ΓΕΝΙΚΕΣ και αόριστες ήταν οι αναφορές για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στο κείμενο των συμπερασμάτων. Μόνο η Μάλτα αποκόμισε συγκεκριμένες και ουσιαστικές δεσμεύσεις που θα τη βοηθήσουν ν αντιμετωπίσει το πρόβλημά της. Για τη χώρα μας τίποτα το ουσιαστικό και το δεσμευτικό δεν προέκυψε.
ΚΑΙ ΔΕΝ θα μπορούσε, άλλωστε, και να προκύψει, αφού και στην περίπτωση αυτή καμία προεργασία δεν είχε συντελεστεί, καμία συμμαχία δεν είχε επιδιωχθεί και όλα είχαν αφεθεί στην τύχη τους, όπως κατά κανόνα κάνει η κυβέρνηση Καραμανλή, όταν κινείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
ΦΥΣΙΚΑ το γνώριζαν ότι διαφορετικά θα έπρεπε να έχουν ενεργήσει. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, η παράλειψη ήταν, υπό μία έννοια, δικαιολογημένη. Δεν ήταν, βλέπετε, στις προθέσεις τους ν απασχολήσουν τη διάσκεψη κορυφής με τα προβλήματα που προκαλεί η λαθρομετανάστευση. Το πολύ να ψέλλιζε ο πρωθυπουργός μερικά λόγια, εκμεταλλευόμενος τη σχετική πρωτοβουλία της Ιταλίας, αλλά τίποτα περισσότερο. Αν υποχρεώθηκε να κάνει κάτι παραπάνω, αυτό οφείλεται στο εκλογικό στραπάτσο της προπερασμένης Κυριακής και στην επιθυμία του να περιορίσει τις διαρροές του κόμματός του προς τον ΛΑΟΣ.
ΑΛΛΑ εκείνο που έχει σημασία είναι ότι το πρόβλημα παραμένει. Και δεν υπάρχει περίπτωση ν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αν σ' αυτό δεν συμβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αρα η σκυτάλη περνά υποχρεωτικά στην επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Που ας ελπίσουμε ότι δεν θα αρκείται μόνο σε μεγαλοστομίες.
από ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου