Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Αναταραχή στη Κυβέρνηση για το κλείσιμο των εφημερίδων

"Μετά την ήττα στις Ευρωεκλογές, ξέμεινε και από εφημερίδες η Κυβέρνηση. Ο Τράγκας την προηγούμενη εβδομάδα, η Γιάννα σήμερα και ο Ρίζος με τον Αδέσμευτο δεν πάει και πολύ καλά. Αντε να κάνεις εκλογές χωρίς εφημερίδες......"

από kafeneio-gr
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 11:19 μ.μ. - 22/06/2009

Χάσαμε έναν «καλό πελάτη» !!!

από togreki

ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 9:03 μ.μ. - 22/06/2009

Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου προς τους Πολιτικούς Συντάκτες/


ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 8:42 μ.μ. - 22/06/2009

Η απεργία των δημοσιογράφων...


Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου
.
Αυτό σίγουρα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία!! Οι δημοσιογράφοι κήρυξαν απεργία σε όλα τα μέσα ενημέρωσης επειδή έκλεισε μιά εφημερίδα και ένας ραδιοφωνικός σταθμός. Που και βέβαια αναγκάθηκαν να φθάσουν σε αυτό το σημείο λόγω υπερβολικών εξόδων και ελάχιστων εσόδων.
Εναντίον ποίου στρέφεται η σχετική απέργία; Μήπως εναντίον της κυβέρνησης; Που θα έπρεπε δηλ. να κάνει τι; Μήπως να εκταμιεύσει χρήματα των φορολογουμένων για να συνεχίσει να εκδίδεται η εφημερίδα; Η μήπως εναντίον των υπόλοιπων εκδοτών; Που προφανώς θα έπρεπε να αγοράσουν τα έντυπα και να καταπιούν τις σχετικές ζημιές; Απίστευτα πράγματα...
Εκτός κι αν η απεργία στρέφεται εναντίον του αναγνωστικού και ραδιοφωνικού κοινού που δεν στήριξε τις συγκεκριμένες εκδοτικές προσπάθειες. Τέτοιες απίστευτες ασυναρτησίες μοναχά στην Ελλάδα θα μπορούσαν να εμφανισθούν. Οπου πλέον τίποτε λογικό δεν φαίνεται να λειτουργεί.
Βέβαια, η ΕΣΗΕΑ δεν έδειξε να ενοχλείται από την εξαπάτηση των αναγνωστών του κυριακάτικού τύπου με τα περίφημα ρεπορτάζ από τις υποτιθέμενες συζητήσεις Καραμανλή - Ερντογάν. Που βέβαια ποτέ δεν έγιναν. Αφού ο Ερντογάν ποτέ δεν ήλθε στην Ελλάδα!!
Η ουσία των προβλημάτων του Τύπου δηλ. δεν απασχολεί το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων. Που φροντίζει να κινητοποιείται για συντεχνιακούς μοναχά λόγους. Και βέβαια απλά και μόνο για τα μάτια...
από press-gr
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 8:33 μ.μ. - 22/06/2009

Τρομερή χαλαζόπτωση στην Μακεδονία και στην Θράκη



ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 8:18 μ.μ. - 22/06/2009

Που είναι η μεγάλη κυρία...;;;

Η μεγάλη κυρία του Ελ. Τύπου σήμερα, έχει κλειστεί στο σπίτι και κλαίει απο το πρωϊ...

ΣΟΚ ΥΠΕΣΤΗ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΤΟΥ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ


Σοκ υπέστη το Μέγαρο Μαξίμου μόλις ο Θ. Αγγελόπουλος ανακοίνωσε στα τρία διευθυντικά του στελέχη το κλείσιμο. Από το πρωί συνδικαλιστικά σωματεία και εργαζόμενοι βρίζουν τονπρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργόςσυγκάλεσε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες και ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένος. Σύμφωνα με πληροφορίες πριν από περίπου ένα μήνα τον είχε συναντήσει στο Μέγαρο Μαξίμου η Γιάννα Αγγελοπούλου. Είχε ζητήσει καθαρή στήριξη επικαλούμενη ότι άλλες ανύπαρκτες εφημερίδες (Χώρα) είχαν διπλάσια έσοδά από τον Ελεύθερο Τύπο. Τώρα όλοι τα χρεώνουν στον Καραμανλή...
pressmme
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 4:52 μ.μ. - 22/06/2009

Παγιδευμένη η Σούλα μετά από ληστεία Τράπεζας?...



Κινητοποίηση της αστυνομίας στο Πάτημα Χαλανδρίου...

Μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας στην περιοχή Πάτημα Χαλανδρίου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εγκλωβίσει την διαβόητη Σούλα, φίλη των Ριτζάι-Παλαιοκώστα, μετά από ληστεία τράπεζας.
Έχουν σηκώσει ελικόπτερο και ερευνούν σπίτια της περιοχής. Σύμφωνα με...

την αστυνομία η Σούλα κατέφυγε στην περιοχή αυτή μετά από ένοπλη ληστεία που έκανε σε κατάστημα Eurobank στη Μεσογείων...
από nonrws
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 4:40 μ.μ. - 22/06/2009

ΝΤΟΜΙΝΟ ΛΟΥΚΕΤΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΜΕ....


ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ Ε.Τ. ΦΕΡΝΕΙ ΖΗΜΙΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΔΟΛ...

Δυστυχώς για τους εργαζόμενους έρχονται και άλλα λουκέτα σε ισχυρά ΜΜΕ. Ο ΔΟΛ για παράδειγμα θα υποστεί τεράστια ζημιά από το κλείσιμο της εφημερίδας της Γιάννας Αγγελοπούλου διότι ο Ελεύθερος Τύπος και ο Τύπος της Κυριακής εκτυπώνονταν στην Ίριδα. Οι εφημερίδες της Γιάννας και τουΘόδωρου Αγγελόπουλου πλήρωναν στην ώρα τους. Οι απώλειες εσόδων για τον ΔΟΛ θα είναι πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Σε όλα αυτά προσθέστε και το ομολογιακό ύψους 11 εκ ευρώ που ζητάει ο ΔΟΛ για να κλείσει τις τρύπες, μαζί με την κατρακύλα του καθημερινού Βήματος και θα καταλάβετε πολλά...
pressmme
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 4:33 μ.μ. - 22/06/2009

ΣΕ ΡΟΛΟ Α. ΜΑΤΣΑ.


Κανείς δεν έπαιρνε το ρίσκο να διαβάσει την ανακοίνωση της ιδιοκτησίας για το κλείσιμο τουCity fm και του Ελεύθερου Τύπου. Κανείς εκτός από τον Μ. Κοττάκη. Αυτός διάβασε την ανακοίνωση ύστερα από εντολή της ιδιοκτησίας! Ο άνθρωπος που διατηρεί εκπομπή με μηδενική τηλεθέαση στην ΝΕΤ, ο άνθρωπος που ήταν πάντοτε υπέρ των αφεντικών, ο άνθρωπος που εκτελούσε χρέη πράκτορα δίπλα στον Ρουσόπουλο. Ο άνθρωπος που κάρφωνε συναδέλφους του. Ο άνθρωπος που έχει άλλες πέντε εργασίες σε αντίθεση με πολλούς εργαζόμενους οι οποίοι ζούσαν μόνο με τις αποδοχές τους από την εφημερίδα. Η δικαίωσή μας...
pressmme
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 4:06 μ.μ. - 22/06/2009

Τι μου θυμίζει.....τι μου θυμίζει


ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ και κάνει καριέρα στο έντεχνο τραγούδι. Απεχθάνεται την κοσμική ζωή και τη δημοσιότητα, δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την πολιτική και προτιμά να περνάει τον ελεύθερο χρόνο της γράφοντας. Θα ήταν ένα κορίτσι σαν όλα τα άλλα, αν δεν ήταν η κόρη της Αλέκας Παπαρήγα. Ναι, αυτή που σπούδασε στην Αμερική.
από VENDETA
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 3:54 μ.μ. - 22/06/2009

Ρέκβιεμ για τις εφημερίδες



του Σεραφείμ Φυντανίδη

Το κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου έφερε στην επιφάνεια με τον πιο δραματικό τρόπο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στις μέρες μας ο Τύπος στην Ελλάδα. Απ’ όσο γνωρίζω, οι περισσότερες εφημερίδες είναι παθητικές με χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Το περίεργο είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει τις περισσότερες κατά κεφαλήν ημερήσιες εφημερίδες πανελλαδικής υποτίθεται κυκλοφορίας. Μερικές δεν ξεπερνούν τα 500 φύλλα ημερησίως! Το άλλο περίεργο είναι ότι διαθέτουμε τις περισσότερες ημερήσιες αθλητικές εφημερίδες σε όλη την Ευρώπη με το χειρότερο ποδόσφαιρο και με άδεια, συνήθως, γήπεδα. Το γιατί συμβαίνουν όλα αυτά μην απορείτε διόλου. Πολλοί εκδίδουν έντυπα, όχι για λόγους ιδεολογικούς, αλλά για υποστήριξη επιχειρηματικών συμφερόντων ή για να … θάψουν τους άλλους. Κάποιες ζουν από την κρατική διαφήμιση και τους ισολογισμούς.

Η χρυσή εποχή των ελληνικών εφημερίδων κράτησε ως το 1989, όταν μπήκε στο χορό η μη κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία. Οι κυκλοφορίες άρχισαν να κατρακυλούν μέρα με τη μέρα. Η πρώτη αντίδραση που δυστυχώς συνεχίζεται ως τις μέρες μας, ήταν οι προσφορές. Πρώτα με βιβλία και μετά με σπίτια, οικόπεδα, αυτοκίνητα, έως και φουσκωτά σκάφη. Τη χαριστική βολή έδωσαν τα δωρεάν φύλλα που, εκτός από αναγνώστες, πήραν και τη διαφήμιση. Σε όλα αυτά προσθέστε και το διαδίκτυο που ενημερώνει, έστω και βιαστικά, τον αναγνώστη αμέσως και πολύ πριν τυπωθούν οι εφημερίδες. Εκείνο το μοιραίο σαββατόβραδο του περασμένου Δεκέμβρη, όταν δολοφονήθηκε από πυρά αστυνομικού ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, τα ηλεκτρονικά μέσα και το διαδίκτυο είχαν την είδηση ύστερα από μερικά λεπτά. Οι κυριακάτικες εφημερίδες δεν είχαν ούτε λέξη γιατί ήδη είχαν τυπωθεί.

Το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι. Πολύ φοβάμαι ότι το παράδειγμα του Ελεύθερου Τύπου θα το ακολουθήσουν και άλλοι εκδότες.
από foreignpress-gr
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 3:23 μ.μ. - 22/06/2009

Αυτή τη φορά θα έρθει, υπάρχει σοβαρός λόγος !!!

από ΤΟ ΓΡΕΚΙ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 1:36 μ.μ. - 22/06/2009

Ο ...δολοφόνος...

Του Γ. Καλαντζή από την Ελευθεροτυπία.
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 1:24 μ.μ. - 22/06/2009

Ο κλήρος έπεσε στο Αγίασμα Κεραμωτής για το χώρο συγκέντρωσης λαθρομεταναστών.

Απο τον Δημήτρη.Θ.Καστώρη

Ανάστατη είναι η μικρή κοινωνία του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγιάσματος μετά την πρόταση του Προέδρου της Διευρυμένης Νομαρχίας Δράμας Καβάλας Ξάνθης Κώστα Τάτση προς το Δήμαρχο Κεραμωτής Γρηγόρη Τριανταφυλλίδη για τη δημιουργία χώρου συγκέντρωσης λαθρομεταναστών στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις του παραρτήματος της «Φωνής της Αμερικής» που βρίσκονται σε απόσταση 3 χλμ από το Αγίασμα. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ήδη εκφράσει τους φόβους, τις αντιρρήσεις, τους προβληματισμούς , αλλά και την έλλειψη ενημέρωσης τους για το θέμα.
Η πρόταση από την πλευρά το Προέδρου την Διευρυμένης Νομαρχίας έγινε σε συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Κεραμωτής
Γρηγόρη Τριανταφυλλίδη. Η διοίκηση του Δήμου Κεραμωτής φαίνεται προβληματισμένη από τις εξελίξεις. Μάλιστα έχει εκφράζει και την άποψη δια στόματος Δημάρχου ότι μία τέτοια εγκατάσταση δεν αρμόζει σε μία ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή όπως είναι η Κεραμωτή που αποτελεί πόλο έλξης τουριστών και ταυτόχρονα αποτελεί σημαντικό κόμβο μετακίνησης δύο και πλέον εκατομμυρίων τουριστών προς το νησί της Θάσου.

Ο Δήμαρχος Κεραμωτής Γρηγόρης Τριανταφυλλίδης, πέρα από τις όποιες όμως αντιδράσεις του, έχει υπογραμμίσει ότι θα θέσει το θέμα σε δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες και του Δημότες, καθώς θεωρεί σημαντικότατο παράγοντα την ύπαρξη κοινωνικής συναίνεσης για να προχωρήσει η δημιουργία χώρου συγκέντρωσης λαθρομεταναστών.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση
Γρηγόρη Τριανταφυλλίδη και Κώστα Τάτση σημειώθηκε ότι ο χώρος μετά τις ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών θα φιλοξενεί 600 λαθρομετανάστες, θα είναι φυλασσόμενος, ενώ για την απαραίτητη στελέχωση του θα γίνουν και προσλήψεις 80 ατόμων, με κριτήρια εντοπιότητας όπως αφέθηκε να εννοηθεί. Παράλληλα έγινε ειδική αναφορά στο ποσό των χρημάτων που θα χρησιμοποιηθεί για τις απαραίτητες εργασίες και όπως έγινε γνωστό το ποσό αυτό είναι 7 εκατ. Ευρώ. Μετά τη συνάντηση του Δημάρχου με τον Πρόεδρο της Διευρυμένης Υπερονομαρχίας, ο πρόεδρος δεν προχώρησε σε δηλώσεις και επιφυλάχθηκε να απαντήσει στα όποια ερωτήματα έχουν δημιουργηθεί και είναι πολλά., κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

από kavalanet

Η γνώμη μας : Ας προσέξουν εκεί στο Αγίασμα και στο Δήμο Κεραμωτής γενικότερα, γιατί όταν προσπαθούν να αποσπάσουν τη σύμφωνη γνώμη τάζουν λαγούς με πετραχείλια... και στο τέλος όχι μόνο πετραχείλια δεν δίνουν αλλά ούτε και τους λαγούς...

ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 1:16 μ.μ. - 22/06/2009

Περισσότερα...

Επίσημη ανακοίνωση από το ζεύγος Αγγελοπούλου που αποχωρεί οριστικά από τα media...

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009, οι Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων της ανωνύμου εταιρίας με την επωνυμία «ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΠΟΥ Α.Ε.» που εκδίδει τις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής» και της εταιρίας «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις CITY Α.Ε.». Οι Γενικές Συνελεύσεις αποφάσισαν ομόφωνα τη λύση και θέση σε εκκαθάριση των εν λόγω εταιριών.
Η εξέλιξη αυτή, είναι αποτέλεσμα της οριστικής επιλογής του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να αποχωρήσουν οριστικά από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η συνέχιση ζημιογόνων αποτελεσμάτων οδήγησε στην απόφαση αυτή.
Όταν πριν από τρία χρόνια αναλήφθηκε η ευθύνη του «Ελεύθερου Τύπου» στόχος δεν ήταν μόνο η διάσωση ενός ιστορικού τίτλου. Στόχος ήταν και η συμβολή στην αναζήτηση μιας νέου τύπου και ταυτόχρονα ευρύτερης δημόσιας συζήτησης και μάλιστα σε μια φάση αλλαγών και μετάβασης που χαρακτηρίζει την εποχή μας.
Στο συνολικό εγχείρημα του «Ελεύθερου Τύπου» επενδύθηκαν μεγάλοι οικονομικοί πόροι. Κυρίως όμως και πρώτιστα κινητοποιήθηκαν σημαντικοί ανθρώπινοι πόροι, τόσο στην εφημερίδα, όσο και στο ραδιοφωνικό σταθμό.
Η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε.
Το μοντέλο ενημέρωσης που κυριάρχησε στον τόπο μας, η συνεχιζόμενη συσσώρευση ζημιών σε συνδυασμό με τις αρνητικές προοπτικές του κλάδου, μαζί με την πεποίθηση ότι ένα Μέσο Ενημέρωσης δεν νοείται να λειτουργεί με μεγάλες ζημίες και αυτό να συνεχίζεται επί μακρόν, χωρίς να οδηγεί σε παρανοήσεις, συνετέλεσαν στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας των παραπάνω αποφάσεων.
Οι εταιρίες θα εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων και όλων των συνεργατών τους.
Σε όλους εκείνους που προσπάθησαν τα χρόνια αυτά, ανήκει ένα μεγάλο «ευχαριστώ».
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 12:52 μ.μ. - 22/06/2009

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ


Με τα χειρότερα λόγια για τον Καραμανλή μιλούσε οΘόδωρος Αγγελόπουλος. Θεωρούσε ότι τον πούλησε και δεν τον στήριξε στην προσπάθεια που είχε αρχίσει πριν από 5 χρόνια. Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε...
μαζί του (μετά την επίσκεψη του Καραμανλή στονΕλεύθερο Τύπο) του είχε αναφέρει για τα εκατομμύρια ευρώ που έπαιρναν για κρατική διαφήμιση ανυπόληπτα έντυπα όπως η Χώρα τουΓ. Τράγκα. Ο Θ. Αγγελόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες του pressmmeσήμερα στην συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τα τρία επιτελικά στελέχη τουΙδρύματος, του Ελεύθερου Τύπου και του City fm δεν έκρυβε την πικρία του για τον ρόλο του Καραμανλή. Η απόφασή του ήταν προσωπική και γι αυτό δεν άφησε την σύζυγό του να έρθει στην συνάντηση που είχε με τους τρεις διευθυντές.
από pressmme
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 12:37 μ.μ. - 22/06/2009

Λουκέτο βάζει ο Ελεύθερος Τύπος...


Αύριο το τελευταίο φύλλο...
Η Γιάννα βάζει λουκέτο στις εφημερίδες Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής καθώς και στο ραδιοφωνικό σταθμό City.

Δεν άντεξαν 3 χρόνια, παρά τις προσπάθειες τους, οι επιχειρήσεις αυτές να
είναι ζημιογόνες.

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη πριν από λίγο, αναγγέλλεται το τέλος των εφημερίδων και του ραδιοφωνικού σταθμού, με τη σημείωση ότι οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν κανονικά.

Φυσικά και δημιουργείται πρόβλημα σε πολλούς δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους που σε μια τέτοια δύσκολη εποχή μένουν χωρίς δουλειά.

από nonews
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 12:32 μ.μ. - 22/06/2009

Bachelor Party...

Χθες έγινε το πάρτυ... Ναι ναι, είμασταν εκεί!! Το γλέντησε για τα καλά ο Άδωνις....

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ...

Αποκλειστικό στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, η οποία επίσκεψη θα …γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον !...

Το στιγμιότυπο, που έχει φιλοτεχνηθεί, σύμφωνα με τις τελευταίες τεχνικές, αλλά και παραδοχές της original δημοσιογραφίας, (που εναργώς παρουσίασαν χθες, οι μεγάλες κυριακάτικες εφημερίδες, με πρωτοπόρο το «έγκυρο» και «δημοκρατικό» ΒΗΜΑ), διεκδικεί την επαλήθευσή του, αφού, πρώτον, ο τούρκος κουμπάρος διαβεβαίωσε τον έλληνα ομόλογό του (στην κουμπαριά) πως θάρθει στην Αθήνα σύντομα και δεύτερον, οι «λογοπλοκίες» δικαιούνται να υποθέσουν, πως ερχόμενος στην Αθήνα, δε μπορεί, θα πάει και στο Μουσείο !...

Κάποιες αμφιβολίες, που υπάρχουν και για λόγους δεοντολογίας, οφείλουμε ν΄ αποτυπώσουμε, αφορούν το χρόνο της έλευσης, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο αν ο Ερντογάν καθυστερήσει το ταξίδι του, το αποκλειστικό στιγμιότυπό μας να μην επαληθευθεί, όχι σ΄ ό, τι αφορά στην επίσκεψή του στο Μουσείο, αλλά σ΄ αυτόν που θα τον πάει και θα τον συνοδέψει εκεί…

Υ.Γ. Δεν αρέσει, αυτού του είδους η δημοσιογραφία των blogs ?... Τι να σας πούμε, εμείς αυτά μπορούμε, αυτά κάνουμε, για το κέφι μας και μόνο. Ας προτιμήσετε το διάβασμα των κυριακάτικων original εφημερίδων, όπως π.χ. ΤΟ ΒΗΜΑ, για καλύτερη και, προπαντός, έγκυρη …πληροφόρηση !...
από ΛΟΓΟΠΛΟΚΙΕΣ
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 10:57 π.μ. - 22/06/2009

Tου Γιάννη Ιωάννου (Γελοιογραφία)

από ΕΘΝΟΣ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 10:43 π.μ. - 22/06/2009

Δεν σώζεται πια η παρτίδα

Θα διαφωνήσω με όσους διατείνονται ότι δεν έχει λάβει ο πρωθυπουργός το μήνυμα των ευρωεκλογών. Αλλωστε, ούτε πολύπλοκο ούτε μη αναμενόμενο ήταν. Κι αν το καλοσκεφτείτε, από τον περασμένο Σεπτέμβριο το ίδιο μήνυμα λαμβάνει κάθε λίγο και λιγάκι. Απλώς κάθε φορά είναι και πιο ενισχυμένο ως προς την ένταση και την έκταση της λαϊκής αποδοκιμασίας.

Και διαφωνώ, επίσης, και με όσους διατείνονται ότι αναμένουν αντιδράσεις και πρωτοβουλίες του, αλλά δεν βλέπουν τίποτα. Αν ανατρέξουν στο δεκάμηνο αυτό, θα διαπιστώσουν πως ό,τι ήταν να κάνει το έκανε. Δεν άφησε και τίποτα. Και ανασχηματισμό επιχείρησε, και κάποια βαρίδια απομάκρυνε, και οικονομική πολιτική υποδύθηκε ότι αλλάζει, μέχρι και «βλάκας» δήλωσε, αν θυμάστε, τότε που ισχυρίστηκε πως δεν είχε καταλάβει πόσο σοβαρή υπόθεση ήταν το Βατοπέδι.

Βέβαια, να βάλει τον Μεϊμαράκη στη θέση του Ζαγορίτη και τον Σπηλιωτόπουλο στη θέση του Αντώναρου, όπως του προτείνεται, δεν είχε σκεφτεί να το κάνει, αλλά δεν νομίζω να προκληθούν ενθουσιώδεις αντιδράσεις από την κοινή γνώμη αν τελικά το επιχειρήσει. Τέτοιου είδους επικοινωνιακά τρικ μπορεί να έπιαναν πριν από δύο ή τρία χρόνια, αλλά σήμερα μόνο οργισμένα ή ειρωνικά σχόλια είναι δυνατό να προκαλέσουν.

Αδικα κουράζονται, κατά συνέπεια, όσοι ελπίζουν ή απλώς καλλιεργούν την ψευδαίσθηση ότι κάτι θα κάνει κάποια στιγμή ο Καραμανλής και θ αλλάξει το κλίμα. Πέντε χρόνια στην εξουσία ένα μόνο πράγμα ήξερε να κάνει: να διογκώνει ή απλώς να εκμεταλλεύεται λάθη ή απαράδεκτες πρακτικές κάποιων από το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και σήμερα το ίδιο «εμπόρευμα» προσπαθούν να πουλήσουν όσοι τολμούν και βγαίνουν στην τηλεόραση για να υπερασπιστούν την κυβέρνηση.

Στην πραγματικότητα η μοναδική σημαντική πρωτοβουλία που μπορεί πια να πάρει ο Κ. Καραμανλής είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Θα είναι και για το καλό του τόπου, αλλά και για το καλό του ίδιου. Για το καλό του τόπου γιατί δεν αντέχεται άλλο αυτή η κατηφόρα. Και για το καλό του ίδιου, γιατί από τη στιγμή που περιήλθε στο έλεος του κάθε Μανώλη, η παρτίδα δεν σώζεται.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
bartzinopoulos@hotmail.com

από ΕΘΝΟΣ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 10:36 π.μ. - 22/06/2009

Του Πάνου Μαραγκού (Γελοιογραφία)

από ΕΘΝΟΣ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 10:26 π.μ. - 22/06/2009

Tο τέλος του ΣYPIZA

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Ψυχορραγεί ο ΣYPIZA. Aναπότρεπτη φαίνεται πλέον η διάλυσή του μετά τις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στους κόλπους του. H παραίτηση του Aλέκου Aλαβάνου δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Eπιπροσθέ τως, η ρήξη του και σε προσωπικό επίπεδο με τον πρόεδρο του ΣYN Aλέξη Tσίπρα προοιωνίζεται την πρόκληση βαθύτατου ρήγματος και στους κόλπους του ΣYN. Δυσάρεστο, αναμενόμενο όμως, δεδομέ νου ότι από τον ΣYN προέρχονται οι δυνά μεις που επεδίωξαν μεθοδικά τη διάλυση του ΣYPIZA. Θα πετύχουν τον στόχο τους, όπως όλα δείχνουν. Aκρως αμφιλεγόμενο όμως είναι το τι θα κερδίσουν.

«O ΣYPIZA ήταν λάθος από την αρχή», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην «Kυριακάτικη Eλευθεροτυπία» ο Λεωνίδας Kύρκος, ο οποίος πρωτοστάτησε στη συστηματική υπονόμευση του ΣYPIZA και έκανε οτιδήποτε περνούσε από το χέρι του, αυτός και οι ομοϊδεάτες του, για να περιορίσει την απήχησή του και να τον οδηγήσει στην εκλογική ήττα. «Tο εγχείρημα του ΣYPIZA έφτασε στο τέλος του», προανήγγειλε θριαμβευτικά, αισθανόμενος ότι στέφθηκαν με επιτυχία οι προσπάθειές του.

Πραγματικά έχουν ήδη τεθεί σε κίνηση οι ακατανίκητες διεργασίες της διάσπασης. Tώρα πια ούτε μια ανάκληση της παραίτησης Aλαβάνου θα τις σταματούσε.

Eμφανή είναι τα κίνητρα της πτέρυγας του ΣYN που επεδίωξε τη διάλυση του ΣYPIZA. Παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία για τον σχηματισμό κυβέρνησης ΠAΣOK - ΣYN. Στις επόμενες εκλογές πιθανότατα το ΠAΣOK θα είναι πρώτο, αλλά ενδέχεται να μην έχει αυτοδυναμία. Aυτό ακριβώς ονειρεύονται οι «ανανεωτές» του ΣYN. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν αρκετό να «τρυπώσει» ο ΣYN στη Bουλή, έστω και με 3,01%. Eλέω εκλογικού συστήματος θα είχε τότε τις έδρες που θα έλειπαν από το ΠAΣOK για να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός 151.

O δήθεν «αριστερίστικος» ΣYPIZA είναι ακατάλληλο όχημα για μια τέτοια πολιτική. Παρ’ όλο που διασφαλίζει σίγουρη είσοδο στη Bουλή και πολύ περισσότερες έδρες, δεν είναι αποδεκτός από το κατεστημένο. Πολύ δύσκολα θα του επιτρεπόταν να συμμετάσχει στην κυβέρνηση - ιδίως μετά τη στάση του υπέρ της έκρηξης της νεολαίας τον Δεκέμβρη. Aπό τη σκοπιά τους δικαίως οι «ανανεωτές» τον έκριναν ως εμπόδιο στην υλοποίηση των στόχων τους και απεργάστηκαν τη διάλυσή του.

Tο μέλλον του ΣYN όμως μετά την αποσύνθεση του ΣYPIZA δεν προβλέπεται καθόλου ευοίωνο. Πρώτα πρώτα το όριο του 3% στις βουλευτικές εκλογές φαντάζει και πάλι θεόρατο. Xρειάστηκαν 22 ολόκληρα χρόνια από τη μεταπολίτευση, η μετάγγιση δυνάμεων από το KKE και ο... οίκτος των ψηφοφόρων για να μπορέσει για πρώτη φορά να υπερβεί το όριο αυτό, το 1996, ο ΣYN ως συνέχεια του KKE Eσωτερικού. Tώρα όμως οι συνθήκες θα είναι πολύ πιο δύσκολες.

Διάσπαση και του ΣYN προβάλλει απειλητικά ως ενδεχόμενη πλέον. O ΣYPIZA υπήρξε επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα της αριστερής πτέρυγας του ΣYN. O τορπιλισμός της από τους «ανανεωτές» συνιστά σίγουρα αιτία εσωτερικού πολέμου των δύο πτερύγων. Eπιπλέον η διάλυση του ΣYPIZA μεταβάλλει και τον εσωτερικό συσχετισμό δυνάμεων μέσα στον ΣYN. Στον συρρικνωμένο ΣYN οπωσδήποτε αυξάνεται η ισχύς της δεξιάς του πτέρυγας, η οποία άλλωστε έχει και τον αέρα της «νίκης» της διάλυσης του ΣYPIZA.

H αναγκαστική συνύπαρξη μέσα στον ΣYN δύο αλληλοϋποβλεπόμενων, αν όχι πλέον αλληλομισούμενων πτερύγων, προφανώς δεν αποτελεί την καλύτερη συνταγή πολιτικής επιτυχίας. Πέρα από τα άλλα, το θεμελιώδες σφάλμα αυτών που υποκίνησαν τη διάλυση του ΣYPIZA έγκειται στο ότι δεν αντιλαμβάνονται πως οτιδήποτε και αν λέει η αριθμητική των βουλευτικών εδρών, ένας σπαρασσόμενος και συρρικνούμενος ΣYN είναι πολιτικά αδύνατον να αποτελέσει αξιόπιστο κυβερνητικό εταίρο.

Tο πολύ πολύ να χρησιμοποιηθεί για λίγους μήνες ως καταλύτης από το σύστημα και κατόπιν να αποβληθεί από την κυβέρνηση ως άχρηστος! Aκριβώς όπως έγινε με τον ενιαίο Συνασπισμό της Aριστεράς το 1989, με τις κυβερνήσεις Tζαννετάκη και Zολώτα, οι οποίες «έθαψαν» την Aριστερά σε βαθμό που ουδέποτε ανέκαμψε πλήρως έκτοτε από την κυβερνητική της περιπέτεια.

από ΕΘΝΟΣ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 10:21 π.μ. - 22/06/2009