Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Γ.Παπανδρέου:«Το υψηλό κόστος δανεισμού για την Ελλάδα, πλήττει και την Ευρώπη»

Τον κίνδυνο της μετάδοσης με τη μορφή ντόμινο σε όλη την ΕΕ των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με το κόστος δανεισμού η Ελλάδα, επισήμανε ο Γ.Παπανδρέου από το Λονδίνο, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.
Το υψηλό κόστος δανεισμού για την Ελλάδα θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων και σε άλλες χώρες, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του σε συνέδριο στο Λονδίνο για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση με θέμα «Στρατηγικές Ανάπτυξης μετά την κρίση».
Τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει απλώς να δανείζεται με τα ίδια επιτόκια, που δανείζονται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επανέλαβε ότι δεν επιδιώκει ευρωπαϊκό «σχέδιο διάσωσης».Όπως είπε ο Γ.Παπανδρέου, παίρνει μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ελλάδα και δεν επιδιώκει σχέδιο διάσωσης, ανάλογου με αυτά για τις τράπεζες.
«Η Ελλάδα δεν ζητά σχέδιο διάσωσης, ούτε θέλουμε χρήματα, έχουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα αλλαγών και θέλουμε υποστήριξη σε αυτό το πρόγραμμα. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να φτάσουμε στο στόχο μας», τόνισε.
«Η άνοδος των επιτοκίων για εμάς σημαίνει άνοδο των επιτοκίων για αυτούς που βρίσκονται στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.«Θέλουμε να μπορούμε να δανειζόμαστε με τους ίδιους όρους που το κάνουν και άλλες χώρες στην ευρωζώνη» πρόσθεσε.«Είναι εσφαλμένη η άποψη ότι οι Έλληνες είναι απερίσκεπτοι, γιατί αυτό απλά θα σήμαινε ότι πρόκειται για πρόβλημα με το DNA».Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.«Θα ήταν πολύ βολικό να πούμε ότι είναι μόνο η Ελλάδα. Υπάρχει ο φόβος της μετάδοσης» σημείωσε.
Πυρά στην αντιπολίτευση
Ο πρωθυπουργός επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για «απάθεια και παραίτηση μπροστά στα προβλήματα» και την κατηγόρησε, επίσης, ότι «η πολιτική της χαρακτηριζόταν από αδιαφάνεια και διαφθορά». «Οι Έλληνες, όμως», επισήμανε ο Γ.Παπανδρέου, «αποφάσισαν αλλαγή στις εκλογές. Παίρνουμε δύσκολα μέτρα, όμως οι πολίτες με ποσοστά από 62%-69% στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει αναπτύξει δράση με άλλους ηγέτες, ώστε να χτυπηθεί η κερδοσκοπία, αλλά και να χρηματοδοτηθεί η πράσινη ανάπτυξη με νέους τρόπους.
«Οι προοδευτικοί ηγέτες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αγορές πολύ καλύτερα απ΄ό,τι οι συντηρητικοί, διότι για τους τελευταίους, οι αγορές είναι θεός, ενώ για εμάς είναι ένα εργαλείο για να υπηρετούμε τους λαούς μας και τις οικονομίες μας με καλύτερο τρόπο. Οι προοδευτικοί είναι αποτελεσματικότεροι στο να θέτουν κανόνες στις οικονομίες και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις», κατέληξε.

από [ ΤΑ ΝΕΑ ]

ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 8:08 μ.μ.- 19/2/2010

Μοιραστείτε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου