Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ: «Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΗΝ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ»

1. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε και χθες κοντά στους κατοίκους της ελληνικής περιφέρειας και στους αγρότες, παρουσιάζοντας το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο της χώρας από την πολύπλευρη κρίση και την αντιμετώπιση της ύφεσης.

  • Επανέλαβε τις 4 βασικές προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ: αποφασιστική στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους, δημιουργία νέου πλούτου και θέσεων εργασίας με επένδυση στην «πράσινη ανάπτυξη» και ένα δίκαιο και ευνομούμενο κράτος, ένα κράτος δικαίου.
  • Προσδιόρισε και πάλι τις 5 συγκεκριμένες δέσμες μέτρων του ΠΑΣΟΚ για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Μέτρα για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των ασθενέστερων στρωμάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών.

2. Ο Γ. Παπανδρέου, μετά τις Σέρρες, παρουσίασε και στα Τρίκαλα την πρόταση του για μία νέα Συμφωνία Εμπιστοσύνης Πολιτείας - Αγροτών που περιλαμβάνει 10 συγκεκριμένες δεσμεύσεις: α) Η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για τη βελτίωση της διαχείρισης νερού και ποιότητας των προϊόντων, β) Η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά με αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων» προϊόντων, γ) Η προώθηση νέων, σύγχρονων, ισχυρών συλλογικών δομών με τομές στη λειτουργία των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, δ) Η συνεχής και αποτελεσματική επιμόρφωση των αγροτών για όλες τις τεχνολογικές και παραγωγικές εξελίξεις, ε) Η καθιέρωση στην πράξη του Μητρώου Αγροτών κι ενός πραγματικού Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, στ) Ο χωροταξικός σχεδιασμός και καθορισμός των χρήσεων γης με ευνοϊκούς όρους χρήσης ενοικίασης γης για τον αγρότη, ζ) Η αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτονται και οι νέοι κίνδυνοι που προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές, η) Σύγχρονο δίκτυ κοινωνικής προστασίας με αγροτικά ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων, Βοήθεια στο Σπίτι: αυτά θα είναι τα νέα μεγάλα έργα της επόμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η) Αύξηση της βασικής σύνταξης του αγρότη και της αγρότισσας, ώστε να διαμορφωθεί στα 550 ευρώ για τον μεμονωμένο και στα 950 ευρώ για το ζευγάρι, και θ) Σταδιακή εξίσωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των αγροτών, με εκείνα των ασφαλισμένων των άλλων Ταμείων, σε ό,τι αφορά προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και όρια ηλικίας. Ενδεικτικά, όλοι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 37 χρόνια ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, και οι αγρότες να έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στο 60ό έτος, όπως συμβαίνει και στα άλλα Ταμεία.

3. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε τέλος στα 10 άμεσα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την άμεση στήριξη του εισοδήματος των αγροτών απέναντι στην επαπειλούμενη ύφεση:

α) Ένα δις ευρώ, από τα 28 δις ευρώ που δίνονται στις τράπεζες, να διοχετευθεί στον αγροτικό τομέα, β) Άμεση ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που βαρύνονται από δάνεια, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής περίοδος χάριτος δύο ετών, γ) Πάγωμα όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια, χωρίς δόσεις κεφαλαίου, τόκους υπερημερίας και ανατοκισμό των τόκων, δ) Επέκταση των παραπάνω ρυθμίσεων για συγκεκριμένες περιπτώσεις υγιών και δυναμικών Συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, ε) Άμεση επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, στ) Αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες, ζ) Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, σε ποσοστό 4% επί του συνολικού ύψους των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων με βάση τα στοιχεία του 2007, η) Χορήγηση ουσιαστικού επιδόματος θέρμανσης από 300 έως 500 ευρώ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, θ) Κατάργηση του ενιαίου τέλους ακίνητης περιουσίας (ΕΤΑΚ)ι) Αύξηση της επιδότησης του μεταφορικού κόστους ζωοτροφών για τις μειονεκτικές και τις νησιωτικές περιοχές.


το Μποστάνι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου