Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Αγιασμός των υδάτων
Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε από το Αγαθονήσι ο Κάρολος Παπούλιας

ΑΠΕ


Ηχηρό μήνυμα προς την Αγκυρα έστειλε από το Αγαθονήσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, όπου βρέθηκε για τον αγιασμό των υδάτων, σε μια συμβολική κίνηση απέναντι στις τουρκικές αμφισβητήσεις.

Ο Κ.Παπούλιας διεμήνυσε ότι το ειρηνικό μέλλον με την Τουρκία δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και απέδωσε τα προβλήματα στον καθοριστικό ρόλο του τουρκικού στρατού στην πολιτική της γειτονικής χώρας.

«Είναι βέβαιο ότι, όπως και όλοι οι Έλληνες, οι νησιώτες του Αιγαίου θέλουν ένα ειρηνικό μέλλον με τους γείτονές μας. Το μέλλον όμως αυτό δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. 

»Δυστυχώς πρέπει να επαναλάβω κάτι που έχω πει και στο παρελθόν: Ότι ο πυρήνας του προβλήματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων βρίσκεται στον καθοριστικό ρόλο του τουρκικού στρατού στην πολιτική της γειτονικής χώρας» τόνισε ο κ. Παπούλιας.

«Η Ελλάδα θέλει στέρεες γειτονικές σχέσεις με την Τουρκία. Θέλει οι επενδύσεις και στις δύο χώρες να κατευθύνονται στην πρόοδο και την ευημερία του ελληνικού και φίλου τουρκικού λαού και όχι σε εξοπλισμούς.

»Και προσβλέπουμε πάντα σε μια αλλαγή αντίληψης της τουρκικής ηγεσίας για τα «ζωτικά» της συμφέροντα και στην υιοθέτηση των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων αρχών, όσον αφορά τις συμπεριφορές που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις ανάμεσα σε κράτη» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απευθυνόμενος προς τους κατοίκους του Αγαθονησίου, ο Πρόεδρος τόνισε ότι η πολυτεία θα πρέπει έμπρακτα και στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την προσφορά του ακριτικού ελληνισμού και εξέφρασε την ελπίδα «η σημερινή επίσκεψή μας να συμβάλλει, ώστε οι υποδομές του νησιού σας να ενισχυθούν σύντομα».

Μετά την τελετή αγιασμού των υδάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης Αγαθονησίου και του απονεμήθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης. Ακολούθως, ο κ. Παπούλιας επισκέφθηκε στρατιωτικό φυλάκιο, στο νησί, και αντάλλαξε ευχές με τους στρατευμένους νέους.


από   in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου