν συμβούλους τα..ξεχάσατε; Και γι αυτους ο λαός φταίει που σας ψήφισε;

Σταματήστε κυριοι απανταχού της φθηνης πολιτικής!!!! Κουράστηκε ο κόσμος να ακούει τις παπαριές σας
Ελεος!!!
ger