Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΛΗ:

ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΠΑΪΝΤΕΝ, ΜΠΡΑΟΥΝ, ΘΑΠΑΤΕΡΟ, ΛΟΥΛΑ, ΜΠΑΣΕΛΕΤ. ΠΡΟΕΔΡΕΥΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ STIGLITZ ΠΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ-ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.

1. «Χρειάζεται μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή». Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μετά την συνάντηση ηγετών των σοσιαλιστικών και προοδευτικών κομμάτων του κόσμου στη Χιλή, κατά την οποία επιβεβαιώθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις που απαιτούνται για την έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση. Προοδευτική αλλαγή με τέσσερεις βασικούς άξονες:

-          «Πρώτον, την άμεση στήριξη των οικονομιών μας, με παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στήριξη της εργασίας και με σημαντικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα.

-          Δεύτερον, την κοινωνική προστασία των πολιτών μας, κάτι στο οποίο έδωσα ιδιαίτερη έμφαση. Εν μέσω κρίσης, οι πολίτες χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη, να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα υγείας, παιδείας, πρόνοιας.

-          Τρίτον, τα μέτρα, τα οποία παίρνουμε, να ανοίξουν το δρόμο για το αύριο, την μελλοντική οικονομία, μέσα από την «πράσινη ανάπτυξη», που συμβαδίζει με το περιβάλλον.

-          Και τέλος, την ανάγκη μιας δημοκρατικής διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλάζοντας τους συσχετισμούς, ώστε οι πολίτες και οι λαοί του κόσμου να έχουν λόγο, να σπάσουν την ανισότητα, και να μπορούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, πράγματι, να εκφράσουν τη βούληση των πολιτών μας».

2. «Αυτό το σχέδιο αφορά την παγκόσμια οικονομία, αφορά και την Ευρώπη, αφορά και την Ελλάδα.

Και η Ελλάδα με σχέδιο μπορεί. Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Και αυτή είναι και η διαφορά μας με τη νεοσυντήρηση, που υιοθετεί τα συνθήματά μας, εμείς μιλάμε για πράξη. Με την πράξη μπορούμε, πράγματι, να διασφαλίσουμε μια ανθρώπινη κοινωνία».

3. Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάϊντεν. Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.:

-          Ζήτησε από τον κ. Μπάϊντεν κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην Κωνσταντινούπολη να επισκεφτεί και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

-          Ανέφερε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός θα ακολουθήσει επιθετική διπλωματική πολιτική με ανάληψη πρωτοβουλιών προς όλες τις χώρες της περιοχής στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, σε μια πολιτική με αρχές και κανόνες και όχι σε μια πολιτική με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

4. Ο Γ. Παπανδρέου είχε συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν, τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, και την Πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπασελέτ, κατά τις οποίες συζήτησε την προώθηση της ατζέντας των προοδευτικών δυνάμεων στη διάσκεψη των ηγετών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20) που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο.

5. Από την Χιλή, ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Επιτροπής Stiglitz, που πραγματοποιείται αύριο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των G20. Η Επιτροπή Stiglitz, συγκροτήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο 2008, με απόφαση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μετά από πρόταση του Γ. Παπανδρέου. Στόχος της Επιτροπής είναι η διαμόρφωση ενός Οδικού Χάρτη εξόδου από την κρίση, ο οποίος παράλληλα θα διασφαλίσει τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών στον πλανήτη.

6. Νωρίτερα αύριο, θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση των μελών της Επιτροπής Stiglitz με την συμμετοχή επιφανών οικονομολόγων, η οποία διοργανώνεται με πρωτοβουλία του «Συμποσίου της Σύμης». Στην ειδική αυτή συνεδρίαση θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι Joe Stiglitz, Columbia University, James Galbraith, University of Texas, Gary Dimsky, California University, Stuart Holland, University of Coimbra, Richard Parker, Harvard University, Dimitri Papadimitriou, Πρόεδρος στο «The Levy Economics Institute» και Joakim Palme, Διευθυντής στο «Stockholm Institute of Future Studies».

ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου