Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Η Ευρώπη και η διαφθορά μας (Βουλευτές, κόμματα)

Του Γρηγόρη Καλφέλη
Η ολέθρια άρνηση της «μικράς» καγκελαρίου Μέρκελ να συναινέσει άμεσα στην έκδοση των ευρωομολόγων, ίσως, να οδηγήσει στην καταστροφική διάλυση της ευρωζώνης. Και αυτό το παραδέχεται ανοικτά και η διευθυντική ομάδα της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας New York Times.
Εγώ όμως θα μεταβώ παράξενα στο μεγάλο πατέρα της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ, που κάποτε είχε χρησιμοποιήσει σε ένα βιβλίο του τα (λατινικά) λόγια «Acheronta movebo», δηλαδή «θα κινήσω τις περιοχές του Κάτω Κόσμου»!
Τι ήθελε να μας πει με αυτό; Ότι δεν θα αλλάξει τίποτε σε μια κοινωνία, αν δεν μεταβληθεί δραστικά το αισχρό υπόστρωμα των συνηθειών και των πρακτικών μας.
Ποια ήταν η αφορμή για να τα θυμηθώ αυτά; Η προχθεσινή δημοσίευση της «Διεθνούς Διαφάνειας», που αποκαλύπτει πόσο, απίστευτα, διεφθαρμένοι είμαστε –ως χώρα- και πόσο συμβάλλαμε και οι ίδιοι στη συνολική μας χρεοκοπία, πέρα από τη συντηρητική Μέρκελ που μας βυθίζει στη φτώχεια (Transparency International, Corruption Perception Index 2011).
Έτσι, σύμφωνα με την παραπάνω έγκυρη έκθεση η χώρα μας βαθμολογείται στη διαφθορά με 3,9 και καταλαμβάνει απαράδεκτα την 80η θέση, έχοντας ως θλιβερούς γείτονες σε αυτή την κατάταξη την Κολομβία, το Περού και το Ελ Σαλβαντόρ!
Μάλιστα, αξιολογείται –και σωστά- ότι η διαφθορά αυτή συνέβαλε καθοριστικά στην παραγωγή του απίστευτου δημόσιου χρέους μας και ότι για τη χαμηλή βαθμολόγηση σε αυτόν τον τομέα λήφθηκαν υπόψη η δωροδοκία, τα άθλια ρουσφέτια και η φοροδιαφυγή!
Μέσα σε αυτό το πνιγηρό περιβάλλον θα αναφέρω δύο περιστατικά, που συνέβησαν τώρα τελευταία και ενισχύουν την παραπάνω αξιολόγηση για την παρακμή μας.
Έτσι, πριν από λίγο καιρό πληροφορηθήκαμε όλοι εμβρόντητοι – μετά από καταγγελία ελληνοελβετού βουλευτή- ότι η λίστα με τους διεφθαρμένους φοροφυγάδες, που έβγαλαν τα λεφτά τους στην Ελβετία, δεν δημοσιοποιείται και καμία φορολογική συμφωνία δεν κλείνεται με αυτό το κράτος, γιατί και πολλοί Έλληνες βουλευτές έχουν διοχετεύσει – παράνομα- πολλά χρήματα στις τράπεζες αυτού του ονειρεμένου παραδείσου!
Αν αυτή η καταγγελία ισχύει, τότε αυτό σημαίνει ολέθρια, ότι αρκετοί πολιτικοί έπαψαν να αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα των εκλογέων τους και «αντιπροσωπεύουν» μόνο τα συμφέροντα της τσέπης τους!
Και αυτό βέβαια εξηγείται, γιατί τα περισσότερα ελληνικά κόμματα έχουν μετατραπεί σε απεχθή «μεταδημοκρατικά μορφώματα», όπου γύρω από τον αρχηγό υπάρχει απλώς μια αυτοαναπαραγόμενη εσωτερική ελίτ στελεχών, που συνδέεται με το κράτος και τις μεγάλες εταιρείες, πράγμα που ευνοεί τον παράνομο πλουτισμό τους (Κράουτς, «Μεταδημοκρατία»).
Επομένως, αυτή η καταγγελία πρέπει να ελεγχθεί ταχύτατα, αν θέλουμε κάποτε οι πολιτικοί να λογοδοτούν για τις πράξεις τους.
Το δεύτερο περιστατικό, που τονίζει δυστυχώς τη διαφθορά που υπάρχει στη χώρα μας, αφορά και πάλι τα οικονομικά των κομμάτων.

Έτσι, σε μια εποχή, όπου τα τραπεζικά ιδρύματα δεν χορηγούν, εντελώς απαράδεκτα, κεφάλαια κίνησης ούτε στις υγιείς επιχειρήσεις, αποδεικνύεται δυστυχώς, ότι δανειοδοτούν ύποπτα και σκοτεινά τα πολιτικά κόμματα!
Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποκαλύφθηκε πριν από λίγες μέρες, ότι η κομματική υπερχρέωση έχει προχωρήσει σε παρανοϊκό βαθμό και ότι η ΝΔ χρωστάει μόνο στην Αγροτική Τράπεζα 105 εκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα το ΠαΣοΚ.
Που ξοδεύονται αυτά τα απίστευτα χρήματα που παίρνουν τα κόμματα (και μάλιστα σε μια εποχή, όπου κόβονται ανήθικα μισθοί και συντάξεις και πολλοί συνάνθρωποι μας ζουν από τα συσσίτια αλληλεγγύης των δήμων);
Αυτά τα εκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται ανιστόρητα για τις χειραγωγημένες μετακινήσεις ψηφοφόρων στις εκλογές (από τη Γερμανία, την Αυστρία ΚΛΠ) και για την «τροφοδοσία» αργόσχολων κομματικών στελεχών που ζουν πλουσιοπάροχα!
Επομένως, σε μια χώρα που χρεοκοπεί η χρηματοδότηση των κομμάτων πρέπει να σταματήσει, γιατί έτσι διαπαιδαγωγούνται οι πολίτες στην κυνικότητα και τη διαφθορά (όπως φαίνεται και από τους πάμπολλους γιατρούς και δικηγόρους που φοροδιαφεύγουν ασύστολα)!
Ποιο είναι το συμπέρασμα; Όπως λέει και ο Σλοβένος διανοητής Σλάβοι Ζίζεκ το πραγματικό σύνθημα κάθε ριζοσπαστικής αλλαγής είναι μόνο ένα:

Αλλάξτε τους εαυτούς σας!

Αλλιώς δεν θα γίνει τίποτε!


Ο κ. Γρηγόριος Καλφέλης είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ