ΜΕ ΑΥΤΗΝ την ευκαιρία και μπροστά σε τέτοιο ακροατήριο υπογράμμισε ο Κ. Παπούλιας τρεις βασικές προϋποθέσεις για να ξαναβρεί η ελληνική κοινωνία τον δρόμο της και να ανακτήσει ο ελληνικός λαός την εμπιστοσύνη του στους πολιτικούς και στην πολιτική.
ΠΡΩΤΗ, να πάψουν επιτέλους κάποιοι εκπρόσωποι του λαού να χρησιμοποιούν την πολιτική ως εφαλτήριο για τρυφηλή ζωή.
ΔΕΥΤΕΡΗ, να εκλείψει το απαράδεκτο φαινόμενο της ηθικής νομιμοποίησης των κάθε είδους διευκολύνσεων και πελατειακών συμπεριφορών, που φτάνει στο σημείο να αντιμετωπίζεται η επιτυχία ως εξαιρετική ικανότητα ακόμη και στις περιπτώσεις που έχει επέλθει με όρους αναξιοκρατίας.
ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ, να επανακτήσει η Δημοκρατία το ουσιαστικό περιεχόμενό της και να επανακαθοριστούν οι κανόνες ως προς το τι είναι σωστό και τι λάθος, πού βρίσκεται το δίκαιο και πού το άδικο, τι ενώνει το ατομικό και το συλλογικό συμφέρον, πώς ορίζεται ο κοινωνικός πολιτισμός, ποιες αξίες επιζητούμε και θαυμάζουμε, τι κόσμο θέλουμε, τελικά, να παραδώσουμε στα παιδιά μας.
ΑΠΕΝΑΝΤΙ σε αυτά τα ζητούμενα δεν θα ήταν δυνατό να επιλέξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευστοχότερο πρότυπο αναφοράς από τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής αντίστασης. Και θα είναι ευτύχημα αν η αναφορά αυτή επαναλαμβανόταν συχνότερα και, κυρίως, αν έφτανε να αποτελέσει κάποια στιγμή κανόνα συμπεριφοράς των ασχολούμενων με τα κοινά.
ΤΡΙΑΝΤΑ πέντε χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας, το χθεσινό μήνυμα του Κάρολου Παπούλια υποδεικνύει ουσιαστικά ότι ο αγώνας για ένα καλύτερο μέλλον κερδίζεται μόνο από ανθρώπους που παλεύουν με ανιδιοτέλεια για το γενικό καλό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου