ΤΙ ΘΑ ΖΗΤΟΥΣΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ, ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΧΩΡΙΣ ΑΤΖΕΝΤΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.
1. Ο σημερινός πρωθυπουργός πηγαίνει στο Συμβούλιο Κορυφής χωρίς εθνική ατζέντα. Ζητά συναίνεση, αλλά δεν έχει προηγηθεί ούτε η ελάχιστη διαβούλευση για τα εθνικά θέματα που θα έπρεπε να θέσει, να συζητήσει, να διεκδικήσει.
2. Το ΠΑΣΟΚ θέτει μια σειρά από ζητήματα, που θεωρούμε ότι πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να φέρει στο τραπέζι του Συμβουλίου Κορυφής. Θέματα που θα έθετε μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ:
- Πρώτον το ζήτημα της μετεξέλιξης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για να δοθεί έμφαση στις αναπτυξιακές επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
- Δεύτερον, την έκδοση ευρωομολόγου με ευρωπαϊκούς πόρους για να μπορέσουν χώρες όπως η Ελλάδα να δανειστούν με ευνοϊκότερα επιτόκια.
- Τρίτον, την αύξηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να υπάρξουν μεγαλύτερες επενδύσεις στην οικονομική και κοινωνική συνοχή μεταξύ των κρατών-μελών.
- Τέταρτον, πρέπει να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση από την Ε.Ε. να αναλάβει πρωτοβουλία για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, κάτι που βέβαια αφορά ιδιαίτερα τη χώρα μας, εξαιτίας και της παρουσίας ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών στις χώρες αυτές.
- Πέμπτον, πρέπει να θέσει η ελληνική κυβέρνηση το ζήτημα του πλαισίου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως και της πιο αποτελεσματικής εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των διασυνοριακών χρηματιστηριακών συναλλαγών.
- Έκτο, να ζητήσει την προώθηση μιας σειράς προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τα 5 δις ευρώ για το ευρωπαϊκό πακέτο ανάπτυξης του περασμένου Νοεμβρίου, και το πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων των 6 δις ευρώ, προγράμματα που πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα.
- Έβδομο, πρέπει η Ε.Ε. να δει μια σειρά από άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα, για χώρες όπως η Ελλάδα, όπου η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός, να αναληφθούν πρωτοβουλίες, αντίστοιχες με αυτές που ζητούν μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, για τις δικές τους βαριές βιομηχανίες, που είναι τα αυτοκίνητα.
3. Ο σημερινός πρωθυπουργός δεν πρέπει να συμφωνήσει σε διμερείς διακανονισμούς ή διμερή επιτήρηση. Τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά, στο πλαίσιο της Ε.Ε., και όχι με επιβλαβείς, για τα εθνικά μας συμφέροντα, διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη μέλη..
4. Δυστυχώς, δεν έχουμε μεγάλες φιλοδοξίες για την παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνήθως, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρίσταται ως θεατής, δεν συνεισφέρει, η ελληνική κυβέρνησηδεν προσέρχεται με θέσεις και προτάσεις. Αυτό, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει συνολική άποψη ούτε για την Ε.Ε., ούτε για το που πρέπει να πάει η χώρα…
ΠΑΣΟΚ
ΜΠΟΣΤΑΝΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου