Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

42 χρόνια από το θάνατο του Τσε Γκουεβάρα


9 Οκτώβρη του 1967, δολοφονείται στη Βολιβία από πράκτορες της CIA ο επαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, μετά από μια σκληρή μάχη με τις κυβερνητικές δυνάμεις κοντά στο χωριό Λας Ιγέρας της Βολιβίας, ο Τσε τραυματίζεται και συλλαμβάνεται. Στις 9 Οκτώβρη μεταφέρονται εσπευσμένα με στρατιωτικά ελικόπτερα στο Βαγιεγκράντε δημοσιογράφοι, οι οποίοι αντίκρισαν ξαπλωμένο σε ένα πρόχειρο κρεβάτι τον Τσε Γκεβάρα, δολοφονημένο με δύο σφαίρες στο σβέρκο.
Ο Τσε Γκουεβάρα συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις. Το 1965 πιστός στην νίκη της επανάστασης στην Κούβα έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στην Βολιβία, όπου και δολοφονήθηκε.
Όπως και ο Μάο Τσετούνγκ, ο Ερνέστο Γκεβάρα ανάπτυξε θεωρίες πάνω στην στρατηγική και την τακτική του μοντέρνου ανταρτοπόλεμου και προσπάθησε να εφαρμόσει τις επαναστατικές του θεωρίες στην πράξη. Ο Γκεβάρα αποτέλεσε και αποτελεί σύμβολο για τα επαναστατικά και προοδευτικά κινήματα σε όλο τον κόσμο.
Σήμερα, η εικόνα του Τσε διασχίζει τον κόσμο σαν σύμβολο του εργατικού λαού που παλεύει για να κατακτήσει την ελευθερία του, με την ελπίδα να βελτιώσει την ζωή του. Εκεί όπου θα γεννηθεί ο νέος άνθρωπος, κι όπου οι άνθρωποι δεν θα κατασπαράζουν ο ένας τον άλλον.
Δείτε το ντοκιμαντέρ, από το προσωπικό μας αρχείο, που εξιστορεί όλη τη ζωή του μεγάλου επαναστάτη, από την γέννηση του μέχρι την δολοφονία του.
από [ piazzadelpopolo.blogspot.com ]
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 12:52 π.μ.- 10/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου