Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Κρύβουν τη λιτότητα κάτω από το χαλί της πόλωσης

Πρόγραμμα Σταθερότητας με σκληρά μέτρα και μηδενικές αυξήσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος nasopoulos@dolnet.gr


▅ Στη γραμμή  Σουφλιά, που  λειτουργεί ως  άτυπος  αντιπρόεδρος  της  κυβέρνησης,  είναι γραμμένο  το Πρόγραμμα  Σταθερότητας  της ελληνικής  οικονομίας που  «αποκαθηλώνει»  τον τελευταίο  προϋπολογισμό  Αλογοσκούφη
Το χαρτί της πολιτικής όξυνσης τραβά τώρα η κυβέρνηση για να επουλώσει τις πληγές από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά και να μειώσει τους κραδασμούς από τα νέα σκληρά μέτρα που δρομολογούνται με την αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας. 
Στη σημερινή συνεδρίαση της νεοσύστατης Διυπουργικής Επιτροπής για την οικονομική πολιτική, υπό τον κ. Καραμανλή, επισημοποιείται ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση παρουσίασε για το 2009 έναν εικονικό και ανεφάρμοστο προϋπολογισμό. Στο αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας θα αποτυπώνεται η εκτίναξη των ελλειμμάτων (που υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ ακόμη και για το 2007), ενώ επανεκτιμούνται οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης που θα κινηθεί για το 2009 περί του 1% από 2,7% που προέβλεπε η κυβέρνηση μόλις πριν από έναν μήνα. 
Τα στοιχεία αυτά, όπως αναγνωρίζουν ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί, προαναγγέλλουν έναν νέο κύκλο λιτότητας. Το πρώτο μέτρο θα είναι η σφιχτή πολιτική για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι θα λάβουν φέτος αυξήσεις που στην πραγματικότητα δεν θα καλύπτουν τον πληθωρισμό. 
Ωστόσο, η κυβέρνηση επιδιώκει να εμφανιστεί με «φιλολαϊκό» προφίλ, ανακυκλώνοντας τα μέτρα για την ενίσχυση των ανέργων, την καταβολή επιδόματος θέρμανσης, αλλά και το «πακέτο» των 500 εκατ. ευρώ για τους αγρότες. Παράλληλα, οι επιτελείς σε Μαξίμου και Ρηγίλλης βάζουν σε εφαρμογή σχέδιο πόλωσης και μετωπικής σύγκρουσης με το ΠΑΣΟΚ, με προφανή στόχο να συσπειρώσουν τη γαλάζια κομματική βάση, ενώ απαξιώνουν τα εκλογικά σενάρια. 
Ο σχεδιασμός αυτός υπαγόρευσε και τη χθεσινή οξεία επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτ. Χατζηγάκη. Ο υπουργός κατηγόρησε ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ ότι υποκίνησε την εξέγερση των αγροτών και κατηγόρησε την ηγεσία του για «διγλωσσία και υποκρισία». Κατά τον κ. Χατζηγάκη, με την αποδυνάμωση των αγροτικών μπλόκων, «το ΠΑΣΟΚ και η ηγετική του ομάδα υπέστησαν μια πρωτοφανή πολιτική και κοινωνική ήττα...». 

Σκληρή απάντηση
Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε αμέσως στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι έτοιμη για αναμέτρηση ακόμη και στο πεδίο της όξυνσης. «Όσο κι αν προσπαθεί ο υπουργός να τα ρίξει αλλού, τη δική του έλλειψη σοβαρότητας δείχνει. Είμαστε στα όρια της πολιτικής απάτης με αυτά τα οποία κάνει ο κ. Χατζηγάκης», αντεπιτέθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να προσέλθει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου και να δώσει εξηγήσεις για ψευδή δημοσιονομικά μεγέθη που παρουσίαζε η κυβέρνηση. 
Την ίδια ώρα, φωτιές ανάβει στη Ν.Δ. και η σκληρή διαμάχη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους των γαλάζιων αγροτών (κυρίως σε Θεσσαλία και Μακεδονία) αρκετοί από τους οποίους τάσσονται ακόμη υπέρ της παραμονής στα μπλόκα. Επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης επιχειρούν να παρέμβουν πυροσβεστικά, αλλά συναντούν ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα, ιδίως στους νέους αγρότες που πρόσκεινται στη Ν.Δ., όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη. 

ΑΠΌ ΤΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου