Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Νέα ηθική στη διακυβέρνηση

Του Γρηγόρη Καλφέλη 
Κalfelis@law.auth.gr

O Πρωθυπουργός έκλεισε τη Βουλή και τα σχετικά σκάνδαλα δεν θα διερευνηθούν από το Κοινοβούλιο. Η επιλογή αυτή μας βυθίζει ακόμη περισσότερο σε έναν παρακμιακό βούρκο, αλλά από την άλλη πλευρά νομίζω ότι η συνεχής συζήτηση για αυτά τα θέματα, η οποία εδώ και τριάντα χρόνια δεν έχει οδηγήσει ούτε στην τιμωρία ενός διεφθαρμένου υπουργού, συσκοτίζει κάποιες φορές και την ανίχνευση ορισμένων άλλων σοβαρών θεμάτων. 
Και υπάρχει ένα τέτοιο κολοσσιαίο ζήτημα, το οποίο αξίζει να θίξει κανείς, γιατί- λόγω της οικονομικής κρίσης- εμφανίζεται με μια αποκρουστική καθαρότητα ακόμη και στην Ελλάδα. Και θα αρχίσω αυτή τη σύντομη διαπραγμάτευση με κάτι φοβερό που έλεγε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Κλίντον. 
Έλεγε λοιπόν ο ευφυής Κλίντον ότι οι περιθωριακοί (castoffs) και οι απόβλητοι (dropouts) της κοινωνίας δεν ψηφίζουν, δεν εργάζονται και στο κενό στο οποίο ζουν είναι ασαφές αν η κοινωνία μπορεί να έχει οποιαδήποτε διεκδίκηση από αυτούς! 
Γιατί τα αναφέρω αυτά; Γιατί είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά που ακόμη και στη χώρα μας διαμορφώνονται τόσο ξεδιάντροπα δύο εντελώς ξεχωριστοί κόσμοι.  ........


Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. 

ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 4:31 μ.μ. - 11/5/2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου