Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ

1. Πριν από λίγες ημέρες υπογραμμίσαμε το πρωτοφανές γεγονός της διάψευσης, από τους ιθύνοντες των αερογραμμών του Κατάρ, του ενδιαφέροντός τους για απόκτηση της Ολυμπιακής. «Ενδιαφέρον», το οποίο με πάσα επισημότητα είχε ανακοινώσει ο κ. Καραμανλής κατά την επίσκεψή του στο Κατάρ στις 26 Οκτωβρίου 2008! Η κυβέρνηση σ’ αυτή την προσβολή κρύφθηκε, δεν απάντησε, δεν υπερασπίστηκε την ιστορική εταιρεία που επί 50 χρόνια υπήρξε παγκόσμιο αεροπορικό σύμβολο.

2. Μπροστά στα όσα…ανεπανάληπτα συμβαίνουν στην υπόθεση της Ολυμπιακής με ευθύνη της αποχωρούσας κυβέρνησης, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών στην οποία ζητείται να απαντηθεί:

  • Πρώτον, σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία πώλησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών και ποιοι είναι οι οριστικοί συμμετέχοντες;
  • Δεύτερον, ποιο το εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν καταλήξει θετικά ο διαγωνισμός, δεδομένης της δεσμευτικής συμφωνίας σας με την Ευρωπαϊκή Ένωση;
  • Τρίτον, ποια θα είναι η τύχη των εργαζομένων μονίμων και συμβασιούχων εφ’όσον δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης; Υπενθυμίζουμε ότι η αποχωρούσα κυβέρνηση υποχρεώνει όλους τους πολίτες να πληρώσουν 1,3 δις € για την συνταξιοδότηση, παρά τη θέλησή τους, νεότατων σε ηλικία εργαζομένων και την απόλυση των συμβασιούχων…
  • Τέταρτον, με βάση την ανελαστική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση η μη τήρηση των όρων της σημαίνει το οριστικό κλείσιμο της εταιρείας;
  • Πέμπτον, η κυβέρνηση μετά και την απαξιωτική διάψευση περί μη συμμετοχής της «QATAR Air LINE» θα προχωρήσει σε εκποίηση με το όποιο τίμημα;

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΓΑΖΑ.

1. «…Ήταν όλα γυναικόπαιδα, άμαχος πληθυσμός. Οι βόμβες πέφτουν σαν το χαλάζι, υπάρχει τρόμος. Μάλιστα, αυτό το σκεφτόμουν σήμερα που έκανα μπάνιο, δεν ήξερα τι ξεπλένω, τον ιδρώτα μου, το φόβο μου, ή την ντροπή μου ως άνθρωπος; Πιστεύω ότι το τελευταίο προσπαθούσα να ξεπλύνω. Γιατί όντως, δεν μπορεί να θεωρώ τον εαυτό μου πολιτισμένο, όταν κάθομαι στον καναπέ και ανέχομαι να γίνονται αυτά δίπλα μου. Όλοι μας, αυτό που δώσαμε σε αυτό τον κόσμο, ήταν ακριβώς τη χαρά, το βλέπαμε στο πρόσωπό τους, το βλέπαμε στο χαμόγελό τους, το βλέπαμε στα μάτια τους, ότι ένιωθαν πως δεν είναι μόνοι τους. Είναι το βασικότερο».

2. Τα μέλη της αποστολής του ΠΑΣΟΚ, τα οποία, εκ μέρους του Προέδρου του Κινήματος, Γιώργου Α. Παπανδρέου, βρέθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, Αρης Μουσιώνης, Ηλίας Καρανίκας, Θανάσης Νησιώτης, Χρήστος Καπάταης και Αλέκος Στάμου, έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος.

3. Ακούστε τις συγκλονιστικές αφηγήσεις τους για το δράμα του Παλαιστινιακού λαού στην ηλ. διεύθυνσηhttp://radiopod.pasok.gr/?p=952 ή διαβάστε το κείμενο της χθεσινής συνέντευξης τύπου στην ηλ. διεύθυνση: http://www.pasok.gr/portal/gr//71997/7/7/1/showdoc.html .

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΔΡΩΝ 


Ξεκινούν δυναμικές αγροτικές κινητοποιήσεις

newsblog | Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Την Κυριακή οι αγρότες της Θεσσαλονίκης αποκλείουν τον κόμβο της Χαλκηδόνας, ενώ την Τρίτη κλείνει ο κόμβοςagrotes Ξεκινούν δυναμικές αγροτικές κινητοποιήσεις του Προμαχώνα από τους αγρότες του Νομού Σερρών, μετά την απόφαση των αγροτών να μη δώσουν “πίστωση” χρόνου στον κ.Χατζηγάκη. Οι εκπρόσωποι των αγροτών δηλώνουν ότι ο εμπαιγμός τους έχει φτάσει στο απροχώρητο, ενώ φέτος η σοδειά της συντριπτικής πλειοψηφίας σαπίζει στις αποθήκες απούλητη. Κινητοποιήσεις αναμένονται και από τους αγρότες του Θεσσαλικού Κάμπου, τόσο στα διόδια των Τεμπών, όσο και τη Γυρτώνη, ενώ υπάρχουν και φωνές που μιλούν για αποκλεισμό ακόμα και των παράδρομων, ώστε να υπάρχει πλήρης οδικός αποκλεισμός.

ΣΥΝ: Ειρωνεία

«Συνιστά πραγματική τραγωδία για τη χώρα ότι έχουμε μια κυβέρνηση η οποία το μόνο που έχει κάνει για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι να «χαρίζει» στην ουσία 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες και να έρχεται τώρα ο κ. Γ. Παπαθανασίου να εκλιπαρεί κι από πάνω τους τραπεζίτες να χρησιμοποιήσουν αυτή τη ρευστότητα για δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τα οποία μάλιστα παρέχονται με ληστρικούς όρους». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτηρίζει ειρωνεία το γεγονός ότι «όσο μειώνεται το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, κι επομένως τα επιτόκια που η τελευταία δανείζει τις εμπορικές τράπεζες, τόσο αυξάνεται το spread των επιτοκίων για τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου».

«Έβαλα αγγελία να πουλήσω το νεφρό μου»

Η απόγνωση λόγω της οικονομικής του κατάστασης οδήγησε 35χρονο πατέρα τριών παιδιών από την Πάτρα, σε μια πράξη απελπισίας. Έβαλε αγγελία για να πουλήσει το ένα του νεφρό και να βγει, έστω προσωρινά, από το οικονομικό αδιέξοδο.

«Είμαι 35 ετών, έχω πρόβλημα επιβίωσης και για το λόγο αυτό θέλω να πουλήσω το ένα μου νεφρό». Ήταν το μήνυμα που άφησε στον τηλεφωνητή εφημερίδας με αγγελίες στην Πάτρα και όπως ο ίδιος o 35χρονος δήλωσε στη zougla.gr: «Παρακαλούσα να χτυπήσει το τηλέφωνο και να έχει βρεθεί αγοραστής. Είχα σκεφτεί δύο λύσεις ή να βάλω τέλος στη ζωή μου ή να πουλήσω το νεφρό μου». Ο 35χρονος διατηρούσε εμπορικό κατάστημα στην Πάτρα, όμως πριν από ενάμισι χρόνο αναγκάστηκε να το κλείσει. Από τότε είναι άνεργος και έχουν συσσωρευτεί χρέη της τάξεως των 4.000 ευρώ, σε λογαριασμούς και ενοίκια. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης του σπιτιού του τον απειλεί με έξωση....

Παράπλευρες απώειες ;;; της σεμνής & ταπεινής διακυβέρνησης των απολιτικών golden boys & girles.... ???

Παλαιστίνη - Palestina - Palestine


gaza_black_ribbon 





Αυτή η γη δεν είναι για πούλημα:
αυτή η γη ανήκει στο λαό μας.
Κάποιοι είναι νεκροί,
κάποιοι είναι ζωντανοί,
αλλά, πολλοί ακόμη δεν έχουν γεννηθεί...

Questa terra non e in vendita:
questa terra appartiene al nostro popolo.
Alcuni sono morti,
alcuni sono viventi,
ma tanti non sono ancora nati...


Η Σοφία Σακοράφα με τα χρώματα της Παλαιστίνης στους Ολυμπιακούς
Sofia Sakorafa con i "colori" di Palestina alle Olimpiadi 2004
Sofia Sakorafa with coloursh of Palestine in Olympic 2004

από : nikosklitsikas.gr
  ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ «ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ» ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ Μ.ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ. 
ΘΑ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΑΤΙΜΩΤΙΚΗ ΦΥΓΗ Η Ν.Δ.;

1. Το ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε, χθες στη Βουλή, πρόταση για τη σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, της λεγόμενης «προανακριτικής», για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

2. Το ΠΑΣΟΚ, στις 15 Οκτωβρίου 2008 είχε επίσης καταθέσει πρόταση σύστασης αυτής της ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Η διαδικασία τότε, δεν είχε ολοκληρωθεί, λόγω της μη συμμετοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη συζήτηση.

3. Επανυποβάλαμε την πρόταση, με βάση τα νέα στοιχεία και τις ισχυρές ενδείξεις που προέκυψαν από τα έγγραφα και τις καταθέσεις μαρτύρων, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, αλλά και τα έγγραφα και τις καταθέσεις μαρτύρων, κατά τη διαδικασία ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που συστήθηκε από τη Βουλή για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου

4. Η πρόταση αναφέρεται στον κ. Δούκα, στον κ. Κοντό και στον κ. Μπασιάκο γιατί με τις Υπουργικές Αποφάσεις τους αναγνώρισαν παράνομα την κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου στη Λίμνη Βιστωνίδα και προκάλεσαν μείωση της περιουσίας του Δημοσίου από τις ανταλλαγές οικοπέδων. Αναφέρεται επίσης στον κ. Βουλγαράκη, τότε υπουργό Πολιτισμού, διότι δεν απέτρεψε την παράνομη μεταβίβαση αρχαιολογικών μνημείων στη Μονή Βατοπεδίου. Και αναφέρεται και στον κ. Ρουσόπουλο, τότε υπουργό Επικρατείας, γιατί υπάρχουν στοιχεία και πραγματικά περιστατικά, από τα οποία προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας κατά συναυτουργία των υπουργών και υφυπουργών. Με άλλα λόγια, για ηθικό αυτουργό.

5. Προτείνουμε τη σύσταση αυτής της ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση. Απ’ την Επιτροπή αυτή, θα προκύψει η ύπαρξη ή μη δόλου, η περαιτέρω εξειδίκευση των πράξεων, έτσι ώστε να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής την άσκηση ή μη δίωξης. Δηλαδή η σύσταση της λεγόμενης «προανακριτικής» δεν συνιστά δίωξη. Είναι βήμα περαιτέρω διερεύνησης.

6. Όταν καταθέσαμε την πρώτη πρόταση για τη σύσταση της «προανακριτικής» τον Οκτώβριο, ο κ. Καραμανλής επέλεξε τη φυγή. Είχαμε την πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά αποχώρηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Πώς είχε δικαιολογήσει τότε η κυβέρνηση, δια του κ. Παυλόπουλου την αποχώρησή της; «Αν μετείχαμε στην διαδικασία τότε, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το Σύνταγμα και επίσης σύμφωνα με τον Νόμο περί ευθύνης Υπουργών δεν θα ήταν δυνατόν να επανέλθει η Βουλή στο θέμα αυτό…Καλούμε λοιπόν το ΠΑΣΟΚ να σκεφθεί και πάλι να μην εμμείνει σ’ αυτήν την πρόταση, η οποία μαθηματικά θα οδηγήσει στο κουκούλωμα της υπόθεσης. Να περιμένει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής και από κει και πέρα να έχουμε πλήρη στοιχεία για να προχωρήσουμε» (Π. Παυλόπουλος, μετά από συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής, 23/10/2008).

7. Το επιχείρημα ήταν νομικά αστείο. Αλλά τέλος πάντων θέλουμε να ενημερώσουμε την κυβέρνηση ότι το πρόβλημα που επικαλέστηκαν δεν υπάρχει, ότι η Εξεταστική ολοκλήρωσε τις εργασίες της και αν έχουν στοιχειώδη αξιοπρέπεια και εννοούσαν αυτά που έλεγαν τον Οκτώβριο, θα έρθουν να ψηφίσουν στη Βουλή.

8. Θα επιλέξουν και πάλι την ατιμωτική φυγή; Την φυγή από τις ευθύνες τους και από την αλήθεια; Θα πρέπει όλοι τους να καταλάβουν και πρωτίστως ο σημερινός πρωθυπουργός, ότι οι ευθύνες των πολιτικών δεν ανασχηματίζονται. Διερευνώνται και καταλογίζονται, όπου υπάρχουν, και όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Είναι θέμα αποκατάστασης της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

9. Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να κουκουλώσει και αυτό το σκάνδαλο. Η κοινωνία βοούσε και ο σημερινός πρωθυπουργός έκανε πώς δεν καταλάβαινε. Δεν έβλεπε ούτε σκάνδαλο, ούτε ευθύνες των υπουργών του. Ο κ. Καραμανλής σύρθηκε στην εξεταστική επιτροπή και αναγκάστηκε να παραδεχθεί ευθύνες υπουργών του με βαριά καρδιά και μετά από τις συμβουλές των επικοινωνιολόγων του. Απλά πράγματα, που τα καταλαβαίνουν όλοι οι πολίτες.

10. Καλούμε με αίσθημα ευθύνης τα άλλα κόμματα της Βουλής να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης σύστασης αυτής της Επιτροπής. Πιστεύουμε ότι το χρωστάμε στους Έλληνες πολίτες.


Από τον περασμένο Ιούνιο γνώριζε η ελληνική κυβέρνηση- ή, τουλάχιστον, το οικονομικό επιτελείο- τον κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. 

Παρ΄ όλα αυτά και ενώ επρόκειτο για μια εποχή που η Ν.Δ. προηγούνταν του ΠΑΣΟΚ, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου δεν είχε ακόμη αποκαλυφθεί και η διεθνής οικονομική κρίση δεν είχε ξεσπάσει, δεν ελήφθη κανένα μέτρο πρόληψης της κατάστασης και «θωράκισης της ελληνικής οικονομίας», όπως ήταν η κυβερνητική έκφραση.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Ιούνιο τα επιτόκια για τον δανεισμό της χώρας από τις αγορές εξακοντίζονται στα ύψη (από 4,54% τον Απρίλιο και 4,74% τον Μάιο σε 5,17% τον Ιούνιο και 5,15 % τον Ιούλιο) χωρίς εμφανή αιτία, πέρα από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για επικείμενη κρίση διεθνώς. Και πάλι, όμως, αυτό δεν εμφανίζεται να επηρεάζει τις άλλες χώρες της ευρωζώνης ιδιαίτερα, με εξαίρεση ενδεχομένως την Ιταλία. Κοινοτικές πηγές αποδίδουν την έκρηξη στα επιτόκια δανεισμού της χώρας στην αρχή του καλοκαιριού στο γεγονός ότι τότε κατέφθασαν- και έγιναν αντικείμενο επεξεργασίας - τα στοιχεία έκθεσης της ΕΚΤ υπό τον τίτλο «Δημοσιονομική διατηρησιμότητα και πολιτικές επιπτώσεις για την ευρωζώνη», που δημοσιοποιήθηκε πριν από τρεις ημέρες. Στην έκθεση αυτή διαφαίνεται καθαρά, λένε οι ίδιες πηγές, ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας καταρρέουν και δεν υπάρχει προοπτική βελτίωσης εάν δεν αλλάξουν ριζικά οι ακολουθούμενες πολιτικές- εάν δε ληφθούν μέτρα. Σημειώνεται, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, ότι η εικόνα δεν είναι καλή για το σύνολο των χωρών- μελών της ΟΝΕ (με εξαίρεση τη Φινλανδία), αλλά η Ελλάδα βρίσκεται με διαφορά στη χειρότερη θέση.

Πηγή Τα Νέα

Οι εφημερίδες σήμερα...









ΤΑ ΝΕΑ: Οι τράπεζες τρώνε τη μείωση των επιτοκίων.
Δώρο άδωρο για τους νέους δανειολήπτες η μείωση των ευρωεπιτοκίων αφού οι τράπεζες την εξαφάνισαν αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους τους

.
ΕΘΝΟΣ: Εκρηξη στις ακάλυπτες επιταγές.
Δραματική άνοδο στα «φέσια» της αγοράς από τον Φεβρουάριο και μετά προβλέπουν τραπεζικά στελέχη, έμποροι και βιοτέχνες. Στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία είναι 1 εκατ. άτομα και επιχειρήσεις.


Σόμπολε, είσαι αφελής...


Οικονομέα, είσαι σαν τον Πρετεντέρη...
Πήγε πρωί πρωί στο MEGA και τους άρχισε στα χαστούκια. Την ώρα που ο Σόμπολος έλεγε "να προσέχουμε οι δημοσιογράφοι να μην δίνουμε λεπτομέρειες για την απαγωγή, του πέταξε στην μούρη με το γνωστό του ευγενικό τρόπο. "Ρε Σόμπολε είσαι αφελής? Τι φοβάσαι...
μην αποκαλύψουμε την χημική σύνθεση των φαρμάκων?"
Ο Κακαουνάκης λίγο αργότερα είπε για τον Παπανδρέου πως είναι πολιτικός με ευαισθησίες. Ο Οικονομέας για να τον πειράξει τον ρώτησε."Γιατί ο Καραμανλής δεν έχει?". Κι ο Κακαουνάκης το ίδιο ευγενής όπως και με το Σόμπολο του απάντησε."Πέντε χρόνια που την είδες? Είσαι σαν τον Πρετεντέρη και θέλεις να τα σβήσουμε όλα, και να αρχίσουμε να τον κρίνουμε από εδώ και πέρα?"
Παρά το άκομψο στυλ του, δεν έχει κι άδικο?...


Αναρτήθηκε από nonews-NEWS 

Η «ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΝΗΜΕΝΗ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΟΥΝ ΓΙΑ «ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»…

1. Η κυβερνητική υποκρισία δεν έχει όρια. Η χθεσινή κυβερνητική επιτροπή τις παρθενογεννημένης κυβέρνησης Καραμανλή είχε ως αντικείμενο τα θέματα γραφειοκρατίας…

  • Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για την πορεία εφαρμογής του Ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, ένα σημαντικό πρόγραμμα που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ (Δ’ΚΠΣ) 2007-2013. Υπάρχει βέβαια ένα πρόβλημα. Εξ όσων γνωρίζουμε, ο κ. Παυλόπουλος δεν ανασχηματίστηκε. Είναι ο υπουργός, ο οποίος έχει, εδώ και δύο χρόνια, την ευθύνη αυτού του Ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος, γιατί το ΕΣΠΑ ξεκίνησε το 2007. Σήμερα, έχουμε Ιανουάριο του 2009και, στο Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, το οποίο είναι πράγματι εξαιρετικά σημαντικό, δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ. Ούτε ένα ευρώ δαπάνη.
  • Στη συνέχεια, ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε για τη γραφειοκρατία στις επιχειρήσεις. Ο κ. Χατζηδάκης πράγματι ανασχηματίστηκε και ανέλαβε τώρα το Υπουργείο Ανάπτυξης. Θα ήταν χρήσιμο να αναρωτηθεί και αυτός και όλη η κυβέρνηση, γιατί πέντε χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ., είναι πιο δύσκολο σήμερα να είναι κανείς επιχειρηματίας στην Ελλάδα απ’ ό,τι ήταν το 2004. Γιατί δεν έχουν μειωθεί οι χρόνοι. Γιατί δεν έχουν μειωθεί τα κόστη. Γιατί η γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει και γιατί, σε κάθε νέα έκθεση διεθνούς οργανισμού, η Ελλάδα υποχωρεί ως προς τη δυνατότητα εκκίνησης και λειτουργίας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

2. Είναι θέμα χρόνου η «παρθενογεννημένη» κυβέρνηση Καραμανλή να αρχίσει να ξαναμιλάει για «επανίδρυση του κράτους». Έχουν κάνει τόσα και τόσα, σε αυτό θα ντραπούν;

Οι βολεμένοι, οι άλλοι και τα …αδιέξοδα της χώρας 

Του Γιώργου Βλάχου. 

          Λίγες βδομάδες πριν τα γεγονότα βγήκα σε ταβέρνα με μια παρέα γνωστών  <<φίλων>>, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ευκατάστατοι. Ώριμοι όλοι τους (γεννήθηκαν τη δεκαετία του 50),  διαβάζουν μερικοί κανένα βιβλίο –οι περισσότεροι τους τίτλους των αστικών εφημερίδων (απαραιτήτως καθημερινή) – και πιστεύουν ότι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις. Το 2004, το 2000, το 1996 και το 1993 και όσο θυμούνται ψήφισαν Νέα Δημοκρατία.

          Είναι αρετή να μένεις σταθερός, να μην αλλάζεις. Έτσι μου λέγανε όταν άρχισε η πολιτικοκοινωνική κουβέντα . Οι περισσότεροι είναι συντηρητικοί. Δεν πιστεύουν και δεν θέλουν  ν’ αλλάξει οτιδήποτε στην Ελλάδα. Εύκολα καταλήγουν στο απαισιόδοξο συμπέρασμα ότι:

«τι τα θες τώρα ;!!!, αυτή είναι η... Ελλάδα!!!».

          Τα παιδιά τους σπούδασαν η σπουδάζουν σε καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η διάλυση της Παιδείας ευτυχώς δεν τους άγγιξε. Ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, χωρίς να περιμένουν πολλά από αυτήν, σχεδόν τίποτε, και ελπίζουν, χωρίς και να το πολυπιστεύουν, ότι ο Καραμανλής θα γίνει καλύτερος, τώρα που... έμαθε. Οι ίδιοι πάντως δεν αλλάζουν, είναι σταθεροί στην επιλογή τους, ελπίζουν μόνο να αλλάξει λίγο η Νέα Δημοκρατία, τόσο ώστε να δικαιολογεί την ψήφο τους. Αλλά και αν δεν αλλάξει, πάλι αυτήν θα ψηφίσουν. Διότι, όπως λένε, τι άλλο μπορούν να κάνουν;

Είναι, όπως είπαμε, συντηρητικοί.

          Οι γνωστοί <<φίλοι μου>> νομίζουν ότι η Ελλάδα δεν είναι τίποτε παραπάνω από  μια γεωγραφική περιοχή, από την οποία μπορούν επωφελώς για τους ίδιους να ασκούν τις όποιες επικερδείς δραστηριότητές τους. Δεν αισθάνονται καμιά ιδιαίτερη ευθύνη για την Ελλάδα. Αντίθετα πιστεύουν ότι η Ελλάδα τους χρωστάει. Τους χρωστάει κυρίως την προστασία των συνθηκών που επιτρέπουν τον πλουτισμό τους. Τους χρωστάει σταθερότητα.

Δεν το είδατε πρόσφατα με το ασφαλιστικό ; Ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, οι άνθρωποι που θα έπρεπε να είναι η ηγεσία του τόπου, για ένα μόνο ενδιαφέρονται: Πώς δεν θ’ αλλάξει κάτι που ίσως θίξει τα προσωπικά τους συμφέροντα. Όπως ακριβώς οι αρχαίοι Ρωμαίοι της παρακμής όταν οι Οστρογότθοι ήταν έξω από την πόρτα τους.

          Όμως για κάθε έναν από αυτούς  τους <<βολεμένους>> υπάρχουν δεκάδες άλλοι που θα ήθελαν να τα αλλάξουν όλα. Δεν έχουν κάτι να χάσουν! Όταν δεν έχεις κάτι, πώς θα το χάσεις; Θα ήθελαν όμως, είμαι σίγουρος, να νιώθουν υπερήφανοι για την πατρίδα τους.

Πώς όμως ο καθ ένας από αυτούς να  κινητοποιήσει αυτούς τους πολλούς; Πώς να διαδώσει τις σκέψεις του και να τους κερδίσει; Οι περισσότεροι (να μην πω όλοι τους ) δεν διαβάζουν εφημερίδες, (Η Ελλάδα έχει, με διαφορά, τους λιγότερους αναγνώστες εφημερίδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση).  αλλά παρακολουθούν τηλεόραση. Ένας η δύο στους εκατό αν διαβάζει που και που κανένα βιβλίο. Η επικοινωνία μαζί τους προϋποθέτει τη μεσολάβηση, για να το πω καλύτερα τη διαστρέβλωση της τηλεόρασης.

          Αλλά η τηλεόραση ανήκει στην κατηγορία που δεν θέλει οποιαδήποτε αλλαγή. Βολεύτηκε η τηλεόραση στο σύγχρονο ελληνικό κράτος. Χωρίς κανόνες, χωρίς αρχές, χωρίς άδειες, με μαύρα λεφτά (με την άδεια της κυβέρνησης, βλέπε Ρουσόπουλος κ.λ.π ). Γιατί να θέλει να στηρίξει και να προβάλει οποιαδήποτε αλλαγή;

          Αυτό, λοιπόν, είναι το πρόβλημα.

          Στο οικοδόμημα που ονομάζεται ακόμη «Ελλάδα» εγκαταστάθηκαν στον επάνω όροφο οι <<βολεμένοι>>. Εσωστρεφείς, αδιάφοροι και απαθείς με όσα συμβαίνουν γύρω τους, με την προσοχή τους στραμμένη αποκλειστικά στον δικό τους μικρόκοσμο, χωρίς καμία ατομική και κοινωνική ευθύνη.

          Στους κάτω ορόφους και στα υπόγεια οι υπόλοιποι(μετά και τον αφανισμό τα τελευταία έξη χρόνια των μεσαίων ορόφων-βλέπε μεσαία τάξη-). Αμήχανοι, ανασφαλείς, βλέπουν τι γίνεται γύρω τους, αντιλαμβάνονται τα γενικότερα προβλήματα και περιμένουν. Περιμένουν να τους καθοδηγήσει κάποιος, καθήμενοι απέναντι από την τηλεόραση. Μάταια όμως, διότι καμιά τίμια και αληθινή φωνή δεν φθάνει σε αυτούς. Όλα τα μηνύματα πνίγονται στα παράθυρα της τηλεόρασης.

          Αναρωτιέμαι συχνά πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν …..τόσα προστατευόμενα εισοδήματα. Πώς είναι δυνατόν να μην έχει επαναστατήσει η κοινή γνώμη εναντίον της κυβέρνησης (εναντίον κάθε κυβέρνησης ) που τα διατηρεί, που τα συντηρεί. Κανονικά θα έπρεπε να έχουν ξεσηκωθεί και οι πέτρες με το φαύλο καθεστώς των μαύρων ταμείων που συντηρεί η κυβέρνηση για τους εκδότες και τους καναλάρχες.

          Αλλά οι μεν εύποροι και συντηρητικοί του επάνω ορόφου, που γνωρίζουν ακριβώς τι συμβαίνει, δεν νοιάζονται, δεν τους αφορά προσωπικά. «Τι τα θες τώρα; αυτή είναι η... Ελλάδα!», γυρίζουν το κεφάλι τους αλλού και συνεχίζουν να βγάζουν λεφτά.

          Οι άλλοι όμως, των κάτω ορόφων, που θα ξεσηκώνονταν αν ήξεραν, δεν ξέρουν διότι κανείς δεν μπορεί να τους το πει. Κανένα κανάλι δεν αναφέρθηκε ποτέ στο ζήτημα αυτό. Γιατί θα το έκανε άλλωστε; Αφού το μαύρο ταμείο είναι για το κανάλι.

          Οι άλλοι όμως, των κάτω ορόφων, έχουν τα δικά τους προβλήματα, τον δικό τους κόσμο να φροντίσουν. Ο εργαζόμενος των 1.000 ευρώ τον μήνα, που ελπίζει να κάνει μια υπερωρία για να τα βγάλει πέρα, δεν θα μάθαινε ποτέ ότι ένας η μία Αθηναίος-α συμβολαιογράφος μπορεί εύκολα –με λίγη ώρα δουλειά– να βγάλει 50.000 ευρώ τον μήνα. Το μήνυμα δεν πέρασε ποτέ από το φίλτρο της τηλεόρασης έως ότου ραγίσει το φίλτρο ένεκα Κοντομηνά (Βλέπε Πελέκη- Εφραίμ).

Κατά την άποψή μου, ως χώρα, προχωρούμε προς πάμπολλα αδιέξοδα.

          Κοινωνικά,(Διάρρηξη συνοχής), οικονομικά,(βλέπε επιτήρηση) πολιτικά.(ανίκανη κατά γενική ομολογία κυβέρνηση). Είναι δύσκολο, πρέπει να θέλεις, να μη διακρίνεις τα αδιέξοδα.

          Και όμως κανείς (ή πάντως εξαιρετικά λίγοι) δεν είναι διατεθειμένος να βάλει το χέρι του για να τα αποτρέψει. Μήτε η αντιπολίτευση ελλείψει προτάσεων

          Και το σημαντικότερο κανείς δεν αφήνει να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν εκείνοι που θα υποστούν τις περισσότερες συνέπειες. Θα βρει δουλειά και τι δουλειά το σημερινό παιδί των 15 ετών όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του στο «ελληνικό» εκπαιδευτικό σύστημα; Τι θα συμβεί στον αγρότη μετά το 2013; Πέντε μόνο χρόνια απομένουν. Θα έχουν νερό τα νησιά σε πέντε χρόνια; Τι θα γίνει αν το πετρέλαιο ξαναρχίσει την κούρσα των δολαρίων καθημερινά; Τι θα γίνει με το φυσικό αέριο; Και πολλά άλλα.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη η ελληνική κοινωνία χρειάζεται ένα γερό σοκ. !!! Η... κυβέρνηση όπως είναι τώρα μπορεί να προκαλέσει το σοκ; Όχι !!!!

Σοκ, θα προκληθεί όταν επιτέλους ξυπνήσουν και αναλάβουν τις ευθύνες τους «οι βολεμένοι».

Εγώ απλά να θυμίσω ότι :

Οι Ρωμαίοι της παρακμής προτίμησαν να μην ξυπνήσουν και στο τέλος τους διέλυσαν οι Οστρογότθοι.

 

 

Palestini

اا لًïَôïëق ôïُ ذءسدت, ًïُ âمقêه لًü ôç أـول, هيçىهٌ‏يهé مéل ôçي êلôـَôلَç ًïُ هًéêٌلôهك ôçي هًüىهيç لًïَôïëق (âïُëهُôفٍ ذءسدت, سصرةئء, أسإإ, ءؤإؤص, ذليهٌُùًلْêق إًéôٌïًق مéل ôçي ¢ٌَç ءًïêëهéَىï‎ ôçٍ أـولٍ, إëëçيï-ذلëلéَôéيéلêق ضéëكل, ِïٌهكٍ)

15 أهيـٌç 2009: ï مéلôٌüٍ اëكلٍ تلٌليكêلٍ, âïُëهُôقٍ إٌُُôليكلٍ êلé أٌلىىلôفلٍ ôïُ ôïىفل صمهكلٍ ôïُ ذءسدت, ليل÷ùٌ‏يôلٍ لًü ôç أـول ىلوك ىه ôçي ًُüëïéًç لًïَôïëق ôùي مéلôٌ‏ي ôïُ ذءسدت, َُيليôـهé ôïي هëëçيïًلëلéَôكيéï مéلôٌü حـيôهٌ ءë ءىًـيôëل, ًïُ ôçي هًüىهيç èل ىًهé َôç أـول.
جلٌôٌُéêق مç ôçٍ ذلëلéَôكيçٍ… ï اëكلٍ هك÷ه لَêï‎ىهيï ىلèçôق ôïي حـيôهٌ… َىكمïُي َôل ÷‏ىلôل ôçٍ أـولٍ, هêهك ًïُ ïé نïëïِüيïé ôïُ ةٌَلقë, ىه ôçي َُىًلٌـَôلَç ôùي اذء, ôïُ داإ êلé ôçٍ إٌُùًلْêقٍ ¸يùَçٍ, هêôهëï‎ي ىéل إبحدتءبءرسا!