Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Επιλέγουν το αλληλοφάγωμα ( Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος )

Ούτε πρωτοφανές ούτε ανεξήγητο είναι να εκδηλώνονται σ' ένα κόμμα αντίρροπες τάσεις ως προς την πορεία του και το μέλλον του. Μόνο που κατά κανόνα τέτοιου είδους διεργασίες ξεσπάνε έπειτα από μια εκλογική αναμέτρηση, ποτέ πριν.

Να, όμως, που η Νέα Δημοκρατία πρωτοτυπεί στο θέμα αυτό. Εχοντας δεδομένη την εκλογική ήττα, τα στελέχη της αποφάσισαν να ξεκινήσουν από τώρα το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών τους, έτσι ώστε να κριθεί από τώρα αν οι καραμανλικοί θα είναι εκείνοι που θα διατηρήσουν το κόμμα υπό τον έλεγχό τους ή αν θα επικρατήσουν οι μητσοτακικοί.

Ποιο ακριβώς θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της αναμέτρησης δεν το ξέρω και δεν μου αρέσει να κάνω και προβλέψεις, αλλά εκείνο που με βεβαιότητα γνωρίζω και, υποθέτω, κάθε στοιχειωδώς νοήμων πολίτης αντιλαμβάνεται είναι πως ο μόνος πραγματικά κερδισμένος δεν θα είναι άλλος από το ΠΑΣΟΚ.

Δεν ξέρω αν θα είναι τώρα ή τον Μάρτιο, αλλά όποτε κι αν είναι, ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ θα έχουν απέναντί τους ένα εν δυνάμει διασπασμένο κόμμα, που φυσικά δεν θα εμπνέει την παραμικρή εμπιστοσύνη ακόμη και στους φανατικότερους υποστηρικτές του.

Μην το θεωρήσετε υπερβολικό: η Νέα Δημοκρατία μπήκε ουσιαστικά σε μια διαδικασία η οποία θα την οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ίδια περίπου κατάσταση που βρισκόταν το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές του 2007.

Υποτίθεται ότι ο Λιάπης, ο Μανώλης, ο Τσιτουρίδης και όποιοι άλλοι διαβλέπουν αντικαραμανλική συνωμοσία πίσω από το σενάριο της προσφυγής στις κάλπες τον Οκτώβριο, έχουν ως μοναδικό κίνητρο την προστασία του πρωθυπουργού και της παράταξης.

Αλλά στην πολιτική ελάχιστη σημασία έχει τι επιδιώκει κανείς. Εκείνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Και ποιο λέτε πως θα είναι για τη Νέα Δημοκρατία το αποτέλεσμα αυτής της εσωτερικής ρήξης, όταν ο λαός κληθεί ν αποφασίσει για το μέλλον του την προσεχή άνοιξη;

Το κακό για τη Νέα Δημοκρατία είναι ότι στα πολλά προβλήματά της προστέθηκε πλέον και άλλο ένα: αποδεικνύεται ότι είναι και ουσιαστικά διασπασμένη. Και υπό τέτοιες συνθήκες κανένα κόμμα δεν μπορεί να κυβερνήσει. Εστω και για τέσσερις μήνες.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
bartzinopoulos@hotmail.com

[ ΕΘΝΟΣ ]

ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 5:23 μ.μ. - 01/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου