Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Η ΗΤΤΑ ΗΤΑΝ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ...

(κλικ για μεγένθυση)

Πολύ ενδιαφέρουσα η έρευνα με τα δυο βασικά χαρακτηριστικά την οποία παρουσίασε σήμερα ο ΣΚΑΪ και η εταιρεία Public Issue. Από μια προσεκτική ανάγνωση των δυο καρτών είναι προφανές...
ότι το εκλογικό σώμα έχει κουραστεί από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κώστα Καραμανλή. Τα αποτελέσματα της έρευνας διαψεύδουν όσους υποστηρίζουν ότι η διαφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα άνοιξε τις τελευταίες ημέρες.

Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα σκάνδαλα, η λάθος πολιτική, αλλά και η έλλειψη κυβερνητικού έργου θεωρούνται από τους πολίτες ως οι σημαντικότεροι λόγοι που οδήγησαν τη ΝΔ στην ήττα, στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.Ειδικότερα, όπως καταγράφεται στην πρώτη έρευνα της Public Issue για το ΣΚΑΪ μετά τις ευρωεκλογές, που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 10 Ιουνίου σε δείγμα 1.052 ατόμων, το 32% απάντησε ότι ο λόγος που η ΝΔ έχασε τις ευρωεκλογές ήταν τα σκάνδαλα και διαφθορά. Ποσοστό 28% απάντησε ότι έφταιξαν η κακή διακυβέρνηση και η λάθος πολιτική, ενώ 21% απέδωσε την ήττα σε έλλειψη κυβερνητικού έργου και ανικανότητα διακυβέρνησης. Ακολουθούν η αντιλαϊκή πολιτική (9%), η οικονομική πολιτική, η ακρίβεια και η ανεργία (9%), η γενική δυσαρέσκεια (6%), ενώ μόλις το 2% απαντά ότι η ήττα οφείλεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση.Επιπλέον, 58% δηλώνει δυσαρεστημένο από το εκλογικό αποτέλεσμα, 45% απαντά ότι αισθάνεται αδιαφορία απέναντι στην ήττα της ΝΔ.Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των ποσοστών του ΛΑΟΣ, το 47% τη θεωρεί θετική και το 44% αρνητική. Κατά ψήφο, το 64% από όσους ψήφισαν ΝΔ στις ευρωεκλογές πιστεύει πως είναι θετική η άνοδος του ΛΑΟΣ και το 26% αρνητική, ενώ στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ 37 στους εκατό απαντούν πως είναι θετική η άνοδος του ΛΑΟΣ και 53 στους εκατό πως είναι αρνητική.Για το 55% των ερωτηθέντων η αποχή δεν είναι τρόπος για να εκφράσει πολιτικά κάποιος αυτό που πιστεύει σε αντίθεση με το 43%.Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η γνώμη των ψηφοφόρων για τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα. Στις θετικές γνώμες προηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου, στη δεύτερη θέση είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης, στην τρίτη ο Κώστας Καραμανλής, στην τέταρτη η Αλέκα Παπαρήγα και στην πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας. Στις θετικές γνώμες για τα κόμματα προηγείται το ΠΑΣΟΚ, στη δεύτερη θέση ο ΛΑΟΣ, στη τρίτη το ΚΚΕ στην τέταρτη ο ΣΥΡΙΖΑ και στην πέμπτη θέση η ΝΔ.
από pressmme
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 10:56 μ.μ. - 11/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου