ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΔΙΠΛΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
1. Το Μάιο του 2008, παρουσιάσαμε πρόταση νόμου για την προστασία των νοικοκυριών από τον υπερδανεισμό. Μία από τις διατάξεις της πρότασης νόμου (άρθρο 5) προέβλεπε την εισαγωγή στο πτωχευτικό μας δίκαιο μέτρων που δίνουν στους δανειολήπτες που έχουν αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής των χρεών τους, μια «δεύτερη ευκαιρία». Είναι μια σειρά μέτρων, τα οποία υπάρχουν σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που όμως δεν υπάρχουν στο ελληνικό πτωχευτικό Δίκαιο. Προτείναμε μάλιστα με την πρόταση νόμου τη σύσταση Επιτροπής, έτσι ώστε εντός εξαμήνου, μέχρι το τέλος του 2008, να ήμασταν σε θέση να προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
2. Η κυβέρνηση που καταρρέει απέρριψε, φυσικά, την πρότασή μας τον Ιούλιο του 2008 γιατί ποτέ δεν νοιάστηκε για τον πολίτη. Επειδή, όμως, τα προβλήματα των πολιτών δεν μπορούν να περιμένουν πότε η σημερινή κυβέρνηση θα αποφασίσει να δώσει τέλος στην ακυβερνησία, το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε χθες προς διαβούλευση συνολική νομοθετική πρωτοβουλία (πρόταση νόμου) που θα ρυθμίζει τις οφειλές των υπερχρεωμένων καταναλωτών και θα δίνει διέξοδο σε χιλιάδες συμπολίτες μας, που αυτή τη στιγμή δεν έχουν μια δεύτερη ευκαιρία.
3. Οι προτάσεις που καταθέτουμε είναι προτάσεις ευθύνης, είναι προτάσεις που δίνουν πραγματικές λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα γιατί προκύπτουν μέσα από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Για αυτό η επίσημη παρουσίαση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ θα γίνει την Τετάρτη 29 Απριλίου με την συμμετοχή όλων των κοινωνικών και θεσμικών φορέων και την Πέμπτη 30 Απριλίου θα την καταθέσουμε στη Βουλή.
4. Οι πολίτες θα χρειαστούν αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, αξιόπιστες, σοβαρές και υπεύθυνες λύσεις στα προβλήματά τους. Αυτή την ανάγκη θέλουμε να καλύψουμε από σήμερα, διότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Επαναλαμβάνουμε: κάθε πολίτης θα γνωρίζει επακριβώς τι έχει να περιμένει από μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ την ημέρα που θα προσέλθει να ψηφίσει στις εθνικές εκλογές. Κάθε βδομάδα που περνά υλοποιούμε τη δέσμευσή μας.
Γιατί είναι κρίσιμης σημασίας η πρόταση νόμου που παρουσιάζουμε;
1. Από το 2003 μέχρι το 2008 τα χρέη των νοικοκυριών έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 100 δις ευρώ, δηλαδή είναι αυξημένα 190% σε σχέση με το 2003. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τραπεζών από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, το ποσοστό των καθυστερούμενων οφειλών έχει αυξηθεί κατά 15%. Οι Έλληνες έχουν μετατραπεί από έθνος αποταμιευτών σε έθνος υπερχρεωμένων καταναλωτών
2. Η κυβέρνηση δεν άσκησε καμία εποπτεία στις Τράπεζες, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά από καταχρηστικές πρακτικές και να επιβαρύνονται ακόμη και σήμερα από παράνομες και αδικαιολόγητες χρεώσεις.
3. Η καταρρέουσα κυβέρνηση γονατίζει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά που προσπαθούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Τα οδηγεί στο αδιέξοδο. Η πρωτοβουλία μας έρχεται λοιπόν να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες συνανθρώπους μας, οι οποίοι αναζητούν μια διέξοδο από τα μεγάλα χρέη που έχουν επωμιστεί.
Ποια είναι η κεντρική ιδέα της πρότασης νόμου;
Δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές, που έχουν διαπιστωμένη και μόνιμη αδυναμία ν' αποπληρώσουν τα δάνειά τους, ν' απαλλαγούν από τα χρέη τους, εξοφλώντας με βάση το εισόδημα από την εργασία τους ένα μέρος των χρεών, που καθορίζεται από το Δικαστήριο και δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 10% των οφειλών. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα, το κεντρικό ζητούμενο από την πρόταση την οποία καταθέτουμε.
Ποιες οι βασικές προϋποθέσεις για την απαλλαγή από τα χρέη;
Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι να μην υφίστανται περιουσιακά στοιχεία και να μην επαρκούν τα τρέχοντα εισοδήματα για την ικανοποίηση των δανειακών υποχρεώσεων. Ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταθέτει κάθε μήνα για 3 έως 5 χρόνια ένα μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Αν δεν τηρήσει τις υποσχέσεις του, τις δεσμεύσεις του, τότε δεν επέρχεται απαλλαγή από τα χρέη.
Πώς εξελίσσεται η διαδικασία απαλλαγής από τα χρέη;
Η απαλλαγή του υπερχρεωμένου καταναλωτή επιδιώκεται σε 3 στάδια.
- Σε πρώτο στάδιο επιδιώκεται η εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς, στη βάση ενός πλάνου εξυγίανσης των χρεών.
- Στο δεύτερο στάδιο και εφ' όσον δεν ευοδωθεί το πρώτο, ο οφειλέτης δικαιούται να υποβάλει αίτηση για έναρξη διαδικασίας απαλλαγής από τα χρέη, με σκοπό να επιδιωχθεί δικαστικώς η συναινετική αποδοχή του. Εάν δεν αντικρούσουν το σχέδιο οι πιστωτές, οι Τράπεζες δηλαδή, εντός ορισμένης προθεσμίας λογίζεται ως αποδεχθέν.
- Στο τρίτο στάδιο, σε περίπτωση που δεν προκύψει συναινετική αποδοχή κατά την προηγούμενη φάση, ξεκινά πλέον η δικαστική διαδικασία ρύθμισης των χρεών και ελέγχεται αυτεπαγγέλτως αν πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις για την αιτούμενη απαλλαγή.
Τι προβλέπει η πρόταση νόμου για τις τράπεζες;
Αυτό το σχέδιο νόμου ουσιαστικά βάζει ένα πλαίσιο λειτουργίας και για τις τράπεζες. Να εξετάζουν πάρα πολύ προσεκτικά την δανειοληπτική ικανότητα του καταναλωτή. Να προσαρμόσουν τις εσωτερικές τους διαδικασίες και τους δικούς τους μηχανισμούς έτσι ώστε να βρίσκονται πολύ πιο κοντά στον δανειολήπτη, να εξετάζουν την ικανότητά του ν‘ ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του και να παίρνουν πρωτοβουλίες, μαζί με τον δανειολήπτη, ρύθμισης κι επαναρύθμισης των χρεών. Αλλάζει μ' αυτό το σχέδιο νόμου το διαπραγματευτικό πλαίσιο ανάμεσα στον καταναλωτή και στην Τράπεζα. Γι' αυτό το θεωρούμε μια μεγάλη τομή και στο Δίκαιο της χώρας μας και μια τομή που προστατεύει το κοινωνικό δικαίωμα του πολίτη σε μια αξιοπρεπή διαβίωση και σε μια δεύτερη ευκαιρία.
Για περισσότερες πληροφορίες για τη νομοθετική πρωτοβουλία μας πατήστε εδώ
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 7:46 μ.μ. - 08/04/2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου