Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Γυμνοί

ΑΚΡΙΒΩΣ όπως πέρυσι και πρόπερσι: με τις πρώτες σοβαρές πυρκαγιές του καλοκαιριού φάνηκε η γύμνια του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπισή τους.
ΤΑ παθήματα των προηγούμενων χρόνων δεν έγιναν μαθήματα. Πάλι τα πυροσβεστικά μέσα δεν ήταν έτοιμα. Μόλις τρία από τα δεκατέσσερα ελικόπτερα ήταν διαθέσιμα.
ΠΑΛΙ αστοχίες στην εκτίμηση των γεγονότων. Για μικροπυρκαγιά ήταν η αρχική εκτίμηση της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στον Υμηττό. Και μέχρι να αντιληφθούν την πραγματική κατάσταση, κινδύνευσαν κατοικημένες περιοχές σε Γλυφάδα, Βύρωνα, Βούλα.
ΚΑΙ όμως, πριν από δεκαπέντε ημέρες ο Πρωθυπουργός, κατά την προεκλογική επίσκεψή του στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, δήλωνε: «Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι έτοιμο να επιτελέσει το καθήκον του και αυτό το καλοκαίρι. Τόσο από πλευράς δυναμικού όσο και από πλευράς μέσων, υλικοτεχνικής υποδομής».
ΣΧΕΔΟΝ ταυτόσημες ήταν και πέρυσι τέτοια εποχή οι δηλώσεις του κ. Καραμανλή και του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών. Και οι δύο πανηγύριζαν ότι «εφέτος είμαστε έτοιμοι νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών».
ΑΛΛΑ οι πρώτες πυρκαγιές είχαν εξελιχθεί σε τεράστιο φιάσκο για τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Ακριβώς όπως το περασμένο Σαββατοκύριακο σε Ριτσώνα, Λασίθι, Υμηττό.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ η κυβέρνηση δεν εννοεί να καταλάβει ότι οι πυρκαγιές δεν σβήνονται με επικοινωνιακά τρικ και βαρύγδουπες δηλώσεις που κάθε φορά διαψεύδονται από τα πράγματα.
ΟΦΕΙΛΕΙ να αντιληφθεί ότι χρειάζεται προετοιμασία σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα και σωστός σχεδιασμός δράσης.
ΚΑΙ βεβαίως προληπτικά μέτρα. Ούτε κι εφέτος έγιναν καθαρισμοί επικίνδυνων περιοχών. Ελάχιστοι δασικοί δρόμοι ανοίχτηκαν, αντιπυρικές ζώνες δεν δημιουργήθηκαν. Ενώ ούτε ενημερωτική καμπάνια έχει γίνει εφέτος.
ΟΠΩΣ και στους περισσότερους τομείς έτσι και στην πυρόσβεση η πολιτική της κυβέρνησης μάλλον ανάβει παρά σβήνει φωτιές.
από ΤΑ ΝΕΑ
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 9:59 π.μ. - 16/06/2009

2 σχόλια:

  1. ΟΠΩΣ και στους περισσότερους τομείς έτσι και στην πυρόσβεση η πολιτική της κυβέρνησης μάλλον ανάβει παρά σβήνει φωτιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τα παπάκια και τους τενεκέδες αντιμετώπισε ο κρατικός μηχανισμός τις φωτιές σε Γλυφάδα και Ριτσώνα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή