Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Kάδος - ρομπότ πιάνει δουλειά στην Καβάλα

Έναν απορριμματοσυλλέκτη διαφορετικό από τους άλλους παρουσίασε ο δήμαρχος Καβάλας, Κ. Σιμιτσής. Πρόκειται για έναν πρωτοποριακό ρομποτικό κάδο συλλογής απορριμμάτων, με ύψος πέντε μέτρα, κάδο που ο δήμος τον προμηθεύτηκε από ελληνική επιχείρηση στη Λάρισα που κατέχει την παγκόσμια ευρεσιτεχνία ο κάδος έχει χωρητικότητα όσο πενήντα παλαιού τύπου κάδοι, των 600 λίτρων ο καθένας, ανοίγει αυτόματα μόλις αντιληφθεί την παρουσία του πολίτη που επιχειρεί να πετάξει σκουπίδια, στον οποίο δίνει και οδηγίες. Μόλις ο κάδος δεχτεί σκουπίδια, πλένεται και απολυμαίνεται αυτόματα. Είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ διαθέτει σύστημα αυτοπροστασίας από την πυρκαγιά.
Μόλις ο κάδος γεμίσει, τότε ενημερώνει με σήμα που στέλνεται σε κινητό τηλέφωνο της υπηρεσίας καθαριότητας, οπότε ειδικό απορριμματοφόρο αναλαμβάνει να τον αδειάσει. Ολόκληρος ο κάδος είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτο ατσάλι και έχει πολύ μεγάλες αντοχές σε φθορές και άσχημες καιρικές συνθήκες.
Η αγορά και η εγκατάστασή του στην Κεντρική πλατεία της Καβάλας, κόστισε στο δήμο 80.000 ευρώ και στόχος του συγκεκριμένου πιλοτικού προγράμματος είναι να τοποθετηθούν συνολικά τέσσερις τέτοιοι κάδοι σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου