Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Ζήτησε να καταψηφιστεί

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Γενική ήταν η εκτίμηση μετά το προχθεσινό πρωθυπουργικό διάγγελμα ότι πολλά είπε ο Καραμανλής, αλλά εκείνο που δεν είπε ήταν για ποιο λόγο θα πρέπει να τον (ξανα)ψηφίσει ο ελληνικός λαός. Μόνο που τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι, γιατί, αντίθετα, ο Κ. Καραμανλής είπε κάποιους πολύ συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους το εκλογικό σώμα θα πρέπει να τον στείλει στο σπίτι του.

Ηταν σαφής ως προς τα μεγάλα προβλήματα που θα πρέπει ν αντιμετωπιστούν: η φοροδιαφυγή, το κακό και πολυέξοδο κράτος και οι μεταρρυθμίσεις. Και μόλις τα ξεστόμισε όλοι έσπευσαν να υπογραμμίσουν πως αν ήθελε να κάνει κάτι για όλα αυτά, είχε πεντέμισι χρόνια στη διάθεσή του και δεν τα αξιοποίησε.

Μόνο που το πράγμα δεν είναι τόσο απλό. Δεν είναι τα όσα δεν έκανε ο Καραμανλής για τα οποία θα πρέπει να καταψηφιστεί, αλλά για τα όσα έκανε. Και δεν ήταν λίγα. Πρώτα απ όλα για τη φοροδιαφυγή. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν την κυνήγησε και δεν την περιόρισε. Είναι ότι την ενθάρρυνε, ότι την υπέθαλψε, ότι έφτασε ακόμη και στο σημείο να νομοθετήσει για να προστατεύσει τους απατεώνες που διώκονταν επειδή είχαν χρησιμοποιήσει πλαστά τιμολόγια.

Και μετά το κακό και πολυέξοδο κράτος. Ενα σωρό προσπάθειες είχαν γίνει για να συμμαζευτούν κάπως τα ασυμμάζευτα, αλλά ήρθε ο Καραμανλής, εξαπέλυσε τις ορδές των παρατρεχάμενών του και δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Ο άνθρωπος που κορόιδευε τον κόσμο ότι θα εξοικονομεί δέκα δισ. ευρώ τον χρόνο περιορίζοντας τις σπατάλες, αύξησε κατακόρυφα τα έξοδα για να βολευτούν φίλοι, κουμπάροι, συγγενείς και ψηφοφόροι.

Κι αν πάμε και στις μεταρρυθμίσεις, εκεί κι αν είναι που κατάφερε ν ακούμε οι Ελληνες τη λέξη «μεταρρύθμιση» και ή να βρίζουμε ή να γελάμε. Εξευτέλισε τον όρο, βαφτίζοντας «μεταρρυθμιστικό» το κάθε μέτρο που έπαιρνε, απλώς και μόνο επειδή και ο ίδιος και οι συνεργάτες του ήταν ανίκανοι να προχωρήσουν στις τομές που πραγματικά χρειάζεται η χώρα.

Προχθές ο Κ. Καραμανλής είπε στους Ελληνες γιατί δεν πρέπει να τον ψηφίσουν.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
bartzinopoulos@hotmail.com

[ ΕΘΝΟΣ ]

ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 6:10 μ.μ. - 05/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου