Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή για την υπεξαίρεση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Λυπάμαι κ. υφυπουργέ, κ. Μπούρα που είστε σήμερα εδώ, γιατί αυτό που θα πω αφορά τον άλλο συνάδελφο σας τον κ. Μπέζα ο οποίος λείπει. Έχω εδώ μία περίπτωση η οποία αφορά την ειδική έκθεση ελέγχου της 7ης Δ.Ο.Υ Θεσσαλονίκης από την οποία προκύπτει ότι η έρευνα την οποία έκανε στο Δήμο Θεσσαλονίκης οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται περί απλών φορολογικών παραβάσεων, αλλά σειρά ποινικών παραβάσεων που σχετίζονται με πλαστογράφηση στοιχείων και το ποσό που παρακρατήθηκε, η μεθόδευση και οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν είναι κακουργηματικές πράξεις. Και έρχεται ο υφυπουργός ο κ. Μπέζας στις 16 Ιουλίου του 2009, ουσιαστικά μία βδομάδα μετά και αίρει μέχρι 16/7/20110 τα περιοριστικά μέτρα του άρθρου 14 του νόμου που ισχύει προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στο συγκεκριμένο δήμο να ασκεί τη λειτουργία του. Ποια ήταν η πράξη, η πράξη είναι ότι εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια βοά ο χώρος της Βορείου Ελλάδος, τα Μ.Μ.Ε. για το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ποιο είναι το μήνυμα το οποίο στέλνετε στους πολίτες; Παρανομείτε, παρανομείτε και εμείς είμαστε εδώ. Και ρωτώ έτσι μπορεί να διοικηθεί η χώρα, έτσι μπορούν να μαζευτούν χρήματα και να δοθούν στην κοινωνία; Ε, λοιπόν σας διαβεβαιώνω ότι στην επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Ο υπουργός, ο οποίος υπογράφει και ευνοεί παράνομες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα θα πρέπει να εγκαλείται σε παραίτηση. Εάν βεβαίως έχει δεχτεί την προτροπή και την επιβολή της γνώμης από τον πρωθυπουργό, τότε εμείς θα περιμένουμε να χαιρετίσουμε την παραίτηση του υπουργού για λόγους ευθιξίας. Αν όμως στην προκειμένη περίπτωση ήταν κάτι βαθύτερο, αυτό το οποίο φοβόμαστε έχοντας γνώση της πραγματικότητας, ότι δηλαδή πρόκειται για τη συγκάλυψη του πιο σκληρού μηχανισμού διαπλοκής στη Βόρειο Ελλάδα τότε θεωρούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο το οποίο δεν έχει σχέση με τα πρόσωπα και τις ευθύνες του υφυπουργού και ενδεχομένως του υπουργού, αλλά αφορά το σύνολο της παράταξης της Ν.Δ., η οποία κυβερνά για να παρανομεί. Και παρανομεί εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Λίγο αργότερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στο θέμα μετά από σχετικές αναφορές συναδέλφων του της Ν.Δ.

Η αναφορά αφορά σε ένα πρωτοφανές σκάνδαλο, στην υπεξαίρεση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης το οποίο εκτός των άλλων προέκυψε κατόπιν των ελέγχων της 7ης Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης απώλειες πολλών εκατοντάδων ευρώ και πλαστογράφηση διπλοτύπων είσπραξης. Και για αυτό το λόγο ακριβώς επιβλήθηκε στο Δήμο από τη Δ.Ο.Υ. ως καταρχήν καταλογισμός υστέρησης φορολογικής ενημερότητας. Ο υφυπουργός κ. Μπέζας σε ελάχιστες μέρες με απόφαση του αίρει τις επιπτώσεις από την απόφαση της Δ.Ο.Υ. σύμφωνα, όπως λέει ο ίδιος με το άρθρο 14 του νόμου 2523/97 αν το αναφέρει κιόλας αυτό στην απόφαση του. Στις παραγράφους όμως 5 και 6 του συγκεκριμένου νόμου προβλέπει τις προϋποθέσεις με τις οποίες μπορεί ο υπουργός να άρει τις επιπτώσεις από τις αποφάσεις της Δ.Ο.Υ. Ε, αυτές λοιπόν οι προϋποθέσεις δεν συντρέχουν. Για αυτό και η απόφαση του υπουργού είναι παράνομη. Για αυτό και είναι σκάνδαλο. Και για αυτό πρόκειται και για μια μεγάλη υπόθεση την οποία ανακριβώς ο κ. Καράογλου προηγουμένως είπε ότι ήρθε στο φως τη ς δημοσιότητας μετά από εσωτερικό έλεγχο. Είναι ανακριβέστατο. Ήταν αποτέλεσμα της αντιπολίτευσης της κ. Χρύσας Αράπογλου, η οποία έθετε τα θέματα αυτά επί τρία-τέσσερα χρόνια διαρκώς στο Δήμο Θεσσαλονίκης, εγράφησαν σε όλο τον τύπο, επενέβη η δικαιοσύνη και επιπλέον υπάρχουν θέματα ανοιχτά, όχι μόνο για μια διοίκηση η οποία λειτουργεί επαναλαμβάνω ως το κέντρο της διαπλοκής του κράτους της δεξιάς στη Βόρεια Ελλάδα στο Δήμο Θεσσαλονίκης επί μία 10ετία και πάνω. Αλλά πέρα αυτού αφορά και όλο το πλέγμα του μηχανισμού δημοσίων και ιδιωτικών λογιστικών γραφείων, στα φοροτεχνικά, στις υπηρεσίες του κράτους οι οποίες επί τόσα χρόνια έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν τίποτα και έκλειναν τα μάτια για ένα τεράστιο σκάνδαλο. Και μετά έχτε το θράσος να έρχεστε εδώ και να ρωτάτε που θα βρει το ΠΑΣΟΚ τα λεφτά.

Έλεος πια.

ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 12:59 μ.μ. - 25/07/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου