Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ.

1. Τι είχαμε πει από την πρώτη στιγμή για τα 28 δις στις τράπεζες; Ότι δόθηκαν χωρίς κανέναν όρο, χωρίς καμιά προϋπόθεση και κυρίως χωρίς υποχρέωση των τραπεζών να στηρίξουν οικονομικά και να «αιμοδοτήσουν» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.

2. Απόδειξη: το φιάσκο της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ενδιάμεσο το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, το γνωστό ΤΕΜΠΜΕ…

  • Πρώτον, ο προϋπολογισμός του ΤΕΜΠΜΕ είναι ασήμαντος. Ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ τη στιγμή που οι πραγματικές ανάγκες για τη στήριξη των υφισταμένων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 1 δις ευρώ.
  • Δεύτερον, το πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης για εγγύηση και επιδότηση επιτοκίου δανείων κεφαλαίων κίνησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με ενδιάμεσο φορέα το ΤΕΜΠΜΕ, εξελίσσεται σε μεγάλο φιάσκο. Η κυβέρνηση αδυνατεί να παρακολουθήσει την υλοποίηση του προγράμματος προς όφελος της μικρής και μεσαίας επιχείρησης. Ουσιαστικά, μόνο μία από τις δεκαέξι συνολικά τράπεζες που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα έχει ανταποκριθεί. Υπολογίζεται ότι από τις 50.000 εμπόρους, βιοτέχνες κλπ. Που έσπευσαν να δανειοδοτηθούν στις τράπεζες, μόνο 240 είδαν το αίτημά τους να προχωράει!
  • Τρίτο, από τις 240 δρομολογημένες αιτήσεις για επιδότηση επιτοκίου κεφαλαίου κίνησης, οι 220 κινήθηκαν, προφανώς κατόπιν υπόδειξης, μέσω της Αγροτικής Τράπεζας. Το ερώτημα εδώ είναι σαφές: Γιατί αυτή η προτίμηση στην Αγροτική Τράπεζα; Τι κάνουν οι άλλες τράπεζες; Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης απέναντι στην αδράνεια και την άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν, όπως έχουν υποχρέωση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Συμμετέχουν οι άλλες τράπεζες στο πρόγραμμα αυτό και εάν όχι γιατί; Και ποιοι είναι αυτοί επίσης που πήραν τα δάνεια; Φοβούμαστε ότι θα επιστρέψουμε στα θαλασσοδάνεια της δεκαετίας του ’70…

3. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προκαλεί με τα ευχολόγια της για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όταν όλοι γνωρίζουν ότι από τα 22 δις του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (το Δ’ ΚΠΣ), εδώ και δυο χρόνια, ούτε ένα ευρώ δεν έχει εισρεύσει στα ταμεία έστω και μιας μικρομεσαίας επιχείρησης. Στο πρόγραμμα Επιχειρηματικότητα – Ανταγωνιστικότητα του ΕΣΠΑ έχουν δεσμευτεί 1,3 δις ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχουμε πάρει προκαταβολή 409 εκατ. για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αλλά ούτε ένα ευρώ δεν έχει εισρεύσει στα ταμεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό είναι το πραγματικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας για την επιχειρηματικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου