Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Στο Υπουργείο Υγείας έχουμε το εξής πρωτοφανές: ο υπουργός Υγείας να κάνει τον Δεκέμβριο και ενόψει ανασχηματισμού, δηλώσεις ότι «ολοκλήρωσε» το έργο του και αποχωρεί, ο δε πρωθυπουργός, στον ανασχηματισμό, να τον αφήνει στο ίδιο υπουργείο, λέγοντας του ουσιαστικά ότι δεν «ολοκλήρωσε» το έργο του, δηλαδή την καταστροφή του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έτσι, τελικά αυτός που βρέθηκε αντιμέτωπος με την εγκατάλειψη του Ε.Σ.Υ. και όλες τις ανέξοδες υποσχέσεις του κ. Αβραμόπουλου, είναι ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος! Ποιος επιβαρύνεται όμως από όλα αυτά τα τραγελαφικά; Οι πολίτες και το πολυτιμότερο τους αγαθό, η υγεία τους. Ιδού τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Η…περίφημη σύμβαση που υπογράφηκε (;) την 1η Δεκεμβρίου μεταξύ του Υπουργού Υγείας, του κ. Αβραμόπουλου και της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών. Η τύχη της αγνοείται μέχρι σήμερα. Όμως στις 15 Ιανουαρίου, υπήρξε μία συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τον Υπουργό Οικονομίας, όπου στην ανακοίνωση που εξεδόθη στη συνέχεια διαβάσαμε κατάπληκτοι τα εξής: «Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την υπογραφή κατ’ αρχήν Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών». Υπάρχει ένα εύλογο ερώτημα. Αν η σύμβαση αυτή υπογράφηκε την 1ηΔεκεμβρίου, στις 15 Ιανουαρίου πώς συνεχίζει να βρίσκεται στο στάδιο των τελικών υπογραφών; Υπάρχει τελικά αυτή η σύμβαση; Και αν υπάρχει θα κατατεθεί και πότε την Βουλή;
  • Η κοροϊδία με τις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Ανακοινώθηκαν για πολλοστή φορά μερικές χιλιάδες ακόμα προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Προφανώς όπως και τις προηγούμενες φορές δεν έχει προχωρήσει τίποτε. Αγνοούμε παντελώς, εάν το Υπουργείο Υγείας έχει καταλήξει σε κάποια νομοθετική διάταξη, την οποία θα φέρει στη Βουλή για το υποτιθέμενο νέο καθεστώς των προσλήψεων.
  • Η δραματική κατάσταση με τις προμήθειες στα Νοσοκομεία. Η κατάσταση συνεχίζει να είναι δραματική. Η υπεσχημένη πάρα πολλές φορές ρύθμιση των οφειλών των νοσοκομείων, που έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα 5 δις € δεν γνωρίζει κανένας που βρίσκεται. Οι προμηθεύτριες εταιρείες, απειλούν όχι μόνο να σταματήσουν την προμήθεια του υλικού, αλλά και να αφαιρέσουν τα υλικά που έχουν στις αποθήκες των νοσοκομείων.
  • Διεθνής διασυρμός της Ελλάδας σε θέματα ψυχικής υγείας. Από το γραφείο του αρμοδίου Ευρωπαίου Επιτρόπου για την κοινωνική πολιτική ανακοινώθηκε, ότι διακόπτεται η χρηματοδότηση του προγράμματος συνολικά του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Και αυτό επειδή η Ελλάδα στον Τομέα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης δεν τηρεί τις υποσχέσεις της.
  • Η ντροπή με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 156 κλίνες Εντατικής παραμένουν κλειστές, επειδή δεν υπάρχει το αντίστοιχο κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό συμβαίνει εδώ και πέντε χρόνια.
  • Το αίσχος με τον ΟΠΑΔ. Συνεχίζεται η κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ για το θέμα του ΟΠΑΔ, δηλαδή του Οργανισμού για την Περίθαλψη και την Ασφάλιση των Δημοσίων Υπαλλήλων. Έχει σταματήσει τις πληρωμές, τα χρέη προς τους γιατρούς είναι τρομακτικά και βεβαίως σε πάρα πολλές περιοχές έχουν σταματήσει οι συμβάσεις των γιατρών με το Ταμείο και οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους και τις επισκέψεις και τα φάρμακα.
ΠΑΣΟΚ
ΤΟ ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου