Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Η επόμενη μέρα.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
bartzinopoulos@hotmail.com

Δεν ξέρω ποιον προσπαθούν να πείσουν ο Καραμανλής και η παρέα του όταν διατείνονται ότι η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές απέτυχε, αλλά όσους γνωρίζουν στοιχειωδώς ελληνικά αποκλείεται να τους πείθει. Κι αυτό γιατί το μόνο που είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ από το εκλογικό σώμα ήταν ν αποδοκιμάσει τη «Νέα Δημοκρατία». Αυτό και τίποτα άλλο. Και αυτό έγινε. Κάτι λιγότερο από το 68% των ψηφισάντων καταψήφισαν την κυβέρνηση. Κι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.

Οπως επίσης αδιαμφισβήτητο είναι ότι το εκλογικό σώμα δεν προέβη με την ψήφο του σε καμιά έμμεση διακήρυξη της απόφασής του να εμπιστευτεί τις τύχες της χώρας στον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά το μόνο που έκανε ήταν να τους χαμογελάσει ενθαρρυντικά και να τους δείξει πως θεωρεί ότι έχουν ξαναμπεί για τα καλά στο παιχνίδι της εξουσίας. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Για να το πούμε πιο απλά, εκείνο που καταγράφηκε την Κυριακή είναι ότι το παιχνίδι της εξουσίας είναι ανοιχτό και για τους δύο, αλλά το ΠΑΣΟΚ είναι σε ελαφρά πλεονεκτικότερη θέση για κάποιους πολύ συγκεκριμένους λόγους: Πρώτον, διαθέτει τη δυναμική και την εσωκομματική ενότητα του ανερχόμενου, δεύτερον, δεν έχει λόγους να καταφεύγει σε ανόητες μεγαλοστομίες και να εκτίθεται, τρίτον, δεν είναι παγιδευμένο σε δοκιμασμένα αδιέξοδες πολιτικές και τέταρτο, έχει μεγαλύτερη άνεση κινήσεων, μια και είναι στην αντιπολίτευση.

Φυσικά όλα αυτά είναι πλεονεκτήματα, υπό την προϋπόθεση ότι θ αξιοποιηθούν με τον κατάλληλο τρόπο και δεν θα στραβώσει κάτι στον δρόμο. Και κυρίως ότι δεν είναι απλά λόγια αλλά πραγματικά πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ ότι η συνέχεια θέλει προσπάθεια, σοβαρότητα και μεθοδικότητα, έτσι ώστε ν αξιοποιήσουν και το γεγονός ότι οι ιδιότητες αυτές λείπουν από τους αντιπάλους τους.

Αυτά είναι που μπορεί και πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ. Τα υπόλοιπα έχει αναλάβει και τα κάνει για λογαριασμό του η κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Μένει να δούμε αν υπάρχουν περιθώρια να λειτουργήσουν κάποια ανακλαστικά της και να διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα. Πολύ σύντομα θα δείξει.

από www.ethnos.gr

ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 1:04 μ.μ. - 11/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου