Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Εναλλακτικά Σαν τρελό φορτηγό

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ


ΦΑΝΤΑΣΘΕΙΤΕ τη Ν.Δ. σαν τρελό φορτηγό με φρένα φθαρμένα. Κατεβαίνει έναν δρόμο φιδωτό. Στο τιμόνι ο Κώστας Καραμανλής με τον αγκώνα έξω από το παράθυρο, καμιά φορά καπνίζει ένα τσιγάρο, καμιά φορά όχι. Φαίνεται απαθής. Αλλά σε κάθε στροφή όλο και πετιέται κανένα τάσι από τις ζάντες ήακόμη χειρότερα- πέφτουν κορμιά από την καρότσα. Το ντεραπάρισμα δείχνει να είναι θέμα χρόνου.
Αυτή είναι- με όρους γραφικούς- η εικόνα της συμπολίτευσης. Μια φρενήρης κούρσα που υποβάλλει την αυξανόμενη αίσθηση απώλειας ελέγχου.
ΤΙ ΝΑ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ο οδηγός; Εχθροί και φίλοι δυσκολεύονται να διαβάσουν τον Καραμανλή. Θα κατέβει όσο το όχημα μπορεί να σταματήσει; Ή θα αφεθεί να πέσει μαζί με το φορτηγό σε κανέναν γκρεμό;
Φαίνεται πως τους τελευταίους μήνες το Μαξίμου είχε διαρκώς έναν σχεδιασμό πρόωρων εκλογών που αδυνατούσε να υλοποιήσει, καθώς η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ άνοιγε. Φαίνεται ακόμη πως ο Πρωθυπουργός πήρε επάνω του τις ευρωεκλογές, υπολογίζοντας να πάει το σκορ κοντά στο 2%. Με το ΠΑΣΟΚ σε σοκ και εσωστρέφεια, οι πρόωρες βουλευτικές κάλπες του Σεπτεμβρίου φαίνονταν υπολογισμένο ρίσκο- αν ο Καραμανλής τελικά τις αποφάσιζε.
ΩΣΤΟΣΟ, η 7η Ιουνίου 2009 τα άλλαξε όλα. Με αρνητικό αποτέλεσμα της τάξεως τεσσάρων μονάδων και βάλε, δεν πας εύκολα την παράταξή σου στις εκλογές. Το συμπέρασμα από την εκδήλωση του «Φόρουμ 2020» του Νίκου Καραχάλιου- που έβαλε στο ίδιο τραπέζι πολιτικούς όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δημοσκόπους- είναι πως η διαφορά στις βουλευτικές θα μπορούσε να είναι έξι μονάδες, αν η αποχή «ψηφίσει» με την αναλογία ποσοστών που είχαν τα κόμματα στις ευρωεκλογές.
Με τέτοιους όρους, η αδράνεια του Καραμανλή καθρεφτίζει το πολιτικό του αδιέξοδο. Σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει πίσω την ατζέντα ασφάλειας και μετανάστευσης από τον ΛΑΟΣ. Πρόκειται όμως περισσότερο για σπασμωδική κίνηση και λιγότερο για ολοκληρωμένο σχέδιο. Την ίδια ώρα η ακινησία του Πρωθυπουργού εκλαμβάνεται - σωστά- ως πολιτική αδυναμία από τύπους σαν τον Γιάννη Μανώλη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ τον χρόνο των εκλογών είναι ένα άλλο ερώτημα που τριβελίζει την πλειοψηφία: πώς θα ανοίξει ξανά η Ολομέλεια της Βουλής; Εκτός αν αυτό θα γίνει για να δοθεί η ευκαιρία σε Μανώλη και Σία να ρίξουν την κυβέρνηση. Κάτι που θα απαλλάξει τον Καραμανλή από την ευθύνη της απόφασης.
από ΤΑ ΝΕΑ
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 9:20 π.μ. - 20/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου