Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Αντεπιθέσεις

Του Δημήτρη Μητρόπουλου

mhtro@dolnet.gr


Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ
άμυνα είναι η επίθεση. Δεν χρειάζεται να είσαι μαρξιστής για να το ξέρεις.

ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ τόνους είχε η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στο φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή. Μάλιστα, το ύφος και η ένταση δεν ταίριαζαν καθόλου με την ατμόσφαιρα καλοκαιρινής εκδήλωσης πολιτικής νεολαίας. Οι εχθροί είναι παντού: ο ΛΑΟΣ, αλλά και η συζήτηση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων- στη σκιά της υπόθεσης Ζίμενς- που η Αλέκα παρομοίασε με τα «καθαρά χέρια», τα οποία άνοιξαν στην Ιταλία τον δρόμο στον Μπερλουσκόνι. Παράλληλα, η Παπαρήγα επιμένει στην «κόκκινη γραμμή» του Μαρτίου, επαναλαμβάνοντας πως το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει κανέναν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΑΠΟ ΤΙ απειλείται ο Περισσός; Πριν το πάρει κανείς συνωμοσιολογικά, αρκεί μια αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Το συμπέρασμα της 7η Ιουνίου είναι ότι τα μικρά κόμματα πολλαπλασιάζονται. Στο μαλακό υπογάστριο του δικομματισμού, αναπτύσσονται πλέον διαφορετικές εκδοχές διαμαρτυρίας. Μπορεί οι ευρωεκλογές να ήταν Βατερλώ για τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο η Αλέκα δεν πολυαναφέρει πλέον. Ανέδειξαν όμως τη σταθερή αύξηση της δύναμης του ΛΑΟΣ και την εμφάνιση των Οικολόγων. Το ΚΚΕ δεν είναι πια ο τρίτος πόλος κόντρα σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.- άντε, με τον ΣΥΝ να φυτοζωεί κοντά στο 3%. Ο Περισσός πρέπει να δώσει μάχη και πλαγίως.

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ νέα πραγματικότητα, που ενέχει νέους κινδύνους. Η αποϊδεολογικοποίηση της πολιτικής σημαίνει πιθανή ενδυνάμωση των Πρασίνων. Η Αλέκα τούς επιτέθηκε ήδη από την ευρωπροεκλογική περίοδο. Ο Καρατζαφέρης, πάλι, είναι ένα ελεύθερο ηλεκτρόνιο που κινείται με πολιτικά ανορθόδοξο τρόπο. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αγαπά τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, με ιδιαίτερη προτίμηση σε ό,τι έχει να κάνει με τον πλουτισμό των πολιτικών προσώπων ή τα οικονομικά των κομμάτων.

ΠΑΡΟΤΙ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ των ντιμπέιτ, η Παπαρήγα έκανε τη χειρότερή της εμφάνιση στην τηλεμαχία των αρχηγών εν όψει ευρωεκλογών. Προφανώς, οι επιθέσεις του Θόδωρου Πάγκαλου την αποσταθεροποίησαν ώς ένα βαθμό. Εξ ου και η θερινή αντεπίθεση της Αλέκας, που γίνεται κυρίως ώστε να δημιουργήσει το ΚΚΕ μια ζώνη ασφάλειας. Θα έχει αποτέλεσμα; Αμφίβολο. Η πολιτική αντιπαράθεση- δεξιών και αριστερών, μικρών και μεγάλων- γίνεται πλέον χωρίς ταμπού ή αναστολές και ο Περισσός είναι στόχος.
[ ΤΑ ΝΕΑ ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου