Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

ΕΘΝΟΣ Γ Ν Ω Μ Η : Επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αμφιβολία ότι η εξάρθρωση της συμμορίας που είχε πραγματοποιήσει την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου αποτελεί μια τεράστια επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας. Και αυτή η επισήμανση είναι απαραίτητη, μια και επανειλημμένα έχουν διατυπωθεί επικρίσεις για περιπτώσεις κατά τις οποίες οι παρεμβάσεις των αστυνομικών υπήρξαν ατυχείς και αναποτελεσματικές.

ΩΣΤΟΣΟ, η συγκεκριμένη επιτυχία, την οποία αναμφίβολα χρειάζονταν οι ελληνικές Αρχές ασφαλείας, θα πρέπει να αποτελέσει την ευκαιρία για τους επικεφαλής τους, αλλά και τους πολιτικούς προϊσταμένους τους, να αντιληφθούν μερικές αδιαμφισβήτητες αλήθειες και ανάλογα να διαμορφώσουν τη στάση τους στο μέλλον. Και βασικότερη απ όλες, το γεγονός ότι η σοβαρή και καλά σχεδιασμένη δουλειά πάντα αποδίδει. Αυτό συνέβη στη συγκεκριμένη υπόθεση και γι αυτό το αποτέλεσμα υπήρξε εντυπωσιακά θετικό.

ΜΕΝΕΙ, λοιπόν, να δούμε αν η συγκεκριμένη επιτυχία θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μια γενικότερη και συστηματικότερη προσπάθεια βελτίωσης της αποδοτικότητας της ΕΛ.ΑΣ. ή αν θα «σπαταληθεί» στον βωμό μιας φτηνής προσπάθειας πολιτικής αξιοποίησης. Αν, παρ ελπίδα, συμβεί το δεύτερο, είναι βέβαιο ότι μια σημαντική ευκαιρία να επανακτήσει σταδιακά η Ελληνική Αστυνομία τη χαμένη τα τελευταία πέντε χρόνια αξιοπιστία και αποτελεσματικότητά της θα έχει απολεσθεί προς χάρη μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

ΟΠΩΣ, επίσης, θα είναι ολέθριο σφάλμα αν κάποιοι διοικητικοί, επιχειρησιακοί ή πολιτικοί παράγοντες σπεύσουν να επαναπαυτούν στις δάφνες αυτής της επιτυχίας και θεωρήσουν ότι η σημερινή Αστυνομία είναι σημαντικά διαφορετική από την προ δεκαημέρου Αστυνομία. Είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος που θα πρέπει να διανυθεί για να είμαστε βάσιμα σε θέση να εκφράσουμε μια τόσο ευχάριστη διαπίστωση.

ΓΙΑΤΙ το βέβαιο είναι ένα: η παραβατικότητα, την οποία καλείται να αντιμετωπίσει στις μέρες μας η ΕΛ.ΑΣ., είναι ασύγκριτα πολυπλοκότερη από την παραβατικότητα άλλων εποχών. Και αυτό επιβάλλει συνεχή εγρήγορση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα, γιατί μόνο έτσι κερδίζεται η μάχη ενάντια στην εγκληματικότητα.

[ ΕΘΝΟΣ ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου