Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Το σχέδιο της ΔΕΗ: πρατήρια για ηλεκτροκίνητα Ι.Χ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης

ΣΕ ΕΠΑΦΕΣ
με μεγάλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροκίνηση βρίσκεται η ΔΕΗ, προκειμένου να σχεδιάσει τον πρώτο πιλοτικό σταθμό φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό συζητά με τη Renault- Dacia, που θεωρείται από τους πρωτοπόρους του είδους, για την εγκατάσταση στη χώρα σταθμού φόρτισης αυτοκινήτων και συστήματος που θα μετράει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από το όχημα, αλλά και την επιστροφή της στο σύστημα όταν εκείνο τη χρειάζεται. Διότι τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, εκτός από καταναλωτές, θα μπορούν να λειτουργήσουν την επόμενη δεκαετία και ως πάροχοι ενέργειας. Δηλαδή, σε οργανωμένους χώρους οι κάτοχοί τους θα μπορούν να πωλούν έναντι αντιτίμου το πλεονάζον ρεύμα της μπαταρίας του οχήματός τους στο σύστημα, μειώνοντας έτσι τη συνολική κατανάλωση κατά τις ώρες της μεγάλης αιχμής.
Αυτά προαναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου Εnertech ΄09 που διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο από τη ΔΕΗ, η οποία έχει εμπλακεί ενεργά στο θέμα της ένταξης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα ηλεκτρικά δίκτυα. Συγκεκριμένα, συντονίζει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Μerge, που έχει αντικείμενο να αναπτύξει έναν οδικό χάρτη για τη χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη και να μελετήσει την επίδραση της ηλεκτροκίνησης στην αύξηση της διείσδυσης της αιολικής παραγωγής στο ηλεκτρικό σύστημα.
Υποψήφια η Παλλήνη
Όσο για τον πιθανό τόπο εγκατάστασης του πρώτου σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, πιθανόν να είναι οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Δομικών Ερευνών της ΔΕΗ στην Παλλήνη. Ο σταθμός θα λειτουργήσει πιλοτικά, στην πορεία ωστόσο- και εφόσον βρεθούν τα κονδύλια- ενδεχομένως να λειτουργήσουν κι άλλοι. Στη Βρετανία, πάντως, όπου η κυβέρνηση Μπράουν έχει εξαγγείλει τη μαζική εισαγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2015, τέτοιοι σταθμοί φόρτισης σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε κεντρικούς δρόμους, εργασιακούς χώρους, εμπορικά κέντρα, υπαίθριους χώρους στάθμευσης και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς. Μάλιστα, προβλέπεται να καταλαμβάνουν το 20% όλων των νέων χώρων στάθμευσης.

από [ ΤΑ ΝΕΑ ]
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 11:48 π.μ.- 26/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου