Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Κινήσεις απελπισίας

Δεν είμαι από τους φανατικούς των δημοσκοπήσεων, γι αυτό και λίγο με κόφτει αν και μέχρι πότε θα επιτρέπεται η δημοσίευσή τους. Εκείνο, όμως, που σίγουρα μ ενδιαφέρει είναι να ξέρω με ποια λογική διαμορφώνουν οι κυβερνώντες τις αποφάσεις τους, αν ξέρουν τι κάνουν ή αν δείχνουν να με θεωρούν ηλίθιο με τις δικαιολογίες που προβάλλουν.

Διαβεβαίωσε χθες τη Βουλή ο Παυλόπουλος ότι το μέτρο της δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων μέχρι την προπαραμονή των εκλογών δοκιμάστηκε κι απέτυχε. Αλλά δεν εξήγησε για ποιον ακριβώς λόγο θεωρεί ότι απέτυχε. Προφανώς ήθελε να πει, αλλά δεν το είπε, πως θεωρεί αποτυχία το γεγονός ότι την τελευταία, ιδιαίτερα, προεκλογική βδομάδα, η κοινή γνώμη βομβαρδίστηκε από υπερβολικά μεγάλο αριθμό δημοσκοπήσεων.

Αν αυτό είναι, τότε αποδεικνύεται και πάλι ότι η κυβέρνηση αυτή ούτε δυο δράμια ευρηματικότητα δεν διαθέτει για να σκαρφιστεί μια στοιχειωδώς πειστική δικαιολογία. Μόνο ηλίθιοι θα ήταν δυνατό να περιμένουν ότι σε μια χώρα που γίνονται κάθε μήνα περί τις δέκα δημοσκοπήσεις, δεν θα γίνονταν είκοσι ή τριάντα την τελευταία προεκλογική βδομάδα.

Αλλά, φυσικά, ο Παυλόπουλος δεν είναι ηλίθιος. Ούτε και τον πείραξε ο αριθμός των δημοσκοπήσεων. Το αποτέλεσμά τους ήταν που τον ενόχλησε. Λέτε να έχανε τον ύπνο του ή το κέφι του αν τις παραμονές των ευρωεκλογών δημοσιοποιούνταν 42 δημοσκοπήσεις που θα έδιναν στη ΝΔ προβάδισμα 2 ή 3 ή 4 μονάδων;

Δυστυχώς, γι αυτόν τέτοιο ενδεχόμενο δεν προβλέπεται για την προσεχή εξαετία τουλάχιστον. Αρα εκείνο που τον τρομοκράτησε -και τον τρομοκρατεί- είναι η προοπτική των (άγνωστο πόσων) επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων που οι τελευταίες προεκλογικές μέρες τους θα συνοδεύονται από απογοητευτικές για το κόμμα του προβλέψεις. Ξέρει καλά, βλέπετε, ότι με τα μυαλά που κουβαλάμε στη χώρα μας οι δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν απλώς πολιτικές τάσεις, αλλά παράγουν και πολιτικά αποτελέσματα.

Κι έτσι γυρίζουμε στο παλιό καθεστώς. Δημοσκοπήσεις θα γίνονται, αλλά δεν θα δημοσιοποιούνται από εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Από το διαδίκτυο, όμως, θα δημοσιοποιούνται. Ή μάλλον θα δημοσιοποιείται ό,τι θέλει ο κάθε blogger.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
bartzinopoulos@hotmail.com

[ εθνος ]
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 1:53 μ.μ. - 16/07/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου