Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Αυτή είναι η διαφορά των μπλογκς με τα ΜΜΕ.

5 χρόνια κάνει λευκή απεργία* και τα ΜΜΕ ούτε που του δίνουν σημασία. 



*λευκή απεργία = μορφή απεργίας κατά την οποία οι απεργοί προσέρχονται στον τόπο εργασίας, αλλά απέχουν από κάθε εργασιακή απασχόληση

ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ ;



ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΑ 28 ΔΙΣ.

ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΠΕΙ: ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΑ 28 ΔΙΣ. 

1. Κ. Καραμανλής, 5/12/2008, ομιλία στη Βουλή για την οικονομία: «Το Σχέδιο έχει στόχο, την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, την αύξηση των δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αύξηση των δανείων στα νοικοκυριά που θέλουν να αποκτήσουν στέγη, τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Με άλλα λόγια, με απλά λόγια, το Σχέδιο, τα 28 δις πηγαίνουν στους πολίτες».

2. Τριάμισι μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου για τα 28 δις, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λ. Κατσέλη, έδωσε στη δημοσιότητα πίνακες, οι οποίοι δείχνουν το που πάνε πραγματικά τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών. Η πραγματικότητα σήμερα είναι αμείλικτη. Ρευστότητα στην αγορά δεν υπάρχει. Η πιστωτική ασφυξία πνίγει ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Το πακέτο των 28 δις δίνεται στις Τράπεζες αλλά δεν διοχετεύεται στην αγορά. Μερικά μόνο στοιχεία που μιλούν από μόνα τους και δεν χωρούν αμφισβήτηση:

-    Από το σύνολο των 28 δις οι Τράπεζες έχουν κάνει μέχρι σήμερα χρήση 9 δις ευρώ, κυρίως μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών και ανταλλαγής τίτλων του ελληνικού Δημοσίου.

-    Για τις επιχειρήσεις, τον Ιανουάριο του '09 σημειώθηκε καθαρή μείωση 262 εκ. ευρώ της χρηματοδότησής τους από τις Τράπεζες.

-    Η σχέση χρηματοδοτήσεων προς καταθέσεις των Τραπεζών στο εσωτερικό έχει χειροτερέψει σημαντικά. Μόνο τον Ιανουάριο του '09 ο λόγος αυτός έπεσε κατά 0,4% σε σχέση με το Δεκέμβριο του '08. Δηλαδή, ενώ οι καταθέσεις -κυρίως καταθέσεις προθεσμίας- αυξάνονται, οι χρηματοδοτήσεις είναι στάσιμες.

-    Η αύξηση των προθεσμιακών καταθέσεων αντικατοπτρίζει μεν τα υψηλά επιτόκια προθεσμίας που προσφέρουν οι Τράπεζες, αλλά και τις σοβαρές στρεβλώσεις στη λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ. Οι Τράπεζες δηλαδή χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις-πελάτες τους που δεν έχουν πρόβλημα ρευστότητας και αυτοί τα τοποθετούν σε καταθέσεις προθεσμίας.

3. Όπως σχεδιάστηκε το πακέτο των 28 δις δεν υπάρχει σήμερα καμία δυνατότητα ούτε από την Τράπεζα Ελλάδος, ούτε από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, μέσω των διορισμένων Επιτρόπων, ούτε να ελέγξει τη χρήση του πακέτου ούτε να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. Κανείς δεν γνωρίζει ποιες τρύπες καλύπτουν οι Τράπεζες, ποια ανοίγματά τους κλείνουν σε άλλες αγορές και τι τελικά μένει, για τη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

4. Δεν υπάρχει κανένας αξιόπιστος μηχανισμός διοχέτευσης αυτής της ρευστότητας. Όπως από την αρχή είπαμε, τα 28 δις είναι μια λευκή επιταγή προς τις τράπεζεςΗ πραγματική οικονομία βυθίζεται στα ευχολόγια της Κυβέρνησης και στις «αυστηρές συστάσεις» που δήθεν δίνει προς τους τραπεζίτες.

ΠΑΣΟΚ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ

ΑΚΟΥΡΑΣΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΝΑ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

 Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΣΗ, ΟΥΤΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ «ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ». Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ. 

1. Γράφαμε την Τρίτη και επαναλαμβάνουμε και σήμερα: η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί κόλαφο για τη σαθρή επιχειρηματολογία και τις ανεύθυνες δικαιολογίες της κυβέρνησης Καραμανλή.

2. Τι είπε ο κ. Καραμανλής για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα μετά την επιβολή φόρων που απέκλειε κατηγορηματικά πριν 20 μέρες; «Έκτακτες συνθήκες επιβάλλουν έκτακτες εισφορές». Τι έλεγε ο υπουργός Οικονομίας και πρώην υφυπουργός του κ. Αλογοσκούφη για να καλύψει την πρωτοφανή αμηχανία της κυβέρνησής του μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο που οι ίδιοι δημιούργησαν; «Αναπάντεχες και δυσάρεστες οι εξελίξεις στην οικονομία».

3. «Έκτακτες συνθήκες» ο ένας. «Αναπάντεχες εξελίξεις» ο άλλος. Για όλα φταίει η διεθνής κρίση δηλαδή. Το πρόβλημά τους είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναφέρεται καθόλου στη διεθνή κρίση, δεν αναγνωρίζει «έκτακτες συνθήκες». Το μόνο «αναπάντεχο» στο οποίο αναφέρεται είναι η πρωτοφανής κατάρρευση των μηχανισμών είσπραξης φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα, η διόγκωση της κρατικής σπατάλης και η πλήρης αναξιοπιστία της Κυβέρνησης για τις πρακτικές συλλογής και επεξεργασίας των εθνικών λογαριασμών.

4. Το επίτευγμα αυτής της Κυβέρνησης είναι ότι για δεύτερη φορά, μέσα σε μια πενταετία, θέτει τη χώρα υπό επιτήρηση. Και δεν φταίει η διεθνής κρίση για αυτό. Δεν φταίει η διεθνής κρίση:

-    Για τη δημοσιονομική εκτροπή τόσο το 2007 όσο και το 2008.

-    Για τη γιγάντωση του σπάταλου κράτους (βλ. ίδρυση εκατοντάδων νέων επιτροπών και υπηρεσιών).

-    Για την εκτίναξη του δημοσίου χρέους σε δυσθεώρητα ύψη (αύξηση περίπου 16 δις ευρώ κάθε χρόνο) και την εκτόξευση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου.

-    Για τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και σκληρή φοροεπιδρομή για τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα

-    Για τις χαριστικές ρυθμίσεις και φοροαπαλλαγές για έχοντες και κατέχοντες.

-    Για τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων και τη σοβαρή αναπτυξιακή υστέρηση, αφού ούτε 1 ευρώ δεν έχει δοθεί ακόμη από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

-    Για την πιστωτική ασφυξία που συνεχίζεται και οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις σε κλείσιμο και εργαζόμενους στο δρόμο.

5. Τι μέτρα δίνει ως απάντηση η κυβέρνηση σε αυτά;

-    Πάγωμα μισθών και συντάξεων.

-    Επιβολή έκτακτης φορολογίας όταν μόλις πριν 20 μέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι δεν είναι στις προθέσεις του η επιβολή νέων φόρων.

-    Πράσινο φως για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μέτρα όχι μόνο κοινωνικά άδικα αλλά και αδιέξοδα.

-    Μέτρα, που θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο τη ζήτηση και θα βυθίσουν την αγορά σε μεγαλύτερη ύφεση. Μέτρα, που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τα έσοδα και θα οδηγήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αδιέξοδο.

6. Είπαμε και επαναλαμβάνουμε: η κυβέρνηση που μας οδήγησε σε εσωτερική κρίση πριν από τη διεθνή κρίση, δεν μπορεί να μας βγάλει από την κρίση. Αυτό που προέχει σήμερα είναι η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά και η παράλληλη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Αυτό έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Πέντε συγκεκριμένες δέσμες άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.

ΠΑΣΟΚ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

1. Οι γυναίκες ασφαλισμένες είναι για μια ακόμη φορά τα εξιλαστήρια θύματα της κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης Καραμανλή. Αφού οι εργαζόμενες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα «φορτώθηκαν στην πλάτη» πέντε και πλέον χρόνια εργασίας, μετά την ψήφιση του αντι-ασφαλιστικού νόμου Καραμανλή του 2008, τώρα ήρθε η σειρά των εργαζομένων γυναικών στο Δημόσιο τομέα. Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας, ζητώντας την εξομοίωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

2. Είναι πολύ αργά για δάκρυα για μια κυβέρνηση που δεν έκανε απολύτως τίποτε για να προλάβει αυτή την καταδίκη. Μόνο οργή μπορεί να αισθανθεί ο Έλληνας πολίτης όταν ξέρει ότι για μια ακόμη φορά θα κληθεί αυτός να πληρώσει για πράξεις, παραλείψεις και ολιγωρίες μιας παραπαίουσας και κουρασμένης Κυβέρνησης. Υπήρξε απουσία πυγμής και διαπραγματευτικής ικανότητας. Υπήρξε απροθυμία να υπερασπίσουμε τα σωστά επιχειρήματα που είχαμε. Δεν υπήρξε καμία ουσιαστική προσπάθεια διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

3. Η απόφαση αποτελεί ένα τεκμήριο αμαχητί παράδοσης του ελληνικού δημοσίου στην άποψη, ότι το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι δημόσιο, είναι επαγγελματική σύνταξη και άρα ελέγχεται από την Ε.Ε. Αυτό είναι λάθος, λάθος ουσιαστικά, λάθος και πολιτικά.

4. Το ΠΑΣΟΚ έχει συστηματικά αποκαλύψει και καταγγείλει (π.χ. βλ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 13/09/2007), πρώτα την ψήφιση από την κυβέρνηση της Οδηγίας 2006/54, και στη συνέχεια τον εμπαιγμό της, ότι τάχα δίνει τη μάχη για να μην θιγούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των γυναικών. Η υπερψήφιση από τον τότε Υπουργό Απασχόλησης της Οδηγίας 2006/54, της 5ης Ιουλίου 2006, άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για την εξομοίωση, αφήνοντας έτσι αδιαπραγμάτευτο το ζήτημα του κοινωνικού χαρακτήρα του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος για τη χώρα μας.

5. Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους σήμερα να δεσμευτεί δημοσίως ότι δεν κινδυνεύουν να θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα στο Δημόσιο. Είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει και να το κάνει άμεσα, αλλιώς κινδυνεύουν να φύγουν τώρα χιλιάδες υπάλληλοι και να ναρκοθετηθεί τόσο η ίδια τους η προοπτική, όσο και η προοπτική της ασφάλισής τους και της ασφάλισης συνολικά των δημοσίων υπαλλήλων.

6. Και δεύτερον, πρέπει να δοθεί λύση. Και η λύση είναι να πάρουμε από τα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το νομικό επιχείρημα περί «επαγγελματικών» συντάξεων. Με διαβούλευση με την ΑΔΕΔΥ να βρεθεί άλλη διοικητική και θεσμική οδός, ούτως ώστε οι συντάξεις ανδρών και γυναικών να μπορούν να θεωρούνται ασφαλιστικές παροχές δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και όχι επαγγελματικές συντάξεις.

ΠΑΣΟΚ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ