Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

[ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ ] Ανασφάλεια στην Ελλάδα

Του Γρηγόρη Καλφέλη Κalfelis@law. auth.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 3 Μαρτίου 2009

Η αγωνία κλονίζει τις βεβαιότητές μας. Μήπως λοιπόν βιώνουμε και στον τόπο μας μια τέτοια διαβρωτική αγωνία, γιατί συμβαίνουν ολέθρια γεγονότα που μας κάνουν να νιώθουμε ολότελα ανασφαλείς; Και μήπως η Ελλάδα έχει μετατραπεί, δυστυχώς, σε μια ανασφαλή χώρα; 

Και εξηγούμαι πιο αναλυτικά, χωρίς να καταφεύγω σε επικίνδυνες υπερβολές: Τον Δεκέμβριο σκοτώνεται ένας μαθητής, ενώ η Αστυνομία παρακολουθεί αδιάφορα τις ανεξέλεγκτες ομάδες των κουκουλοφόρων να καταστρέφουν τα πάντα (και να θυμίζουν αυτό που έλεγαν οι ναζιστές, δηλαδή ότι θα φύγουν και θα αφήσουν πίσω τους ένα φλεγόμενο κόσμο)! 

Τον Φεβρουάριο επίσης μια βάρβαρη ομάδα κουκουλοφόρων ξυλοκοπά άγρια τον καθηγητή Γ. Πανούση, γιατί προφανώς δεν συμφωνεί με τη γνώμη του για το περίφημο πανεπιστημιακό άσυλο (το οποίο καλύπτει τελικά και την πιο εξωφρενική αξιόποινη πράξη). Τέλος, γελοιοποιείται κάθε έννοια οργανωμένης κρατικής οντότητας, αφού για δεύτερη φορά αποδρά- διά ελικοπτέρου- από τις φυλακές του Κορυδαλλού η γνωστή ομάδα των κακοποιών. 

Όμως αυτός ο επιλεκτικός κατάλογος θα ήταν τραγικά ελλιπής, αν δεν αναφέραμε και ένα άλλο αποτρόπαιο στοιχείο: Δηλαδή, τον Φεβρουάριο απολύονται από τις δουλειές τους λόγω της οικονομικής κρίσης τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι, ενώ η εγκληματικότητα αυξάνεται ραγδαία. 

Και αντί λοιπόν η κυβέρνηση να οργανώσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να αντιμετωπίσει εξειδικευμένα τις φοβερές εκφάνσεις της παραπάνω ανασφάλειας, καταφεύγει στη μεθοδολογία μιας απαράδεκτης παραπλάνησης της κοινής γνώμης για να βρει εξιλαστήρια θύματα σε σχέση με τις δικές της συνολικές ευθύνες. 

Και αρχίζω από τον αποκρουστική βιαιοπραγία κατά του ακαδημαϊκού Γ. Πανούση. Προφανώς η ενέργεια τούτη έγινε από ανθρώπους που αγνοούν προκλητικά αυτό που έλεγε η Ρόζα Λούξεμπουργκ, δηλαδή ότι «η ελευθερία είναι η ελευθερία για όσους σκέπτονται διαφορετικά»! 

Επομένως πρέπει να αντιδράσουμε απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα, γιατί αυτό που διακυβεύεται σε τελευταία ανάλυση με τέτοιες φασιστοειδείς πρακτικές είναι η αρχή
ΤΟ ΦΟΒΕΡΟ ΚΛΙΜΑ
ανασφάλειας επιδεινώνεται, γιατί η κυβέρνηση με τη μυωπική της πολιτική οδηγεί όλο και περισσότερους στην ανεργία και τη φτώχεια. Και αυτό με τη σειρά του διογκώνει ακόμη περισσότερο την εγκληματικότητα!
της ανεκτικότητας που επιβάλλει να πείθουμε- και όχι να ξυλοκοπούμε- εκείνους με τους οποίους διαφωνούμε (Ν. Μπόμπιο, «Εγκώμιο της ανεκτικότητας»). 

Όμως αντί η κυβέρνηση να ψάξει να βρει πώς θα προστατεύσει την ελευθερία του λόγου, οργανώνει αδικαιολόγητα θεαματικές διαδικασίες ιδεολογικού αποπροσανατολισμού, για να δείξει ότι υπάρχει δήθεν ένας πυρήνας αποτελεσματικότητας, μέσα σε ένα διαλυμένο και χυδαία κομματοκρατούμενο κράτος. 

Η «ευκαιρία» δίνεται βολικά με την απίθανη ιστορία της απόδρασης. Ενώ λοιπόν δυσφημιζόμαστε διεθνώς γι΄ αυτό το κατάντημα, ο υπουργός της Δικαιοσύνης εξαγγέλλει πομπωδώς την παραγγελία ποινικών διώξεων κατά των φυλάκων του Κορυδαλλού (βρίσκοντας έτσι εύκολα εξιλαστήρια θύματα και απαλλάσσοντας την κυβέρνηση από τις δικές της τεράστιες ευθύνες, όταν είναι γνωστό ότι ούτε ο Συνήγορος του Πολίτη δεν έχει πρόσβαση σε αυτό το βρώμικο πεδίο των φυλακών)! 

Και αναρωτιέται κανείς το εξής πράγμα: Δεν γνωρίζει ο υπουργός της Δικαιοσύνης ότι η Ποινική μας Δικονομία (και συγκεκριμένα το άρθρο 30) δεν του επιτρέπει μια τέτοια ακατανόητη επέμβαση στο έργο της εισαγγελικής αρχής ή μήπως θέλει σώνει και καλά να δημιουργήσει την αίσθηση μιας εικονικής αποτελεσματικότητας στην ανήσυχη κοινωνία, άσχετα από το κόστος που θα έχει η ενέργεια τούτη στη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών; Δεν είναι όλα αυτά απαράδεκτα πράγματα; 

Εν τέλει αυτό το φοβερό κλίμα της ανασφάλειας επιδεινώνεται, γιατί η κυβέρνηση με τη μυωπική της πολιτική οδηγεί όλο και περισσότερους στην ανεργία και τη φτώχεια. Και αυτό με τη σειρά του διογκώνει ακόμη περισσότερο την εγκληματικότητα! 

Θα ήταν λοιπόν ωφέλιμο οι οικονομικοί εγκέφαλοι της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να βγουν λίγο από τους γυάλινους πύργους τους και να διαβάσουν τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν που συστήνει δημόσιες επενδύσεις σε δρόμους, σχολεία κ.λπ., για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και την κατάρρευση («Τhe Νew Υork Τimes», «Deficits and the Future», 1/12/2008). Ποιο είναι το συμπέρασμα; Η κυβέρνηση με τη συνολική της στάση βυθίζει τη χώρα σε μια απίστευτη ανασφάλεια και αυτό είναι από κάθε άποψη αδικαιολόγητο! 

Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ

από ΤΑ ΝΕΑ
ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου