Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

ΕΘΝΟΣ Γ Ν Ω Μ Η : Οι ευθύνες για τα Ταμεία.

ΕΙΝΑΙ γνωστές οι μεγαλοστομίες που συνοδεύουν την κυβερνητική επιχειρηματολογία για τις «μεταρρυθμίσεις», όπως αυτάρεσκα βαφτίζουν ο Κ. Καραμανλής και οι συνεργάτες του τα όποια μέτρα λαμβάνουν. Μόνο που η πράξη άλλα αποδεικνύει. Και ειδικά στον τομέα της ασφάλισης αποκαλύπτει μια τραγική πραγματικότητα, για την οποία υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και οι πρακτικές της.

ΠΡΩΤΗ ευθύνη της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι το χρέος του Δημοσίου προς τα Ταμεία έχει φτάσει στα 12,6 δισ. ευρώ από τα 2 και κάτι, που ήταν το 2003. Δεύτερη ευθύνη της κυβέρνησης το γεγονός ότι η εισφοροδιαφυγή έχει εκτοξευτεί στα ύψη και ότι στα χρόνια της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης δεν έγινε τίποτα για να περιοριστεί το κακό. Και τρίτη ευθύνη της κυβέρνησης το γεγονός ότι οι δαπάνες για φάρμακα διπλασιάστηκαν στα χρόνια αυτά, δημιουργώντας ακόμη μία «μαύρη τρύπα» στο σύστημα.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ σ' όλα αυτά η περσινή κυβερνητική «μεταρρύθμιση» όχι μόνο δεν πρόσφερε κάτι θετικό, αλλά οι αρνητικές παρενέργειές της συνέβαλαν σε αδιανόητα αποτελέσματα. Οπως, για παράδειγμα, η συγχώνευση των Ταμείων που έγινε για να περιοριστούν οι διοικητικές δαπάνες, έφτασε να οδηγήσει τελικά στην αύξησή τους, και μάλιστα με θεαματικό τρόπο.

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ κατά συνέπεια μπροστά στον κίνδυνο σοβαρής κρίσης στον τομέα της ασφάλισης και η ευθύνη της κυβέρνησης Καραμανλή για την κατάσταση αυτή είναι αυτονόητη. Και μόνο τις υποχρεώσεις του κράτους έναντι των Ταμείων να είχε τηρήσει ή τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής να είχε επιδιώξει, τα πράγματα σήμερα θα ήταν πολύ καλύτερα και πάντως δεν θα δημιουργούσαν την εντύπωση ότι είναι πιθανή η κατάρρευση του συστήματος.

ΑΛΛΑ φυσικά τίποτε απ όλα αυτά δεν έκαναν ο Κ. Καραμανλής και οι συνεργάτες του. Το μόνο που τους απασχολούσε ήταν να επιβαρύνουν το σύστημα, φορτώνοντας στα Ταμεία χιλιάδες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, γιατί έτσι εξυπηρετούνταν -και ακόμη εξυπηρετούνται- οι οικονομικές ακροβασίες τους για την ευκολότερη εκποίηση δημόσιων επιχειρήσεων.

[ εθνος ]
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 4:44 μ.μ. - 17/07/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου