Να αλλάξουμε το τοπίο της πολιτικής με μεγάλες αλλαγές και να συγκρουστούμε με κατεστημένες αντιλήψεις
«Το πάθος μας δεν είναι για την εξουσία αλλά για την Ελλάδα. Το πρώτα ο πολίτης πρέπει να γίνει καθημερινή πρακτική διακυβέρνησης», τόνισε ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. .Παπανδρέου, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, που πρόεκυψε από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
Ο Γιώργος Α,. Παπανδρέου επεσήμανε ότι «αν η μεταπολίτευση ήταν η πρώτη δύσκολη φάση για την κατάκτηση της δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, σήμερα έχουμε μπει σε δεύτερη δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα φάση» και υπογράμμισε την αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές και ανατροπές στον χώρο της πολιτικής, συγκρουόμενοι, όπως είπε, με νοοτροπίες και κατεστημένες αντιλήψεις που κρατούν την Ελλάδα στην στασιμότητα και την παρακμή.
«Η νίκη που πετύχαμε μας κάνει όλους περήφανους, είναι όμως μια νίκη που πάνω απ' όλα μας γεμίζει με ευθύνες. Δεν μας ζήτησε ο ελληνικός λαός να είμαστε απλώς μία ακόμα Κυβέρνηση, ή απλά οι νέοι διαχειριστές της ίδιας και απαράλλακτης εξουσίας. Οι Έλληνες πολίτες ζήτησαν να αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη να γυρίσουμε σελίδα. Και αυτό θα το πετύχουμε» είπε ο Πρωθυπουργός και έστειλε μήνυμα προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα.
Ζήτησε την αποκατάσταση και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς και την ανασυγκρότηση του κράτους, που αποτελούν προϋποθέσεις για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής. «Βασικός εχθρός μας είναι η εμπεδωμένη πελατειακή νοοτροπία, όπου το βόλεμα του ενός σημαίνει το ξεβόλεμα του διπλανού. Όπου πολίτες και πολιτικοί χάνουμε την ουσία και ψάχνουμε μόνο την εξουσία. Πελατειακές σχέσεις που οδηγούν μαθηματικά στη διαφθορά, στην αδιαφάνεια, στην αυθαιρεσία, στην αδικία» σημείωσε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου και προανήγγειλε μέτρα για την ενίσχυση της αυτονομίας της πολιτικής, αρχής γενομένης με την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Κάλεσε τους βουλευτές να συμβάλουν με την συμπεριφορά και την πρακτική τους στην προσπάθεια για ανατροπή του κλίματος δυσπιστίας μεταξύ του πολίτη και του κράτους και πρόσθεσε: «Η διάκριση των εξουσιών, η ισορροπία μεταξύ των πυλώνων της δημοκρατίας μας, εγγυάται τη διαφάνεια και την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη. Όπως και η διάκριση μεταξύ της νομοθετικής, της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας. Αυτός ο διαχωρισμός οφείλει να είναι ουσιαστικός. Υπάρχει για ν' αποτραπεί ο κίνδυνος νόθευσης του δημοκρατικού πολιτεύματος με την εκτελεστική εξουσία να υποκαθιστά και ν' αναλαμβάνει όλες τις εξουσίες σε βάρος της προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη».
Ο Πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην ουσιαστική λειτουργία του Κοινοβουλίου, λέγοντας:
«Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ριζικές τομές και σήμερα σας καλώ να κάνουμε πράξη τις τομές αυτές. Να κάνουμε πράξη ένα διαφορετικό Κοινοβούλιο, που λειτουργεί ως γνήσια αντιπροσωπευτικός θεσμός της κοινωνίας μας, όπου ο Βουλευτής θα εκφράζει αυθεντικά τους πολίτες και το κοινό αίσθημα, θα ενεργεί για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και των πολιτών που εκπροσωπεί, ο λόγος του θα έχει βαρύτητα.
Να κάνουμε πράξη ένα Κοινοβούλιο με Βουλευτές που ελέγχουν την Κυβέρνηση, Βουλευτές που συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία ψήφισης των νόμων και άρα και διαμόρφωσης των πολιτικών. Αυτό απαιτεί από την πλευρά του Βουλευτή περισσότερη δουλειά, περισσότερη αφοσίωση, περισσότερη προετοιμασία, περισσότερη και συνεχή επιμόρφωση, περισσότερες ευθύνες. Θα κάνουμε έτσι όμως ένα σημαντικό βήμα, για την κατάρτιση μιας Δημοκρατίας πληρέστερης και αμεσότερης.
Οι θεσμικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για να προχωρήσουμε σε αυτό το μοντέλο άσκησης της πολιτικής στη χώρα, είναι μεγάλες και η κοινοβουλευτική μας ομάδα οφείλει να ηγηθεί σε αυτή την προσπάθεια, όχι απλώς ψηφίζοντας, αλλά διαμορφώνοντας αυτές τις αλλαγές, μέσα από μια νέα θεσμική υπόσταση και λειτουργία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου