Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΑ 28 ΔΙΣ.

ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΠΕΙ: ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΑ 28 ΔΙΣ. 

1. Κ. Καραμανλής, 5/12/2008, ομιλία στη Βουλή για την οικονομία: «Το Σχέδιο έχει στόχο, την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, την αύξηση των δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αύξηση των δανείων στα νοικοκυριά που θέλουν να αποκτήσουν στέγη, τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Με άλλα λόγια, με απλά λόγια, το Σχέδιο, τα 28 δις πηγαίνουν στους πολίτες».

2. Τριάμισι μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου για τα 28 δις, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λ. Κατσέλη, έδωσε στη δημοσιότητα πίνακες, οι οποίοι δείχνουν το που πάνε πραγματικά τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών. Η πραγματικότητα σήμερα είναι αμείλικτη. Ρευστότητα στην αγορά δεν υπάρχει. Η πιστωτική ασφυξία πνίγει ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Το πακέτο των 28 δις δίνεται στις Τράπεζες αλλά δεν διοχετεύεται στην αγορά. Μερικά μόνο στοιχεία που μιλούν από μόνα τους και δεν χωρούν αμφισβήτηση:

-    Από το σύνολο των 28 δις οι Τράπεζες έχουν κάνει μέχρι σήμερα χρήση 9 δις ευρώ, κυρίως μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών και ανταλλαγής τίτλων του ελληνικού Δημοσίου.

-    Για τις επιχειρήσεις, τον Ιανουάριο του '09 σημειώθηκε καθαρή μείωση 262 εκ. ευρώ της χρηματοδότησής τους από τις Τράπεζες.

-    Η σχέση χρηματοδοτήσεων προς καταθέσεις των Τραπεζών στο εσωτερικό έχει χειροτερέψει σημαντικά. Μόνο τον Ιανουάριο του '09 ο λόγος αυτός έπεσε κατά 0,4% σε σχέση με το Δεκέμβριο του '08. Δηλαδή, ενώ οι καταθέσεις -κυρίως καταθέσεις προθεσμίας- αυξάνονται, οι χρηματοδοτήσεις είναι στάσιμες.

-    Η αύξηση των προθεσμιακών καταθέσεων αντικατοπτρίζει μεν τα υψηλά επιτόκια προθεσμίας που προσφέρουν οι Τράπεζες, αλλά και τις σοβαρές στρεβλώσεις στη λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ. Οι Τράπεζες δηλαδή χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις-πελάτες τους που δεν έχουν πρόβλημα ρευστότητας και αυτοί τα τοποθετούν σε καταθέσεις προθεσμίας.

3. Όπως σχεδιάστηκε το πακέτο των 28 δις δεν υπάρχει σήμερα καμία δυνατότητα ούτε από την Τράπεζα Ελλάδος, ούτε από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, μέσω των διορισμένων Επιτρόπων, ούτε να ελέγξει τη χρήση του πακέτου ούτε να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. Κανείς δεν γνωρίζει ποιες τρύπες καλύπτουν οι Τράπεζες, ποια ανοίγματά τους κλείνουν σε άλλες αγορές και τι τελικά μένει, για τη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

4. Δεν υπάρχει κανένας αξιόπιστος μηχανισμός διοχέτευσης αυτής της ρευστότητας. Όπως από την αρχή είπαμε, τα 28 δις είναι μια λευκή επιταγή προς τις τράπεζεςΗ πραγματική οικονομία βυθίζεται στα ευχολόγια της Κυβέρνησης και στις «αυστηρές συστάσεις» που δήθεν δίνει προς τους τραπεζίτες.

ΠΑΣΟΚ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου