Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Στέφανος Τζουμάκας: Η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη του 1974


Η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη το 1974 αποτέλεσε και διαμόρφωσε:
Την αυθεντική έκφραση του ριζοσπαστισμού του λαϊκού κινήματος που σφυρηλατήθηκε στην αντίσταση, με αποκορύφωμα την κατάληψη τη Νομικής και την εξέγερση στο Πολυτεχνείο. Ακολούθησε η προδοσία της Κύπρου και η κατάρρευση της επτάχρονης χούντας. Στην ουσία οι αρχές και οι στόχοι της 3ης του Σεπτέμβρη, είχαν γραφεί κατά τη διάρκεια του αγώνα, στην εξορία, στις φυλακές, στη παρανομία, στις κινητοποιήσεις και στην ανατρεπτική δράση.
Τη ρήξη με το προ-δικτατορικό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κατεστημένο και την απαρχή μιας πολιτικής αναγέννησης στη χώρα - από το λαογέννητο κίνημα του ΠΑΣΟΚ- που ανέδειξε στο δημόσιο βίο νέες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις από αγωνιστές, με συνείδηση, αρχές και αξίες.
Τη πρωτοποριακή και πρωτόγνωρη δυνατότητα με το ΠΑΣΟΚ ως φορέα, για τη συνειδητή διάδοση και επιλογή σοσιαλιστικών ιδεών και αρχών σε μαζική κλίμακα, από μια ιστορική συμμαχία των γενιών της εθνικής αντίστασης, του 114, της αντιδικτατορικής αντίστασης, του πολυτεχνείου και της μεταπολίτευσης.
Καταλυτική ήταν η συμβολή και ο ρόλος του Αδρέα Παπανδρέου για την επιλογή: Σοσιαλιστικό Κίνημα. Προηγήθηκαν έντονες συζητήσεις και διαμάχες. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του ’74, η χώρα ήταν σε εθνική κρίση και η νόθα μεταπολίτευση ήταν αντίθετη με τις προσδοκίες και τους αγώνες του ελληνικού λαού και της νεολαίας.
Εκείνη την ιστορική περίοδο, υπήρχε μια έντονη συμπύκνωση ελπίδων, αγωνίας, απαίτησης για...
H συνέχεια στο "Στέφανος Τζουμάκας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου