Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

1. Η χρεοκοπία του Επικουρικού Ταμείου της Γενικής Τράπεζας είναι αποτέλεσμα της κοινωνικά άδικης και καταστροφικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό. Πέντε χρόνια τώρα:

  • Η κυβέρνηση πρωτοστάτησε σε χαριστικές εντάξεις Τραπεζών στο ΙΚΑ (κύρια σύνταξη) και στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), ως προς την επικουρική.
  • Οι εντάξεις αυτές έγιναν με στημένες οικονομικές μελέτες, που ευνόησαν τις Τράπεζες. Για να γίνουν μάλιστα ακόμη πιο κερδοφόρες οι Τράπεζες, προωθήθηκαν προγράμματα εθελουσίας εξόδου που επιβάρυναν ακόμη περισσότερο το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς το μάρμαρο κλήθηκαν να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και οι Έλληνες φορολογούμενοι.

2. Στην περίπτωση της Γενικής Τράπεζας, η σημερινή κυβέρνηση, αφού επέτρεψε την πώληση του φιλέτου της Τράπεζας, αδιαφόρησε για τις επιπτώσεις που θα υπήρχαν στη συνέχεια για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της. Σήμερα, που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της Τράπεζας ζητούν να ενταχθούν στο ΕΤΑΤ, η κυβέρνηση κωλυσιεργεί και δεν εφαρμόζει τον δικό της νόμο 3371/2005 που εμείς καταψηφίσαμε, αν και σε άλλες περιπτώσεις όπου οι εργοδότριες Τράπεζες πρωτοστατούσαν, έσπευσε να τον εφαρμόσει.

3. Η κυβέρνηση λοιπόν εφαρμόζει το δικό της νόμο εκεί που βολεύει τις τράπεζες και δεν τον εφαρμόζει όταν το ζητούν οι εργαζόμενοι. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Για μας, είναι αδιανόητο ακόμη και το ενδεχόμενο οι ασφαλισμένοι της Γενικής Τράπεζας, που για χρόνια κατέβαλαν αδιαλείπτως τις εισφορές τους, τώρα να χάνουν τις συντάξεις τους και τις άλλες παροχές που ουσιαστικά έχουν ήδη πληρώσει από την τσέπη τους.

4. Άλλα τρανταχτά αλλά και τραγικά παραδείγματα εγκατάλειψης της κοινωνικής ασφάλισης από τη σημερινή κυβέρνηση, είναι το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, που καταβάλλει το εφάπαξ, και ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Από τον προηγούμενο Νοέμβριο έχουμε επανειλημμένα υπογραμμίσει την τραγική τους κατάσταση:

  • Το συνολικό τους έλλειμμα φτάνει το 1 δις ευρώ.
  • Τα χρέη του ΟΠΑΔ προς Νοσοκομεία, γιατρούς και φαρμακοποιούς, έφτασαν τα 530 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, και σε πάρα πολλές περιοχές έχουν σταματήσει οι συμβάσεις των γιατρών με το Ταμείο και οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους και τις επισκέψεις και τα φάρμακα.

(βλ. http://www.pasok.gr/portal/gr/0/70079/7/7/1/showdoc.html και

http://www.pasok.gr/portal/gr/0/72830/7/7/1/showdoc.html )

5. Τα τεράστια προβλήματα της βιωσιμότητας και κοινωνικής επάρκειας του ασφαλιστικού συστήματος δεν λύνονται με πρόσκαιρους δανεισμούς, περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων και άλλα τέτοιου είδους «μπαλώματα» που στο μέλλον θα αποδειχθούν ακόμη πιο καταστροφικά. Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για παλινωδίες, πειραματισμούς και λάθη. Το ΠΑΣΟΚ ζητά την άμεση ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και βεβαίως δεσμεύεται για τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε από κοινού να βρεθεί η καλύτερη κοινωνικά επαρκής λύση για το ασφαλιστικό σύστημα.

ΠΑΣΟΚ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου