Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

ΕΘΝΟΣ Γ Ν Ω Μ Η : Αδιαφορούν για την αγορά

ΤΑ ΠΡΩΤΑ δειλά ίχνη ανάκαμψης από την οικονομική κρίση άρχισαν ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους σε ορισμένες χώρες. Αντίθετα, στη δική μας όλα δείχνουν ότι η επιδείνωση συνεχίζεται σταθερά και δεν φαίνεται να διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις εκείνες που θα επέτρεπαν αισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, μάλιστα, είναι απογοητευτικά. Η μέση πτώση του τζίρου, ακόμη και με τις θερινές εκπτώσεις, κυμαίνεται ανάμεσα στο 30-40%, οι εκτιμήσεις μιλούν για 120.000 λουκέτα σε βιοτεχνία - εμπόριο, εκφράζονται φόβοι ότι οι ακάλυπτες επιταγές έχουν δημιουργήσει μια «φούσκα» 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η αύξηση της ανεργίας στις τουριστικές περιοχές είναι εκρηκτική.

ΕΙΝΑΙ φανερό ότι η οικονομία μας έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο, όπου τα αρνητικά φαινόμενα αλληλοτροφοδοτούνται και αλληλοεπηρεάζονται. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης της συντριπτικής πλειονότητας του καταναλωτικού κοινού πλήττει καίρια τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο, οι οικονομικά αδύναμες επιχειρήσεις κλείνουν ή δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πλήττονται και οι οικονομικά ισχυρότερες.

ΒΑΣΙΚΑ υπεύθυνη για την πορεία αυτή είναι η πολιτική με την οποία επιχείρησε -και επιχειρεί- η κυβέρνηση ν αντιμετωπίσει όχι τις παρενέργειες της διεθνούς κρίσης αλλά τις συνέπειες της δικής της αναποτελεσματικής δημοσιονομικής πολιτικής. Πασχίζοντας να γεμίσει τα άδεια ταμεία της, η κυβέρνηση στραγγίζει από ρευστό την αγορά και τη σπρώχνει στην ασφυξία.

ΚΙ ΑΥΤΟ σημαίνει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά. Μόλις πριν από λίγες μέρες είναι που άρχισε η καλοκαιρινή φορολογική αφαίμαξη. Και επίκειται, όπως ήδη έχει προαναγγελθεί, η φθινοπωρινή που θα είναι και σκληρότερη. Η κυβέρνηση αδιαφορεί για το γεγονός ότι οι επιλογές της πνίγουν την αγορά και επιτείνουν τα αδιέξοδα.

ΣΕ ΟΛΟΝ τον δυτικό κόσμο οι κυβερνήσεις έκριναν ότι η κρίση δεν πρόκειται ν αντιμετωπιστεί αν δεν τονωθεί η αγορά. Κι εκεί έριξαν το βάρος τους. Η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή επέλεξε τον αντίθετο δρόμο. Και πληρώνουμε -και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε- το κόστος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου