Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ, ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΙΣΟΛΟΓΑ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

1.     Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε και χθες σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας πρωτοβουλιών εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, και με τους συμπροέδρους της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την Μέση Ανατολή, τον Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών, Γιόνας Γκάρ Στόρε, και τον Πιέρο Φασίνο, με τους οποίους διερεύνησε διεξοδικά τις δυνατότητες παρέμβασης εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην κρίση, ώστε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός από όλες τις πλευρές και συμφωνία εκεχειρίας, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για έναν ειρηνικό διάλογο. Οι επαφές του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με παράγοντες της διεθνούς κοινότητας θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

2.      Η θέση του ΠΑΣΟΚ, όπως την εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου από την πρώτη στιγμή. Και την επανέλαβε, είναι ξεκάθαρη.

α) Ζητούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα. Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο κάθε πράξη βίας. Οι πράξεις αυτές, όπως και οι πολεμικές επιχειρήσεις, τροφοδοτούν έναν φαύλο κύκλο τυφλής βίας και αίματος στην Μέση Ανατολή και εξανεμίζουν και τις ελάχιστες ελπίδες για εξεύρεση ειρηνικής και βιώσιμης λύσης στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη δύο κρατών. Καταδικάζουμε τους πολύνεκρους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Γάζα και ζητούμε την άμεση παύση τους, όπως και των επιθέσεων με πυραύλους κατά του Ισραήλ.

β) Το Ισραήλ μεταφέρει τη βία και στις επόμενες γενιές. Το μακελειό, όμως, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Πρυτανεύουν, δυστυχώς, στην πλευρά του Ισραήλ οι χειρότερες απόψεις περί δήθεν εξάλειψης του προβλήματος με όρους πολέμου και θανάτου. Το μόνο που θα αποφέρει αυτή η ολέθρια πρακτική είναι η κλιμάκωση της βίας σε όλο τον πλανήτη. Η κυβέρνηση του Ισραήλ - και δυστυχώς όχι μόνο αυτή - για μια ακόμη φορά εμφανίζεται να μην αντιλαμβάνεται ότι ο τρόπος με τον οποίο μεταχειρίζεται και κλιμακώνει τη βία, ιδίως εναντίον των αμάχων, ως μόνη συνέπεια θα έχει το περισσότερο αίμα και την ατέρμονα κληροδότηση του μίσους.

γ) Η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει αμέσως έντονες πρωτοβουλίες για την εκεχειρία. Οι πρωτοβουλίες της Ε.Ε. πρέπει να στοχεύσουν, επίσης, στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, που θα φθάσει πραγματικά στους έχοντες την ανάγκη της.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΞΑΦΝΙΚΑ, ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ, ΑΝΟΙΓΟΥΝ «ΔΙΑΛΟΓΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.

1.Ξαφνικά και χωρίς να καταθέσει καμία απολύτως πρόταση, η κυβέρνηση, επιχειρεί να ανοίξει «διάλογο» για το «νέο Λύκειο» και «το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση». Μετά από πέντε (5) χρόνια συγκρούσεων στα Πανεπιστήμια και διάλυσης της Γενικής και ιδιαίτερα της Τεχνικής Β/θμιας Εκπαίδευσης. Χωρίς προετοιμασία, χωρίς πλαίσιο, χωρίς σχέδιο.

2. Ο δημόσιος διάλογος, πάνω από όλα, απαιτεί σαφή και συμφωνημένο στόχο, που για μας είναι ηπρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με βάση τις επιλογές, τις δυνατότητες και κυρίως τις ίσες ευκαιρίες που πρέπει να δίνονται σε όλους τους νέους. Η υλοποίηση αυτού του στόχου προϋποθέτει σημαντική μεταρρύθμιση στην Τεχνική και Γενική Β/θμια Εκπαίδευση, οργανωμένο επαγγελματικό προσανατολισμό, αυτοδιοίκητα, ισχυρά Τριτοβάθμια Ιδρύματα και, βεβαίως, μεταβατικό σχέδιο και περίοδο.

3. Επιπλέον ο δημόσιος διάλογος απαιτεί σοβαρή προεργασία όπως: χαρτογράφηση, ερευνητικά στοιχεία, τεχνικές προϋποθέσεις, χρονοδιάγραμμα και, βεβαίως, σεβασμό των θεσμών και των κομμάτων. Οι γενικόλογες προσκλήσεις, προσβάλλουν τη σοβαρότητα του θέματος και, δυστυχώς, μας υπενθυμίζουν τις άλλες απόπειρες «διαλόγου» της κυβέρνησης, που μόνο ως άλλοθι ειλημμένων αποφάσεων χρησιμοποιήθηκαν.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 25% ΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

1. Νέο χαράτσι επιβάλλει η κυβέρνηση σε δεκάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες, χαμηλών εισοδημάτωνΕν μέσω οικονομικής κρίσης, το Υπουργείο Μεταφορών επιβάλλει αύξηση σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, ηλεκτρικό, μετρό), εκτοξεύοντας την τιμή του ενιαίου εισιτηρίου στο ένα (1) ευρώ ανά απλή διαδρομή. Αύξηση δηλαδή της τάξης του 25%.

2 .Το Μάιο του 2008, επιβλήθηκαν αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων από 60% έως και 100%.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εξυπηρετούν πρωτίστως τα φτωχά και μεσαία στρώματα. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταφορών, επιδεικνύουν για μία ακόμη φορά την κοινωνική αναλγησία, που τους χαρακτηρίζει

ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Με έκπληξη και προβληματισμό διαπιστώσαμε χθες ότι τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου Κρήτης αποτέλεσαν στόχο πυροβολισμού αγνώστου ή αγνώστων δραστών με άγνωστα κίνητρα. Το συμβάν καταγγέλθηκε από τον Γραμματέα της Ν.Ε. Ηρακλείου στην Αστυνομία, άνδρες της οποίας πραγματοποίησαν αυτοψία στο χώρο και ξεκίνησαν ταυτόχρονα την διενέργεια προανάκρισης.

Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει την παράνομη οπλοχρησία και κάθε μορφή βίας σκοπούμενης ή μη. Η συγκεκριμένη ενέργεια κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση που θα πρέπει άμεσα η Αστυνομία να διαλευκάνει ώστε να συλληφθεί ο δράστης και να γίνουν γνωστά τα κίνητρα που τον οδήγησαν σε αυτή την πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου