Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

«ΕΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ» ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ

1. Επειδή τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν μία πρωτοφανή παραποίηση της αλήθειας στο ζήτημα της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, για να καλύψουν τις αντεργατικές πολιτικές που ακολούθησαν και την τελευταία 5ετία και την περίοδο 1990-1993, ξεκαθαρίζουμε τα εξής:

-    Το ισχύον νομικό πλαίσιο, που αφορά σε όλες τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, δημιουργήθηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη (όσο κι αν θέλουν να την ξεχνάνε),  με τον νόμο Σουφλιά.

-    Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ βελτίωσαν επί το κοινωνικότερο το καθεστώς, ώστε η εργατική μας νομοθεσία να συγκαταλέγεται στις πλέον προστατευτικές για τον εργαζόμενο στην Ε.Ε..

-    Μετά το 2004, η κυβέρνηση της ΝΔ θεσμοθέτησε νέους αντεργατικούς νόμους, όπως ο Ν.3385/2005, εκχωρώντας αποκλειστικά στους εργοδότες το δικαίωμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Ακόμη, με το νόμο για τις ΔΕΚΟ (Ν.3429/2005), καταστρατηγήθηκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και δημιουργήθηκαν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων.

-    Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), αφού  ακόμη και η προστατευτικότερη νομοθεσία, χωρίς ένα μηχανισμό ελέγχου, καθίσταται γράμμα νεκρό. Η κυβέρνηση Καραμανλή απαξίωσε το ΣΕΠΕ, οικονομικά και λειτουργικά.  

2. Η κρίση βρίσκει την αγορά εργασίας ανοχύρωτη και τον εργαζόμενο ανυπεράσπιστο. Η διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα μπορεί και πρέπει να συνδυαστεί με αυξημένη προστασία για τους εργαζόμενους και τη δίκαιη κατανομή των βαρών και θυσιών. Αυτό όμως προϋποθέτει σοβαρή κυβέρνηση με σχέδιο, και όχι  παραπαίουσα και κουρασμένη κυβέρνηση.

ΠΑΣΟΚ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου