Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ....

Το διάβασα σε ένα blog, διότι ως συνειρμός ομολογώ ότι μου είχε διαφύγει. Λίγες ημέρες αφότου ο κ. Πρετεντέρης από τις σελίδες του «Βήματος» έγραφε στο γνωστό του ύφος την ανάγκη για εδώ και τώρα αλλαγή του εκλογικού νόμου, προκειμένου να μην υπάρξει ακυβερνησία στη χώρα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, ο υπουργός εσωτερικών άνοιξε το ίδιο ζήτημα, καλώντας το ΠΑΣΟΚ να αποδεχτεί την πρότασή του για εφαρμογή του νέου νόμου όχι από τις μεθεπόμενες εκλογές, αλλά από τις επόμενες. Η κυβέρνηση στην υπηρεσία της πρετεντέρειας λογικής. Ή το αντίστροφο.

Ακούγοντας λοιπόν τις συνήθεις αγωνιώδεις εκκλήσεις του συγκεκριμένου δημοσιογράφου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Mega Channel» προκειμένου να επιστρέψουμε εμείς οι πολιτικοί …στην πολιτική, μου γεννήθηκε ένα μεγάλο ερώτημα. Εμείς να επιστρέψουμε, όπως λέει ο τηλεσχολιαστής. Εκεί όμως ποιον θα βρούμε; Σίγουρα όχι την πλειοψηφία των επιφανών δημοσιογράφων που με περισπούδαστο ύφος περιφέρουν την αλαζονεία και την πληρωμένη τους πένα δεξιά και αριστερά, υπηρετώντας το κάθε αφεντικό: εκδοτικό συγκρότημα ή πολιτική πατρωνία. 

Για τον τρόπο που διατυπώνει τις απόψεις του ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, είχα πάντοτε άποψη. Μέχρι που κάποια στιγμή, σε συζήτηση με άλλον αρθρογράφο- ανοικτό μυαλό και ανεξάρτητη κατά το δυνατόν φωνή- μου δημιουργήθηκε η εικόνα ότι ο εν λόγω αρθρογράφος του «Βήματος» γράφει ως αυτό που λέμε «intellectual arrogant». Από τότε πέρασε αρκετός καιρός μέχρι να ξαναβρεθώ με τον φίλο που σας ανέφερα παραπάνω. Σε σχετική συζήτηση για την σήψη του μιντιακού κατεστημένου, του υπενθύμισα εκείνην την άποψη περί «υπεροψίας χάριν διανοητικής ανωτερότητας» που είχε αναγνωρίσει στην πένα του τηλεσχολιαστή. Όπως μου ομολόγησε είχε κι εκείνος παραπλανηθεί, κυρίως από τη θετική στάση του κ. Πρετεντέρη απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό, τον κ. Σημίτη, σε μια περίοδο, που (επειδή δεν γνωρίζαμε ότι τα χειρότερα έπονταν) όλοι τον λοιδορούσαν. «Πέτρο, συγνώμη, δεν είχα καταλάβει, ότι η αγάπη για τη σημιτική πολιτεία, ήταν τελικώς αγάπη για κάθε εξουσία»…

Αυτά θυμήθηκα χθες που παρακολούθησα άλλη μια πρετεντέρειο «εξαλλότητα» (έξαλλη μεγαλειότητα) να βρυχάται εκ του παραθύρου του, καλώντας επιτέλους τους πολιτικούς «να δουν δελτία» για να καταλάβουν τα πραγματικά προβλήματα του τόπου. Άλλωστε, ανέφερε ο ίδιος εμφανώς θυμωμένος, δεν είναι δυνατόν ο τόπος να «ασχολείται με τον κάθε βουλευτή που άγει και φέρει την “παρόλα” του», προκειμένου να διοχετεύσει την «πικρία» του για την διάψευση των ταπεινών του φιλοδοξιών. Ο κ. Πρετεντέρης έχει απόλυτο δίκιο! Κι εδώ θα προσθέσω εγώ ότι και ο κάθε χουλιγκάνος των γηπέδων, οσφυοκάμπτης και σεμνός υπηρέτης όλων των κυβερνήσεων δεν μπορεί να ενημερώνει την κοινή γνώμη και να θεωρεί μάλιστα ότι κάνει και κάποιου είδους παρέμβαση. Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στους πολιτικούς που λοιδορεί ο κ. Πρετεντέρης και σε εκείνους που δημοσιογραφούν με τον συγκεκριμένο τρόπο. Οι πρώτοι εκλέγονται ελεύθερα από τον λαό. Οι δεύτεροι είναι απλώς πληρωμένοι γραφιάδες. 

Ας πούμε ότι εμείς οι πολιτικοί επιστρέφουμε στην πολιτική. Ποιον θα βρούμε εκεί; Πάντως όχι τους γνωστούς Πρετεντέρηδες… Οι καιροί αλλάζουν. Η Ελλάδα είναι μια μικρή οικογένεια. Η μικρονοητική υπεροψία δεν μπορεί πια να κρύψει το κουσούρι κανενός…

 Ο ΚΑΤΑΛΛΗΡΟΤΕΡΟΣ.....

Τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα δείχνουν πως η εικόνα του στιβαρού και «καταλληλότερου» πρωθυπουργού, σ΄ ό,τι αφορά τον κ. Καραμανλή, είναι μια μαγική εικόνα, ένα επικοινω-νιακό κατασκεύασμα, του οποίου σήμανε το τέλος.

Οι εξελίξεις γύρω από την οικονομία δείχνουν πως ο πρωθυπουργός, όχι μόνο δεν είναι ο πρωταγωνιστής των αποφάσεων, αλλά το αντίθετο, εμφανίζεται να άγεται και να φέρεται, από τους διάφορους εσωκομματικούς παράγοντες και να διαμορφώνει – κάθε φορά – την παρέμβασή του, ανάλογα με το ποιες απόψεις και ποιοι παράγοντες επικρατούν στις διαμάχες μέσα στο κόμμα του.

Στην παντοκρατορία του κ. Αλογοσκούφη, ο πρωθυπουργός «τάδινε όλα» για να στηρίξει την πολιτική του «τσάρου» του, ευθυγραμμιζόμενος, ξεκάθαρα με την σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική του, εμφανίζοντάς την ως αναγκαιότητα, μετά την «καμένη γη» του ΠΑΣΟΚ, (απογραφή κλπ).
Είναι πάμπολλες οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο κ. Καραμανλής παρενέβη με ομιλίες του, με τρόπο κάθετο, υπέρ της πολιτικής Αλογοσκούφη.
Η πλέον χαρακτηριστική ήταν αυτή της 21 Δεκεμβρίου 2008, πριν 50 μέρες περίπου, όταν μίλησε στη Βουλή για τον – μακαρίτη – Προϋπολογισμό του 2008 και επετέθη κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης επειδή «…από τη μία ισχυρίζονται ότι ο Προϋπολογισμός είναι ανεφάρμοστος και από την άλλη προτείνουν επιπλέον δαπάνες, που θα εκτίνασσαν το έλλειμμα στα ύψη…».
Και για να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας του, ο πρωθυπουργός – πάντα στα πλαίσια της στήριξης της σκληρής οικονομικής πολιτικής του κ. Αλογοσκούφη, διατυμπάνιζε : «…Επισημαίνω το αυτονόητο για να ρωτήσω όσους υπόσχονται ακοστολόγητες δαπάνες. Ποιούς φόρους θα ήθελαν να αυξήσουν; Ποιές δαπάνες θα ήθελαν να μειώσουν; Πόσα περισσότερα θα δανείζονταν;… Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Το λέω και το λέω κατηγορηματικά:Πολιτικές λαϊκισμού και ανευθυνότητας...
- διευρύνουν τα ελλείμματα,
- αυξάνουν το κόστος του δανεισμού και
- οδηγούν σε υψηλότερους φόρους.
Πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν να εισηγηθούν τίποτεØ άλλο, παρά μόνο δημοσιονομική εκτροπή, αποδεικνύουν έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής. Αναδεικνύουν πρακτικές που...

- καταδικάζουν την Οικονομία,
- υπονομεύουν τα επόμενα βήματα της χώρας,
- αδικούν κατάφωρα τη νέα γενιά.
Και αυτά δεν πρόκειται να τα κάνω. Δεν πρόκειται να τα κάνουμε…».

Κι όμως, λίγες ημέρες μετά, κάνοντας τον ανασχηματισμό και εκθρονίζοντας τον κ. Αλογοσκούφη «…αυτά που δεν επρόκειτο να κάνει…», τάκανε, με τον κ. Σουφλιά ως ηθικό και τον κ. Παπαθανασίου ως φυσικό αυτουργό !
Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής στο ρόλο του απλού …υποστηρίγματος !...
Αλήθεια οι δηλώσεις του νέου Υπουργού Οικονομίας περί «…στροφής σε φιλολαϊκή πολιτική…», η ομολογία του κ. Χατζηγάκη για τον δανεισμό των 500 εκατ. € για τους αγρότες και η νέα θεωρία ότι «…το πρωτεύον δεν είναι το έλλειμμα, αλλά οι ασθενέστεροι…», ποιον εκθέτουν ; Την αντιπολίτευση ;
Κι όταν οι λεονταρισμοί αυτοί – στο εσωτερικό και για προεκλογική κατανάλωση – μετατρέπονται, λίγο μετά στις Βρυξέλλες σε …κακαρίσματα, («…δεσμευτήκαμε να μειώσουμε το έλλειμμα κάτω από το 3%..»), ποιος συλλαμβάνεται να παραπλανά τον ελληνικό λαό ;
από ΛΟΓΟΠΛΟΚΙΕΣ
ΜΠΟΣΤΑΝΙ
ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Σας παρουσιάζουμε τα νέα μέτρα …. που θα λάβει η κυβέρνηση μετά από την επιτήρηση που επιβλήθηκε στην οικονομία !!!

(κάντε κλικ στην εικόνα για μεγαλύτερη ανάλυση)
από togreki
ΜΠΟΣΤΑΝΙ
MONTHLY REVIEW
ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
Ανεξάρτητο Σοσιαλιστικό Περιοδικό
τεύχος 49ο
No. 49
Ιανουάριος 2009
Το τεύχος Ιανουαρίου 2009 της Μηνιαίας Επιθεώρησηςείναι αφιερωμένο στην παγκόσμια οικονομική κρίση με κείμενα που αναδεικνύουν τις διάφορες συνιστώσες που τη χαρακτηρίζουν και σχετίζονται με τις χρηματοπιστωτικές αγορές, τη μείωση της παραγωγής, την κατάρρευση των κρατικών θεσμών κ.ά.

τόόό  ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

>
ΜΠΟΣΤΑΝΙ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗ SIBILLA: 

Αυτή είναι η σημερινή κυβέρνηση. 

Ποιοι οι σχεδιασμοί της;

(κλικ στην εικόνα, για μεγένθυση)

  • Πότε θα γίνουν εκλογές και ποιοι η στόχοι της κυβέρνησης.
  • Πως θ’ αποφευχθεί, ή θα μεθοδευθεί η «αποστρατεία» του καταλληλότερου υπουργού αναπληρωτή παρά τω πρωθυπουργώ.
  • Πως θ’ αντιμετωπιστεί η περίπτωση να κερδίσει τις εκλογές ο Γ. Παπανδρέου.
  • Η στάση των δελφίνων στα δύο κόμματα.
  • Η «ιδεολογική σύγκλιση» των επιτελείων στους δύο μονομάχους.
  • Σύντομα και αποκλειστικά, όλα τα σενάρια που «επεξεργάζεται» η σημερινή κυβέρνηση της χώρας.
Κρατηθείτε.....

Στο ιλιγγιώδες ποσό των 2 τρισ. δολαρίων εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει το πακέτο στήριξης των τραπεζών που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ. Το σχέδιο «χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» που παρουσίασε ο Τ. Γκάιτνερ και το οποίο απομακρύνεται από τη λογική των «κρατικοποιήσεων» πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω της αγοράς προνομιούχων μετοχών, προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια, το οποίο θα αγοράσει τοξικά ομόλογα αξίας έως 1 τρισ. δολαρίων που έχουν οι τράπεζες στο χαρτοφυλάκιό τους. Επίσης, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διαθέσει επιπλέον 1 τρισ. δολάρια προκειμένου να συνεχιστούν οι χορηγήσεις δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
από pressmme
ΜΠΟΣΤΑΝΙ
Τί λέγανε ;;;...
Στην brasserie της οδού Βαλαωρίτου ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο τ. εισαγγελέας Γ. Ζορμπάς και ο δημοσιογράφοςT. Κωνσταντινόπουλος τα λέγανε " επί μακρόν..."

ΜΠΟΣΤΑΝΙ
Τί τρέχει με τον κ. Μανώλη....
και αναζητείται από τους ...
κκ Τραγάκη & Σιούφα ;;;...















ΜΠΟΣΤΑΝΙ
ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ....

Οι άνθρωποι του blog "Το Μποστάνι" και πλήθος φίλων και αναγνωστών, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στο φίλο Δημήτρη Παπαδόπουλο  και την οικογένειά του, για το πρόωρο χαμό της αγαπημένης του συζύγου.
Ας ειναι ελαφρύ το χώμα, του αγαπημένου της Ακροβουνίου, που θα τη σκεπάζει.
Κουράγιο Δημήτρη.

ΜΠΟΣΤΑΝΙ

H οικονομική κρίση σε ανώτατα μπακαλικά!

1
Απολαυστική απλοποίηση της οικονομικής κρίσης, απο το indymedia. Eυχαριστίες στο 
Νικόλα που μου την έστειλε με email :-)

Σκέψου ότι ζεις σε µια γειτονιά παλαιού τύπου. Από αυτές που ßλέπεις στις ασπρόµαυρες ελληνικές ταινίες, ας πούµε -Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιµο. Έχεις τώρα σ´αυτή τη γειτονιά ένα µπακάλικο -το αφεντικό του µαγαζιού, χοντρός αντιπαθέστατος αλλά αναγκαίος επειδή φέρνει τα πάντα, παστέλια, µαντολάτα, απορρυπαντικά, τρόφιµα, τσιγάρα -διαθέτει και τηλέφωνο «δια το κοινόν». Έχει και υπαλλήλους διάφορους ο χοντρός, ßάλτους κι αυτούς στην ιστορία. Τι κάνει λοιπόν ο χοντρός; Αγοράζει κοψοχρονιά και πουλάει σε τσιµπηµένες τιµές, κλέßει και στο ζύγι -κονοµάει γενικώς. Και όσο κονοµάει, τόσο αγοράζει κι όσο αγοράζει, τόσο πουλάει όλο κι ακριßότερα -κονοµάει χοντρικώς. Πουλώντας λιανικώς. Έχει φτιάξει τώρα ο χοντρός ένα κοµπόδεµα µεγαλύτερο από τη µπάκα του. Τι να το κάνει; Οι τράπεζες δε δίνουν καλά επιτόκια, µε τοκογλυφίες δε θέλει να µπλέκει καθότι επίφοßα πράγµατα, για την πάρτη του δε γουστάρει να ξοδέψει επειδή τυγχάνει ολιγαρκής καρµίρης ο χοντρός -σκέφτεται λοιπόν, σπάει την κεφάλα του, τι να το κάνει το µπαγιόκο. «Ρε δεν ανοίγω ακόµα ένα µπακάλικο -να κονοµάω από δυο πάντες;» λέει στο τέλος. Τώρα υπάρχουν δυο µπακάλικα στη γειτονιά, µόνο που οι τιµές δεν πέφτουν (χαζός είναι ο χοντρός να τις ρίξει; αφού µόνος του κάνει παιχνίδι), αντιθέτως, λόγω εξόδων της αναπτυσσόµενης επιχείρησης (του χοντρού), οι τιµές ανεßαίνουν. Τι γίνεται µετά;    .........................

ΣΥΝΈΧΕΙΑ :   http://tsimitakis.wordpress.com/2009/02/11/h-οικονομική-κρίση-σε-ανώτατα-μπακαλικ/#more-905

ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Ένα ζευγάρι Ελλήνων είναι μεταξύ των 181 ατόμων που κάηκαν.....
Σε λειτουργία διεθνής γραμμή επικοινωνίας για ερωτήσεις σχετικά με συγγενείς ή φίλους που ζουν σε πυρόπληκτες περιοχές της Βικτώρια. 
Ένα ζευγάρι Ελλήνων είναι μεταξύ των 181 ατόμων που κάηκαν στις πολύνεκρες πυρκαγιές που έπληξαν την αυστραλιανή πολιτεία της Βικτώριας. Συγκεκριμένα, οι φλόγες απανθράκωσαν την 39χρονη Τάνια Τσιμικλή και το 35χρονο σύζυγό της Δημήτρη. Τα πτώματά τους βρέθηκαν από την αστυνομία. Πιστεύεται ότι οι άτυχοι ομογενείς παγιδεύτηκαν από τις φλόγες όταν προσπάθησαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους στην περιοχή του Κίνγκλέϊκ.
Δεν αποκλείεται...
ο συνολικός αριθμός των ομογενών που έπεσαν θύματα της πύρινης λαίλαπας να αυξηθεί καθώς υπάρχουν ακόμα πάνω από 80 αγνοούμενοι.

Διεθνής γραμμή επικοινωνίας για ερωτήσεις σχετικά με συγγενείς ή φίλους που ζουν σε πυρόπληκτες περιοχές της Βικτώρια λειτουργεί σύμφωνα με ανακοίνωση που φιλοξενείται στον ιστότοπο του Αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, άτομα τα οποία ζουν εκτός Αυστραλίας και ανησυχούν για την ασφάλεια των οικογενειών τους και των συγγενών τους σε περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές στη Βικτώρια και τα οποία δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν μαζί τους απευθείας μπορούν να τηλεφωνούν στον Αυστραλιανό Ερυθρό Σταυρό στο τηλ: 0061 3 9328 3716. Λόγω του μεγάλου όγκου των τηλεφωνημάτων, θα πρέπει να αναμένονται καθυστερήσεις. Οι πληροφορίες δίνονται μόνο στην αγγλική γλώσσα.
Πηγή.ΑΠΕ Σκαι

ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Golden girls στο Τ.Τ. με 300.000 ευρώ... 

το χρόνο!...
.
Η κουμπάρα του Πρ. Παυλόπουλου και άλλοι "κολλητοί" εισπράττουν τεράστιες αμοιβές την ώρα που για τους κοινούς θνητούς η κυβέρνηση επιβάλει κι άλλη λιτότητα! Διαβάστε τη λίστα - ντοκουμέντο (κάντε κλικ επάνω για να μεγαλώσει) που αποκαλύπτει το Press-gr

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Του Στάθη Παλαιολόγου

Οι υπέρογκες αμοιβέςφαίνεται ότι έχουν γίνει καθεστώς για κάποιες κατηγορίες εκλεκτών. Μάλιστα εκτός από τα golden boys φαίνεται ότι υπάρχουν και ...golden girls!
Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μπορεί ο πρόεδρός του να δήλωσε ότι μειώνει τις επίσημες αποδοχές του αλλά από κάτω γίνεται για ορισμένους "πάρτι" κανονικό.
Το Press-gr αποκαλύπτει μια "εσωτερική λίστα" (κάντε κλικ στο έγγραφο για να μεγαλώσει) με αμοιβές στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην οποία κυριαρχούν ως προς τα ποσά γυναίκες. Και όποιος την διαβάσει θα τρίβει τα μάτια του...
Βλέπουμε λοιπόν τα εξής ονόματα...

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τη συνέχεια...
Ενα παράδειγμα στις μέρες μας...

Aπό τον Νίκο Κρεμμύδα

Λίγους μήνες μετά την Ολυμπιάδα της Στοκχόλμης ξέσπασε ο Βαλκανικός πόλεμος. Ο Τσικλητήρας θεωρώντας ότι σαν Ολυμπιονίκης που ήταν, έπρεπε να δώσει πρώτος το καλό παράδειγμα, πήγε γραμμή στο γραφείο κατάταξης στην Καλαμάτα και δήλωσε παρών στο κάλεσμα της πατρίδας. Εκεί του πρότειναν να τον στείλουν στο Φρουραρχείο Αθηνών, αλλά αυτός αρνήθηκε.
Ζήτησε να πάει στο μέτωπο για να μην κατηγορηθεί πως απολάμβανε ευνοϊκής μεταχείρισης. Εκεί, στην πρώτη γραμμή, προσβλήθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα από μηνιγγίτιδα.
Στις 10 Φεβρουαρίου του 1913, σαν σήμερα πρίν 96 χρόνια, ο μεγάλος – από κάθε άποψη – ήρωας άφησε την...

τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο. Στην κηδεία του τον συνόδευσαν χιλιάδες Αθηναίοι, ραίνοντας το φέρετρό του με μυρτιές, δάφνες και λουλούδια. Ήταν μόλις 25 ετών...."
Πηγή : Ηλίας Μπαζίνας

Καί μία παρατήρηση :
1. Εκτός του ότι ήταν 19 φορές πανελληνιονίκης, εκτός τα δύο αργυρά μετάλια πού κατέκτησε στούς Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου [ 1908 ], κι εκτός το χάλκινο μετάλιο πού πήρε επιπλέον,- εκτός από το χρυσό, στούς Ολυμπιακούς αγώνες της Στολχόλμης, υπήρξε καί ο πρώτος τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού (που ίδρυσε το 1908 ο συναθλητής του στον Πανελλήνιο Γεώργιος Καλαφάτης με την επωνυμία Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών αρχικά γιά να μετονομαστεί το 1924 σε Παναθηναικό ] ..... ! .
Αν μάλιστα προσθέσει κανείς, ότι κατάγονταν από πλούσια καί παραδοσιακή οικογένεια, - ο πατέρας του ήταν γιατρός, καί εξέχον μέλος της τοπικής κοινωνίας.... , τότε μάλλον πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Τσικλητήρας αδίκησε τον εαυτό του.... Σήμερα θα τον θυμόμαστε σαν τον ...μακροβιότερο Ελληνα βουλευτή ! Καί μάλλον ...άκοπα γιαυτόν!
απο press-gr
ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Πηγή: Του Κώστα Μητρόπουλου
από ΤΑ ΝΕΑ
ΜΠΟΣΤΑΝΙ



«Στασιδι»

Του Γιάννη Λ. Πολίτη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 11 Φεβρουαρίου 2009
Η κυβέρνηση όταν θέλει να δικαιολογήσει τα... χάλια της στους οπαδούς της φορτώνει τα πάντα στους «στρατευμένους» δημοσιογράφους και τους κακούς δημοσκόπους που όλοι μαζί αποφάσισαν να καταποντίσουν το κυβερνών κόμμα. Αυτή η τακτική δεν είναι καινούργια. Το ίδιο κάνουν όλες κυβερνήσεις όλων των κομμάτων όταν βρίσκονται σε κατηφόρα. Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι βουλευτές της Ν.Δ. έχουν πάρει φόρα και κάθε μέρα αιφνιδιάζουν δημοσιογράφους και δημοσκόπους. Προεξοφλούν την ήττα του κόμματός τους και μαλώνουν δημοσίως για τον εάν θα πρέπει να φύγει ή όχι ο κ. Καραμανλής από την ηγεσία εάν χάσει τις εκλογές. Και αυτό συμβαίνει την ώρα που η Ν.Δ. υποτίθεται ότι προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της από τα δεινά του τελευταίου εξαμήνου και να δώσει μια σκληρή μάχη πολιτικής επιβίωσης στις ευρωεκλογές. Είναι προφανές όμως ότι πολλοί βουλευτές της έχουν ήδη γυρίσει σελίδα και τρέχουν να πιάσουν «στασίδι» για την επόμενη μέρα. 

από ΤΑ ΝΕΑ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ

[ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ] Ήττες

Κύριε Διευθυντά, 

Μικρή ήττα προεξοφλούν οι βουλευτές της Ν.Δ. στις εκλογές- συνήθως, αυτό είναι το πρώτο βήμα για να γίνει μεγαλύτερη... 
Με τιμή

Νεόκοπος

από ΤΑ ΝΕΑ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ


Αμφισβητηση

Τoυ Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου gpapachristos@dolnet.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 11 Φεβρουαρίου 2009
Σε μια χώρα που η πρόωρη σύνταξη είναι σχεδόν κανόνας, δεν είναι να απορεί κανείς που οι δελφίνοι του Κώστα Καραμανλή κάνουν ό,τι και για τον τελευταίο... ψηφοφόρο τους: προσπαθούν να τον βγάλουν πρόωρα στη σύνταξη. Βεβαίως, αυτοί έχουν τους λόγους τους. Ο καθένας χωριστά προσπαθεί να δημιουργήσει ερείσματα, να κερδίσει υποστηρικτές, να οργανώσει τον προσωπικό του στρατό για την κρίσιμη μάχη. Εκείνος όμως; Πώς τα ανέχεται όλα αυτά; Πώς δέχεται να τον αμφισβητούν τόσο έντονα και τόσο απαξιωτικά οι υφιστάμενοι του; Πού είναι ο Καραμανλής που γνωρίζαμε (ακόμη θυμόμαστε τον αγέρωχο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε την αντιπολίτευση); Προφανώς κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, επειδή είναι αδύναμος. Κι επειδή τελικά... όλα εδώ πληρώνονται. Ξεχνάει κανείς τις στα όρια της πολιτικής αήθειας παρεμβάσεις του στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ το 2007, την περίοδο που στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρισκόταν σε εξέλιξη η διαμάχη για το προεδρικό αξίωμα; Το πόσο περιφρονητικά αντιμετώπιζε τον αμφισβητούμενο αρχηγό της αντιπολίτευσης; Τώρα ήρθε η ώρα να πληρωθεί με το ίδιο νόμισμα. Να πούμε ότι τον λυπόμαστε, ψέματα θα πούμε... 
απο ΤΑ ΝΕΑ
ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Κίτρινη κάρτα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας

Άγριο παζάρι για νέα λιτότητα

Oι Βρυξέλλες βγάζουν κίτρινη κάρτα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενώ παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να μας υποχρεώσουν να μειώσουμε το έλλειμμα σε 2 αντί για τρία χρόνια που αυτό προβλέπει.
Περισσότερα στο www.tanea.gr
ΜΠΟΣΤΑΝΙ

ΜΜΕ: ΟΧΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ, ΟΧΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.

1. Ξαφνικά, η κυβέρνηση που δεν…επιθυμεί την εκλογολογία ανέγειρε χθες, ζητήματα αδειών, ζητήματα ραδιοτηλεοπτικών Μέσων, ζητήματα Περιφερειακού Τύπου.

2. Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μια προειδοποίηση που βασίζεται στο παρελθόν αυτής της κυβέρνησης και στην προσπάθεια χειραγώγησης των Μέσων που έχουμε δει:

  • Όχι παιχνίδια με τις άδειες, όχι παιχνίδια με την κρατική διαφήμιση. Καθαροί κανόνες, γνωστοί σε όλους τους Έλληνες πολίτες, για να μπορέσουν τα Μέσα να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αυτό το οποίο ζητάμε είναι να προχωρήσει αυτή η ιστορία με κανόνες διαφάνειας.

3. Δυστυχώς, η αξιοπιστία της αποχωρούσας κυβέρνησης και σε αυτό τον τομέα είναι μηδενική. Είναι αυτή η κυβέρνηση που βαρύνεται με το φιάσκο του βασικού μετόχου, είναι αυτή η κυβέρνηση που με απροκάλυπτο τρόπο, επιχείρησε να ελέγξει τα ΜΜΕ, κεντρικά και περιφερειακά Μέσα. Είναι αυτή η κυβέρνηση που βαρύνεται με τη μη αδειοδότηση των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, το χάος που επικρατεί στην Ψηφιακή Τηλεόραση, την πλήρη κομματικοποίηση της ΕΡΤ.

4. Για αυτό η νέα επιχείρηση ελέγχου των ΜΜΕ και η ομηρία, στην οποία θέλει να τα έχει η κυβέρνηση, θα πέσει στο κενό. Κανείς δεν τους εμπιστεύεται πλέον.

ΠΑΣΟΚ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ

ΠΑΙΔΕΙΑ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ, ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ, ΑΛΛΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ… ΣΥΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ…

1. Τα Πανεπιστήμια εκπέμπουν SOS, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις θεμελιώδεις εκπαιδευτικές τους ανάγκες. Μόνο τις τελευταίες 10 μέρες, το Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κλείνει τους μισούς θαλάμους. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι σε δραματική κατάσταση. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Πρύτανης απειλεί με παραίτηση. Ενώ το μεγαλύτερο Παιδαγωγικό της χώρας, στη Θεσσαλονίκη, κλείνει για 3 μέρες την τελευταία εβδομάδα.

(βλ. αναλυτικά το σημείωμα http://www.pasok.gr/portal/gr/3/73363/7/7/1/showdoc.html )

2. Η πολιτική για την παιδεία δεν μπορεί να εξαντλείται σε μία ατέλειωτη σύσκεψη φορέων και διάλογος δεν σημαίνει ανακωχή με τα προβλήματα χρηματοδότησης και προγράμματος, τα οποία πρέπει να λυθούν αμέσως.

3. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει στη Βουλή ερωτήσεις για όλα τα παραπάνω θέματα. Έχει συζητήσει με όλους τους φορείς και με όλα τα Πανεπιστήμια που έχουν σήμερα προβλήματα. Και την επόμενη εβδομάδα, κατατίθεται επερώτηση εφ’ όλης της ύλης για τα θέματα των Πανεπιστημίων.

4. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ενώ, αυτή τη στιγμή, έχουμε Πανεπιστήμια που κλείνουν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες τρία νέα τμήματα, εκ των οποίων τα δύο στην πατρίδα του προηγούμενου υπουργού και, 13 Τμήματα ΤΕΙ, με αντίστοιχη μείωση του προϋπολογισμού για την παιδεία.

5. Δηλαδή, Πανεπιστήμια κλείνουν, δαπάνες μειώνονται, ενώ ανακοινώνονται νέα τμήματα, χωρίς καμία προϋπόθεση λειτουργίας. Η παιδεία πραγματικά εκπέμπει SOS.

ΠΑΣΟΚ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ

ΥΠΟΛΟΓΗ Η ΑΠΟΧΩΡΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Ε. ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΕΜΠΟΡΟΥΣ, ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΕΣ. ΕΙΚΟΣΑΠΛΑΣΙΑΣΑΝ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ!

1. Τα αποτελέσματα της σημερινής άκαρπης συνάντησης της υπουργού Απασχόλησης με το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, επιβεβαιώνουν αφενός την παντελή αδιαφορία και ανικανότητά της να δώσει πραγματικές λύσεις για την προστασία της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας και, αφετέρου, την κατάρρευση στην οποία οδηγεί η κυβέρνηση τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.).

2. Για μια ακόμη φορά, η υπουργός Απασχόλησης δεν μας αποκάλυψε το…περίφημο σχέδιο της κυβέρνησηςμε την «ολοκληρωμένη και στοχευμένη στρατηγική» για την αντιμετώπιση της κρίσης, το οποίο συνεχώς ακούμε, αλλά ακόμη δεν είδαμε. Ούτε υπουργοί της κυβέρνησης το βλέπουν…

3. Η υπουργός περιορίστηκε σε μια απλή δέσμευση της κυβέρνησης για καταβολή των επιδομάτων και συντάξεων από τον Ο.Α.Ε.Ε., κάτι που άλλωστε αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της κυβέρνησης, και όχι χάρη προς τους ασφαλισμένους. Όμως, για ακόμη μια φορά, σημασία είχε για ποια θέματα σιώπησε η υπουργός:

  • Σιώπησε σε ό,τι αφορά τη θεσμοθέτηση σταθερής χρηματοδότησης του Ταμείου από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, κατά το πρότυπο του ΙΚΑ. Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δεσμευτεί για τη θεσμοθέτηση σταθερού πόρου υπέρ του ΟΑΕΕ, μετά από διάλογο με τους εκπροσώπους των ασφαλισμένων.
  • Σιώπησε για το θέμα της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών για επιχειρήσεις που θα δεσμευτούν ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις, ενόψει μάλιστα μιας δύσκολης περιόδου, λόγω της επερχόμενης οικονομικής κρίσης. Προτιμά μάλλον να διοχετεύσει τα χρήματα σε κομματικές προσλήψεις ανέργων στο Δημόσιο.
  • Σιώπησε για το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων των ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε., σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 258/2005, το οποίο είχε παλαιότερα δεσμευτεί ότι θα καταργήσει ο πρώην υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης. Κάτι τέτοιο μάλλον θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο, καθώς η πράξη έχει δείξει ότι εδώ, οι νυν υπουργοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, πόσο μάλλον οι πρώην με τους νυν…

4. Η κυβέρνηση παρέλαβε τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.) το 2004, με έλλειμμα μόλις 35 εκ. ευρώ. Πέντε χρόνια μετά, το έλλειμμα εκτινάχθηκε πλέον στα 550 εκ. ευρώ, σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το 2009 -που η κυβέρνηση ήδη κατήργησε- ή στα 700 εκ. ευρώ, όπως είναι η δική μας εκτίμηση χωρίς «μαγειρεμένα» στοιχείαΗ κυβερνητική αδιαφορία, η συστηματική κρατική υποχρηματοδότηση και η εγκληματική προχειρότητα με την οποία έγινε η ενοποίησή του, είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ο ΟΑΕΕ, ένα από τα σημαντικότερα Ταμεία του ασφαλιστικού μας συστήματος, βρίσκεται πλέον σε τόσο δεινή θέση.

5. Για αυτή την κατάρρευση του Ο.Α.Ε.Ε. το ΠΑΣΟΚ καθιστά την κυβέρνηση υπόλογη, τόσο απέναντι στους ίδιους, τους εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες και αυτοκινητιστές, όσο και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

ΠΑΣΟΚ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ

4 ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ: ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ, ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ.

1. Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής φροντίδας, εξετάστηκε χθες στην συνεδρίαση, του επιτελικού κύκλου για την κοινωνική πολιτική υπό τον Γ. Παπανδρέου. Η αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους είναι μια από τις τέσσερεις βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες του Κινήματος, όπως παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στη ΔΕΘ.

2. Για την αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Κάποιες από αυτές έχουν πάρει και τη μορφή νόμου στη Βουλή.

(βλ. πρόταση νόμου για έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων:

http://www.pasok.gr/portal/gr/3/67480/7/7/1/showdoc.html

βλ. πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση της ανεργίας:

http://www.pasok.gr/portal/gr/0/70116/7/7/1/showdoc.html )

3. Το Κίνημα μας έχει θέσει 4 βασικούς στόχους και με βάση αυτούς τους στόχους, ξεδιπλώνονται οι πολιτικές μας και οι συγκεκριμένες μας προτάσεις:

  • Εγγύηση ενός επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης για κάθε πολίτη.
  • Δικαίωμα κάθε πολίτη στην ποιοτική εργασία
  • Μείωση του κόστους Υγείας στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
  • Ασφαλής σύνταξη για κάθε Έλληνα πολίτη.

4. Η σημερινή κυβέρνηση, ούτε νοιάστηκε ποτέ πραγματικά, ούτε έχει σχέδιο, ούτε είναι σε θέση, αλληλοσπαρασσόμενη και με τα στελέχη της να λειτουργούν με τη λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», να δώσει λύσεις στα τεράστια προβλήματα των πολιτών που ζητούν επειγόντως λύσεις:

  • Την ώρα που τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται συνεχώς, την ώρα που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο η ανασφάλεια των Ελλήνων για το εργασιακό τους μέλλον, η κυβέρνηση εξαντλείται σε πελατειακού και προεκλογικού τύπου κινήσεις, όπως αυτή με τις γνωστές 60.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο. Κινήσεις που όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά υπονομεύουν τις ήδη περιορισμένες δυνατότητες της Πολιτείας να παρέμβει με κίνητρα στην πηγή του προβλήματος: τον ιδιωτικό τομέα.
  • Την ώρα που η φτώχεια και η ανισότητα αυξάνουν ραγδαία στη χώρα μας, (570.000 επιπλέον πολίτες στα όρια της φτώχειας το 2008, πριν από τη διεθνή κρίση), το Ταμείο Κατά της Φτώχειας, έχει καταντήσει ανέκδοτο τεσσάρων λέξεων. Ανακοινώθηκε στις αρχές του 2007. Ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2008. Δεν μοίρασε όμως ούτε ένα ευρώ σε φτωχούς όλο το 2008…
  • Ταυτόχρονα, το ασφαλιστικό σύστημα αντί να δίνει σιγουριά γεμίζει ανασφάλεια τους ασφαλισμένους, ενώ οι πολίτες στερούνται βασικών υπηρεσιών φροντίδας στην Υγεία και την Πρόνοια λόγω της υποχρηματοδότησης.
ΠΑΣΟΚ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ