Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

ΕΘΝΟΣ Γ Ν Ω Μ Η : Χωρίς σχέδιο και προετοιμασία

ΣΕ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ εξελίχθηκε τελικά η επικοινωνιακού χαρακτήρα προσπάθεια του Κ. Καραμανλή ν ασχοληθεί με τη λαθρομετανάστευση. Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τα μέτρα που υποτίθεται ότι προγραμματίζει η κυβέρνηση αποδεικνύονται ατελέσφορα. Είναι και το γεγονός ότι η απόπειρά του να προκαλέσει το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν απέδωσε τίποτα το ουσιαστικό, ώστε να μπορεί βάσιμα να ισχυριστεί ότι η παρέμβασή του θα συμβάλει για να ληφθούν από τις Βρυξέλλες μέτρα και πρωτοβουλίες που θα περιορίσουν έστω το κύμα των λαθρομεταναστών.

ΓΕΝΙΚΕΣ και αόριστες ήταν οι αναφορές για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στο κείμενο των συμπερασμάτων. Μόνο η Μάλτα αποκόμισε συγκεκριμένες και ουσιαστικές δεσμεύσεις που θα τη βοηθήσουν ν αντιμετωπίσει το πρόβλημά της. Για τη χώρα μας τίποτα το ουσιαστικό και το δεσμευτικό δεν προέκυψε.

ΚΑΙ ΔΕΝ θα μπορούσε, άλλωστε, και να προκύψει, αφού και στην περίπτωση αυτή καμία προεργασία δεν είχε συντελεστεί, καμία συμμαχία δεν είχε επιδιωχθεί και όλα είχαν αφεθεί στην τύχη τους, όπως κατά κανόνα κάνει η κυβέρνηση Καραμανλή, όταν κινείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΦΥΣΙΚΑ το γνώριζαν ότι διαφορετικά θα έπρεπε να έχουν ενεργήσει. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, η παράλειψη ήταν, υπό μία έννοια, δικαιολογημένη. Δεν ήταν, βλέπετε, στις προθέσεις τους ν απασχολήσουν τη διάσκεψη κορυφής με τα προβλήματα που προκαλεί η λαθρομετανάστευση. Το πολύ να ψέλλιζε ο πρωθυπουργός μερικά λόγια, εκμεταλλευόμενος τη σχετική πρωτοβουλία της Ιταλίας, αλλά τίποτα περισσότερο. Αν υποχρεώθηκε να κάνει κάτι παραπάνω, αυτό οφείλεται στο εκλογικό στραπάτσο της προπερασμένης Κυριακής και στην επιθυμία του να περιορίσει τις διαρροές του κόμματός του προς τον ΛΑΟΣ.

ΑΛΛΑ εκείνο που έχει σημασία είναι ότι το πρόβλημα παραμένει. Και δεν υπάρχει περίπτωση ν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αν σ' αυτό δεν συμβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αρα η σκυτάλη περνά υποχρεωτικά στην επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Που ας ελπίσουμε ότι δεν θα αρκείται μόνο σε μεγαλοστομίες.

από ΕΘΝΟΣ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 4:12 μ.μ. - 20/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου