Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Το έργο είναι γνωστό.

Νομίζω πως το σκορ μεταξύ των συνταγματολόγων έχει ανατραπεί υπέρ εκείνων οι οποίοι δεν κρίνουν αντισυνταγματική τη στάση που έχει δηλώσει ότι πρόκειται ν ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλο τώρα αν κάποια τηλεοπτικά παπαγαλάκια των καναλιών, που υποτίθεται ότι κάνουν ρεπορτάζ διαβάζοντας το «χαρτάκι» που τους πλασάρουν από το Μαξίμου, φροντίζουν επιμελώς να καλλιεργούν την εντύπωση ότι στην Ελλάδα συνταγματολόγοι είναι μόνο εκείνοι των οποίων η άποψη εξυπηρετεί την κυβέρνηση.

Οπως και να ναι, πάντως, λίγη σημασία έχουν όλα αυτά. Ο κόσμος το έχει δει πολλές φορές το έργο, ώστε να περιμένει τι θα πει η μία ή η άλλη πλευρά για να καταλάβει τι γίνεται. Και, φυσικά, θυμάται τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στη θέση της ΝΔ και τι έλεγε η ΝΔ όταν ήταν στη θέση του ΠΑΣΟΚ. Οπως, επίσης, θυμάται ότι το 1990 ο Μητσοτάκης έκανε ό,τι έχει ανακοινώσει πως θα κάνει τώρα το ΠΑΣΟΚ.

Κι ακόμη ξέρει και κάτι άλλο: πως εκείνος που δίνει το δικαίωμα στο ΠΑΣΟΚ να επιβάλει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν είναι άλλος από το ίδιο το Σύνταγμα. Αυτό είναι που προβλέπει ότι, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η χώρα οδηγείται σε εκλογές. Και το προβλέπει ρητά, χωρίς επιφυλάξεις και όρους. Απόδειξη πως δεν υπάρχει διαδικασία η οποία να μπορεί να εμποδίσει το ΠΑΣΟΚ να κάνει την άνοιξη ό,τι έκανε η ΝΔ το 1990. Ολα τα άλλα είναι βυζαντινολογίες, στις οποίες καταφεύγουν οι εκάστοτε αδύναμοι, ελπίζοντας ότι ίσως αποφύγουν το μοιραίο ή μετριάσουν τις συνέπειές του.

Εχουμε ένα Σύνταγμα που επιτρέπει στον εκάστοτε πρωθυπουργό ν αξιοποιεί ένα σωρό διατάξεις του ανάλογα με το κομματικό του συμφέρον. Αυτό το Σύνταγμα μόνο μία διάταξη έχει που να επιτρέπει στην αντιπολίτευση να κάνει το ίδιο. Και η διάταξη αυτή είναι η συγκεκριμένη που θ αξιοποιήσει η αντιπολίτευση για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Οσο δικαίωμα της κυβέρνησης ήταν να προκαλέσει εκλογές το 2007 με προσχηματική αιτία, άλλο τόσο δικαίωμα είναι τώρα του ΠΑΣΟΚ να κάνει το ίδιο.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
bartzinopoulos@hotmail.com

[ ΕΘΝΟΣ ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου