Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

ΟΙ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ



από ΚΑΦΕΝΕΙΟ
ΜΠΟΣΤΑΝΙ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ....




















ΜΠΟΣΤΑΝΙ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ...








ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Μην το(ν) πιείτε. Ερωτευτείτε!

Και…ξεκινάει η βολτίτσα μας στη «λεωφόρο του έρωτα» με πρώτη στάση...τα πιο λατρευτά πλάσματα του τόπου αυτού. Οι άνθρωποι που κοσμούν την αριστερή στήλη του blog, σε ένα τρυφερό τετ α τετ, μοναχά για την πάρτη σας.

Ο λαός δεν ξεχνά, τι σημαίνει δεξιά. Γι’αυτό ας πάμε αριστερά. Μ’αυτό το πλευρό κοιμούνται…

Το πιο «ατσαλάκωτο» ζευγάρι, με τα 64 πιο υπέροχα και κάτασπρα δόντια. Ο κύριος «Τίποτα» και η κόρη του μπαμπά σε ένα ειδύλλιο γεμάτο πάθος, βάθος και… κατά λάθος.

Ο έρωτας και ο παράς δεν κρύβονται. Ειδικά όταν το ένα αφορά το άλλο.

Τα πιτσουνάκια μας! Μια παρτούζα που θα συζητηθεί…

Ο πιο extra large έρωτας. Τα delivery παίρνουν φωτιά, τα παστίτσια κινδυνεύουν με εξαφάνιση, τα πιρούνια έχουν… πυρακτωθεί και το κρεβάτι έχει στενάξει από τις πορδές…

Δεν πρόκειται για γεροντοέρωτα. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια…

Μια φωτογραφία για όσους περάσουν μόνοι αυτή την ιδιαίτερη μέρα. Είχα βρει κάτι καλές φωτογραφίες με αυνανισμό, αλλά με συγκράτησε το αγγελάκι πάνω στον ώμο μου…
από drseeng.blogspot.com
ΜΠΟΣΤΑΝΙ

ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ....
ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΥΣ....
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - ΧΟΡΙΚΟ.

Ἔρως ἀνίκατε μάχαν, Ἔρως, ὃς ἐν κτήμασι πίπτεις,

ὃς ἐν μαλακαῖς παρειαῖς νεάνιδος ἐννυχεύεις,

φοιτᾷς δ᾽ ὑπερπόντιος ἔν τ᾽ ἀγρονόμοις αὐλαῖς·

καί σ᾽ οὔτ᾽ ἀθανάτων φύξιμος οὐδεὶς

οὔθ᾽ ἁμερίων σέ γ᾽ ἀνθρώπων. ὁ δ᾽ ἔχων μέμηνεν.

σὺ καὶ δικαίων ἀδίκους φρένας παρασπᾷς ἐπὶ λώβᾳ,

σὺ καὶ τόδε νεῖκος ἀνδρῶν ξύναιμον ἔχεις ταράξας·

νικᾷ δ᾽ ἐναργὴς βλεφάρων ἵμερος εὐλέκτρου 

νύμφας, τῶν μεγάλων πάρεδρος ἐν ἀρχαῖς

θεσμῶν. ἄμαχος γὰρ ἐμπαίζει θεὸς, Ἀφροδίτα….

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Έρωτα, ανίκητε σε κάθε μάχη, εσύ που κεντάς όποιον κι αν σημαδέψεις με τα βέλη σου. Έρωτα συ, που ξαγρυπνάς στα τρυφερά τα μάγουλα των κοριτσιών που δρασκελάς πάνω απ' τις θάλασσες και χώνεσαι στους κήπους των σπιτιών, κανείς δεν γλιτώνει από σένα, ούτε θεός, ούτε κοινός θνητός, μα όποιον τον αγγίξεις, τον τρελαίνεις. Εσύ, τον άνθρωπο το φρόνιμο τον σπρώχνεις στ' άδικο και στο χαμό, εσύ άναψες φιλονικία ανάμεσα σε γιό και σε πατέρα και τους τάραξες. Νικάει ο πόθος κι η λαχτάρα για την ωραία νύφη, σε πείσμα όλων των μεγάλων νόμων, που αμέριμνη η θεά Αφροδίτη τους εμπαίζει….

ΜΠΟΣΤΑΝΙ

ΑΠΟ HAKIS
















ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Στενό κοστούμι μάς ράβουν οι Βρυξέλλες με καρότο την εγγύηση των δανείων που χρειάζεται η Ελλάδα. Προβλέπεται και ψαλίδι στον προϋπολογισμό

Στο ψυγείο μισθοί και προσλήψεις

Και κατακόρυφη αύξηση των υψηλών φορολογικών συντελεστών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Άνγκελα Μέρκελ. Έντονη αντίδραση για την έκδοση του ευρωομολόγου. Η καγκελάριος δεν έχει καμία όρεξη να φορτωθεί η γερμανική οικονομία 3 δισ. ευρώ επιπλέον για χάρη «κάποιων που δεν πρόσεξαν στους καλούς καιρούς»
Πρόγραμμα σφιχτό και σκληρό, με πρωτοφανή για τη χώρα μέτρα, επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες, προκειμένου να αποτραπεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο πτώχευσης ή ανάγκης προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω αδυναμίας δανεισμού- ενδεχόμενα που ουδείς στην ευρωζώνη επιθυμεί. 
Το στενό κοστούμι που μας ράβουν (με καρότο την εγγύηση των δανείων που χρειάζεται η Ελλάδα για να αντεπεξέλθει στην οικονομική κρίση) περιλαμβάνει πάγωμα μισθών και προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και αυξήσεις φόρων ιδιαίτερα στους πολίτες με υψηλούς συντελεστές. Επίσης οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν περικοπή των δαπανών του προϋπολογισμού αλλά και πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με συμμετοχή ακόμα και Ευρωπαίων Ράμπο! 
ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Γιατί απέτυχαν;

Του ΠΑΥΛΟΥ ΤΣΙΜΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 14 Φεβρουαρίου 2009
Δεν έχω- ούτε κι εσείς φαντάζομαι - σε καμία υπόληψη τα βιβλία που εκδίδουν επαγγελματίες της πολιτικής, όταν μυρίζουν εκλογές, συλλέγοντας άρθρα και συνεντεύξεις που έχουν ήδη δημοσιευθεί σε πρόθυμα Μέσα. Θεωρώ κάθε τέτοιο βιβλίο κι ένα μικρό οικολογικό έγκλημα- αδίκως θυσιασμένο χαρτί και σπαταλημένο μελάνι. Αλλά αν ο συγγραφέας είναι ένας βουλευτής που έφυγε με πάταγο από το κυβερνών κόμμα, καταδικάζοντάς το στο αργό μαρτύριο της 151ης σταγόνας; Κάπως έτσι παρασύρθηκα να ξεφυλλίσω το προσφάτως εκδοθέν βιβλίο του Π. Τατούλη. Και σκόνταψα στις πρώτες γραμμές του προλόγου του. 

«Αυτό που με βασάνιζε»- γράφει ο βουλευτής- «ήταν να βρω τους λόγους για τους οποίους η παράταξη την οποία με πίστη υπηρετούσα για περισσότερα από 20 χρόνια είχε ξεστρατίσει από τον δρόμο που είχαμε χαράξει πριν από το 2004». Μεταγράφω το ερώτημα, αφαιρώντας το προσωπικό δράμα του συγγραφέα: Γιατί απέτυχε (τόσο παταγωδώς μάλιστα) το εγχείρημα «νέα διακυβέρνηση»; Γιατί οδήγησε σε τόσο τραγικά (για όλους μας) αποτελέσματα μια πολιτική περίοδος που είχε αρχίσει με απεριόριστη ανοχή και μια ανέμελη πεποίθηση πως όλα θα πάνε, χαλαρά, προς το καλύτερο; Και πώς έφθασε, πριν σβήσει το πέμπτο του κεράκι ο Καραμανλής, να προεξοφλούν οι δικοί του την ήττα του και να μαλώνουν- από τώρα!- για τη διαδοχή του; Οι αιτίες της αποτυχίας, νομίζω, είναι δύο κατηγοριών. Η μία είναι «εσωτερική» της Νέας Δημοκρατίας ως κόμματος εξουσίας- αφορά τον ίδιο τον «δρόμο που είχαν χαράξει πριν από το 2004». Η άλλη είναι «εξωτερική» - έχει να κάνει με το πολιτικό σύστημα, στη διαχρονική μορφή του. 

Η Ν.Δ. του νεώτερου Καραμανλή ήταν το πρώτο κόμμα, από το 1974 κι ύστερα, που ανέβηκε στην εξουσία με μόνη φιλοδοξία την εξουσία την ίδια. Ο αυθεντικός Καραμανλής το ΄74, ο Ανδρέας το ΄81 και ο Σημίτης το ΄96 είχαν, πέρα από τη φιλοδοξία της εξουσίας, και μια «κεντρική ιδέα», μια βασική φιλοδοξία για τη χώρα, έναν ισχυρό πολιτικό στόχο, που συνοψιζόταν και σε ένα ισχυρό σύνθημα. Ακόμη και η άτυχη κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990 είχε μια (κακή, έστω) πολιτική φιλοδοξία- να εισαγάγει στην Ελλάδα το κυρίαρχο, φιλελεύθερο, αντι-κρατικό μάντρα της εποχής. Η κυβερνητική αλλαγή του 2004 ήταν η πρώτη, σε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης, που ακριβώς επειδή δεν έφερνε στην εξουσία καμία άλλη φιλοδοξία πέραν της εξουσίας της ίδιας, έφερε στον αφρό κι ένα πολιτικό προσωπικό ολοκληρωτικά υποθηκευμένο, από την πρώτη στιγμή, στα πελατειακά δίκτυα και τους κομματικούς μηχανισμούς που τη νέμονται. Αυτή ήταν η πρώτη αιτία της αποτυχίας- κι ας μην τη βλέπει ο κ. Τατούλης. Τη δεύτερη αιτία, όμως, την «εξωγενή», ο Τατούλης την εντοπίζει, νομίζω, σωστά και την περιγράφει αξιοθαύμαστα: «Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα δεν είναι υπόθεση ενός και μόνον κόμματος, πάσχει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα... (το οποίο) έχει παραμείνει στην μεταοθωμανική περίοδο». Και που αποτελεί ένα μείγμα «κομματοκρατίας και συντεχνιακού κορπορατισμού». 

Κατά σύμπτωση, αυτές τις ημέρες, ένας άλλος μοναχικός λύκος της πολιτικής ζωής, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, κυκλοφόρησε ένα άλλο βιβλίο, πολύ μεγαλύτερης διανοητικής πυκνότητας, που καταλήγει σε ανάλογα συμπεράσματα. «Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας- λέειδεν είναι ούτε το έλλειμμα ούτε το χρέος, είναι το ίδιο το πολιτικό μας σύστημα». Ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τη Δημόσια Διοίκηση ως δεξαμενή πελατείας για την αναπαραγωγή του και που αντιστρατεύεται κάθε εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση, επειδή τη βλέπει ως απειλή εναντίον της αναπαραγωγής των πελατειακών του σχέσεων. 

Η περίοδος Καραμανλή θα μείνει στην Ιστορία- ίσως- ως η περίοδος κατά την οποία αυτά τα διαχρονικά, «μετα-οθωμανικά» χαρακτηριστικά του πολιτικού συστήματος εκδηλώθηκαν στις πιο ακραίες τους μορφές, αλλά και φανερώθηκαν στα μάτια μας εναργέστερα, αποψιμυθιωμένα, απογυμνωμένα από κάθε άλλοθι. Είναι κι αυτό μια κάποια συμβολή του στη νεώτερη ιστορία: Ύστερα από αυτόν η αναπαραγωγή και διαιώνιση του ίδιου συστήματος δεν θα είναι εύκολα ανεκτή. Και το ερώτημα «γιατί απέτυχε ο Καραμανλής;» μπορεί να γίνει αφετηρία μιας ζύμωσης για τις προϋποθέσεις της μεγάλης ρήξης, που όχι μόνον ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος αλλά κι ένα (μικρό έστω) μέρος του πολιτικού κόσμου φαίνεται να νιώθει αναγκαία. 
από ΤΑ ΝΕΑ
ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Δαρβίνος

Παντελής Καψής , kapsis@dolnet.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 14 Φεβρουαρίου 2009
Η Καθολική Εκκλησία υπέγραψε συνθήκη ειρήνης μαζί του. Για την ακαδημαϊκή κοινότητα σε όλο τον κόσμο αποτελεί πλέον την αδιαμφισβήτητη ορθοδοξία. Κι όμως για εκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη, 200 χρόνια από τη γέννησή του, παραμένει αμφιλεγόμενος όσο ποτέ. 

Ο λόγος φυσικά για τον Κάρολο Δαρβίνο, τον επιστήμονα που άλλαξε όσο κανείς άλλος τις αντιλήψεις μας για τη ζωή στον πλανήτη και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. 

ΟΧΙ όλοι μας βέβαια. Σύμφωνα με μία επιστημονική έρευνα το 30% σχεδόν των Ελλήνων δεν πιστεύει στη θεωρία της εξέλιξης. Κι αν αυτό μας φαίνεται πολύ, ας παρηγορηθούμε από το γεγονός ότι το ποσοστό είναι ακόμα ψηλότερο στις ΗΠΑ ή στη γειτονική μας Τουρκία. Έχει άραγε σημασία; 

ΣΕ κανονικές συνθήκες ίσως όχι. Το ανθρώπινο είδος ρέπει προς τον παραλογισμό και ο Δαρβίνος θα ήταν ο πρώτος που θα έσπευδε να το εξηγήσει λογικά. 

ΑΠΟ την άλλη πλευρά βέβαια το γεγονός ότι μια επιστημονική θεωρία για 200 ολόκληρα χρόνια δεν μπορεί να υπερνικήσει αντιεπιστημονικές δοξασίες και προκαταλήψεις οφείλει να μας προβληματίσει. Πόσο λογική είναι στ΄ αλήθεια η συμπεριφορά μας; 

ΠΟΣΗ εμπιστοσύνη μπορεί να έχουμε στους εαυτούς μας ότι θα δώσουμε τις σωστές λύσεις και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης- καλή ώρα όπως σήμερα- όταν δηλαδή οι παραδοσιακές συνταγές μοιάζει να έχουν πάψει να λειτουργούν; 

ΤΟ 1929, γνωρίζουμε τώρα, οι περισσότερες κυβερνήσεις έκαναν τα ακριβώς αντίθετα από ό,τι έπρεπε κι ακόμα και σήμερα οι οικονομολόγοι διαφωνούν για τις αιτίες που τελικώς οδήγησαν στο ξεπέρασμα της ύφεσης. 

ΤΟ 2009 είναι διαφορετικό. Νομίζουμε ότι ξέρουμε καλύτερα. Πουθενά στον κόσμο όμως δεν έχει βρεθεί ακόμη αποτελεσματική λύση για το πρόβλημα. Τρεις μήνες και εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια μετά, η κατάσταση συνεχίζει να χειροτερεύει. 

Η Ελλάδα δεν αποτελεί βέβαια εξαίρεση. Όποιος παρακολούθησε τη συζήτηση στη Βουλή την Πέμπτη θα διαπίστωσε ασφαλώς την ιδεολογική σύγχυση που επικρατεί. 

ΑΠΟ τη μια πλευρά η κυβέρνηση που ακόμα και αυτή τη στιγμή προσπαθεί να κάνει τα λιγότερα δυνατά σαν να μη θέλει να θίξει τις ιδεολογικές κολόνες μιας αποτυχημένης πολιτικής. 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ παθητικά την ασφυξία στην αγορά χωρίς να τολμά να πάρει την παραμικρή πρωτοβουλία, να δώσει την αίσθηση ότι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή το συλλογικό συμφέρον είναι πάνω από τα μπόνους και τα προνόμια. 

ΚΑΙ από την άλλη η παραδοσιακή Αριστερά- εκφράζοντας, είναι αλήθεια, απόψεις με μεγαλύτερη πέραση σήμερα σε πολλούς- η οποία δαιμονοποιεί κάθε μηχανισμό της αγοράς βάζοντας και αυτή την ιδεολογία της πάνω από τα προβλήματα. 

ΟΧΙ φυσικά ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη λύση. Στη σημερινή συγκυρία ωστόσο είναι το μόνο που μοιάζει να μπορεί να διασφαλίσει μια στοιχειώδη ισορροπία στην οικονομία με την κοινωνική συνοχή. ΚΙ όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. Είδαμε άλλωστε τι έγινε στην Ευρώπη στις δεκαετίες του ΄20 και του ΄30 όταν οι ιδεολογίες του παραλόγου κυριάρχησαν! 
από ΤΑ ΝΕΑ
ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Από ιδιώτη (τηλεθεατή) και μάλιστα γένους αρσενικού ήλθε η πρώτη καταγγελία στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εναντίον του δελτίου καιρού του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του γνωστού καναλιού.

Ο τηλεθεατής στη φόρμα παραπόνων/καταγγελιών που υπέγραψε, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «θεωρεί απαράδεκτο τον τρόπο που επινόησε η διεύθυνση του καναλιού προκειμένου να παρουσιάζει ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως το δελτίο καιρού από το οποίο εξαρτώνται τόσοι πολίτες και επαγγελματίες».

http://totefteri.blogspot.com

ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα στο blog του Περιπτερά :


ΤΟ ΜΠΟΣΤΑΝΙ