Τρίτη 14 Απριλίου 2009

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ, Ο κ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ, ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΝΕΟ «ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΟΡΑΜΑ».

 ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ...

1. Ο κ. Σουφλιάς, στο έκτο έτος της θητείας του στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ανακάλυψε το νέο «αθηναϊκό όραμα». Παρουσίασε χθες σχέδια και προγράμματα έργων, για τα οποία δεν έχει διασφαλιστεί καν η αναγκαία χρηματοδότηση. Υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα αλήθειας. Οι εξαγγελίες των έργων και των προγραμμάτων υπαγορεύονται από προεκλογικές σκοπιμότητες, όπως και οι υποσχέσεις «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων.

2. Δεν λέει τίποτα βέβαια ο κ. Σουφλιάς για βασικά ζητήματα, κρίσιμα για την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών της πρωτεύουσας, όπως:

-          Πόσο κόσμο μπορεί πράγματι να χωρέσει το Λεκανοπέδιο της Αττικής; Υπάρχει ένα όριο πληθυσμού και δραστηριοτήτων, ή δεν έχει κανένα πρόβλημα να γίνει η Αττική η μαύρη τρύπα που θα καταπιεί και την υπόλοιπη Ελλάδα;

-          Πού είναι οι σαφείς δεσμεύσεις για την διευθέτηση των λειτουργιών και των χρήσεων γης;

-          Γιατί δεν λέει κουβέντα για τις τεχνικές, κοινωνικές και προνοιακές υποδομές που έχει ανάγκη το Λεκανοπέδιο;

-          Ποια θα είναι η  ποιότητα ζωής σε μια πολυπληθή πόλη που αναπτύσσεται και επεκτείνεται χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό; Τον ενδιαφέρει καθόλου το ζήτημα;   

-          Και τέλος ποια θα είναι η μορφή της μητροπολιτικής διακυβέρνησης και πότε θα εφαρμοστεί για τον ενιαίο σχεδιασμό και διαχείριση των προβλημάτων της Αττικής;

3. Πέρα από τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, για την επόμενη κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., βασικές προτεραιότητες σε ένα νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής θα είναι:

-          Η αντιμετώπιση του κοινωνικού ανισοτήτων μεταξύ Ανατολικής - Δυτικής Αθήνας και Αττικής.

-          Τα θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής (καθορισμός ζωνών για την ανάπτυξη πρασίνου, επανάκτηση κατεστραμμένων δασών, προστασία βιοτόπων, εξουδετέρωση εστιών ρύπανσης, ανάπτυξη υποδομών ορθολογικής διαχείρισης υδάτων, όπως και των  στερεών και  υγρών αποβλήτων, ανάπτυξη δικτύων υδροδότησης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας- Πράσινη Ανάπτυξη).

-          Οι αστικές μετακινήσεις, με απόλυτη έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς (ΜΕΤΡΟ, τραμ, ηλεκτρικός, προαστιακός). Σχέδιο ενοποίησης της διαχείρισής τους.

-          Η αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταναστών με την παραγωγική και κοινωνική τους ένταξη για την αποφυγή της δημιουργίας γκέτο, τα οποία έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

4. Το 2004, η κυβέρνηση Καραμανλή, όπως παραδέχεται και ο κ. Σουφλιάς, παρέλαβε ένα βασικό σχέδιο επικαιροποίησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής και πολλές ειδικές μελέτες. Έξι χρόνια μετά, αρκέστηκε σε ανακοινώσεις, οι οποίες αθροίζουν τις αποσπασματικές ανακοινώσεις και επιλογές των προηγούμενων χρόνων.            

5. Αποδεικνύεται, για μία ακόμα φορά, ότι τη ΝΔ την ενδιέφερε και την ενδιαφέρει η αστικοποίηση του κάμπου των Σπάτων, των Μεσογείων και της Δυτικής Αττικής, η εμπορική εκμετάλλευση του Ελληνικού και η παραβίαση του φυσικού περιβάλλοντος του Υμηττού. Αφού προχώρησε στην εκποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων με το νόμο που ψήφισε, σήμερα, υποστηρίζει ότι θέλει να τους εντάξει στο χωρικό σχεδιασμό του Λεκανοπεδίου.

6. Εμείς θα συμμετάσχουμε στη διαβούλευση έχοντας συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων για το ρυθμιστικό της Αττικής. Αλλά η διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν μπορεί να γίνει στο πόδι. Για αυτό καλέσαμε τον κ. Σουφλιά να παρατείνει τον χρόνο της διαβούλευσης.

ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 3:09 μ.μ. - 14/4/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου