Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Αλλαγή πλεύσης στο Κυπριακό


Συζητήσεις με χρονοδιάγραμμα για το κυπριακό συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί το τέλος της γραμμής που είχε περιγράψει—σε σύμφωνη γνώμη με την κυβέρνηση Καραμανλή-- ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι οι συνομιλίες για το κυπριακό δεν μπορούν να περιοριστούν με χρονοδιαγράμματα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου στης δηλώσεις του μίλησε περί της ανάγκης υιοθέτησης ενός οδικού χάρτη για τις συνομιλίες στο Κυπριακό. Συνεργάτες του Ελληνας πρωθυπουργού, σημείωναν ότι αυτός ο οδικός χάρτης είναι στην ουσία ένα χρονοδιάγραμμα , με σταθμούς ελέγχου, της διαδικασίας των συνομιλιών. Η κατάληξη του δρόμου, είναι η εμφάνιση ενός σχεδίου για την επίλυση του κυπριακού.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν συνεργάτες του Ελληνα πρωθυπουργού πρώτος σταθμός ελέγχου της διαδικασίας, θα είναι ο προσεχής Δεκέμβρης. Τότε, θα κριθεί ο βαθμός προσαρμογής της Τουρκίας στα ευρωπαικά δεδομένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγκυρα μέχρι σήμερα αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια της σε πλοία με σημαία χώρας της Ευρωπαικής Ενωσης, δηλαδή της Κύπρου. Οπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών η αλλαγή στάσης της Τουρκίας σε αυτό το θέμα, θα επιταχύνει τη διαδικασία των συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, Αθήνα και Λευκωσία έχουν συμφωνήσει να επιδείξουν έμπρακτα την βούλησή τους για μια διαδικασία συνομιλιών που θα οδηγεί στην εμφάνιση ενός σχεδίου επίλυσης, εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα. Για το σκοπό αυτό σύντομα, ενδεχομένως και την επόμενη βδομάδα, ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου θα επισκεφτεί την Αθήνα, προκειμένου να συμφωνηθούν οι λεπτομέριες των τακτικών κινήσεων που θα ακολουθήσουν από κοινού η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση.

από [ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ]
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 1:27 π.μ.- 20/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου